23 May, 2013

Zerdecalli Kisir




Kisirin sizin hayatinizda da ozel bir yeri var mi bilemiyorum.Bizim var,hep oldu.Benim annemin kisiri ve patatesi cok meshurdur mesela.Cunku benim annem pasta,borek yapmayi hic sevmez,yemek yapsin,salata cinsleri yapsin en basitinden,o kadar.Gunlerine de menusu hep bu tarzdi biz okuldayken.Donusumuzde kalmis salata cinslerine zevkle kurulurduk hepimiz.

Yazlikta da Bahar'a yaptirirdik ille kisirimizi.Sanki yazlikta O'ndan daha guzel kisir yapani yoktu.Sonra Sevgi Teyze'mi izledim bir gun kisir yaparken,icine defne yapragi koyuyordu.

Boyle anilarla,kisir ozellikle benim icin yemek dedigim bir cins oldu hani tek basina zevkle tuketebildigim,tembellikten baska birsey yapmak istemedigim ya da yanina somon firina verdigim,dyurucu,tatmin edici resmen yemek benim icin.

Arsivde,yesil cayli,tatli hali bile vardir kisirimin.Kisirin faydalari coktur,kansere karsi bile korurmus diyor internet:)


Insanlari izleye izleye,gore gore de cok sey ogrendim kisir yaparken.Iste burda gordugunuz,benim sefimi ve Ang'i izlerken biriktirdiklerim. Tabii bircok tarifin de birlesimi.

Ang'e kisir yapmayi(hani islatmayi,bekletmeyi,icine nohut katmayi) ben ogrettim,hani bizim bildigimiz,salcali,en basitinden,icine ne bulursak kattigimiz cinsten.Anis de zerdecal katmayi ogretti bir nevi.Ben ve Anis bu konuda pek tartisiriz arada,yok ben ogrettim,yok ben diye. Halbuki paylastik cogaldik,ne hacet var ki tartismaya:)

Velhasil ne zamandir paylasasim vardi bu halini,buyrun bakin bakalim,begenicekmisiniz.Degisik renkte bir kisir sunayim diyorsaniz,tarif ayaginiza geldi.Pardon ekraniniza:)



malzemeler:


  • 1 fincan kisirlik bulgur
  • 1,5 su bardagi sicak su
  • 2-3 ymk kasigi zeytinyagi
  • 2 adet dolmalik biber,kirmizi ve sari
  • 1 kutu konserve mor fasulye( red kidney beans)
  • 1 avuc kuru uzum
  • 1 ymk kasigi toz zerdecal
  • tuz,biber,nar eksisi,bir tutam aci toz biber
  • taze nane
  • 5-10 adet kiraz domates
  • 1 adet kirmizi sogan



yapilisi:

Ilk once kisirlik bulguru sicak su,zerdecal,zeytinyagi ile uzerini kapatarak yumusayana kadar bekletin.

Diger yanda,sogani ve biberleri kavurun,yumusamis kisiri ekleyip,birbirine yedirin.Pistikten sonra diger malzemeleri katin,ister sicak ister soguk tuketin.

Ben cokca tuz ve nar eksisi ekliyorum,tuzu cok seviyorum:(

Semizotu da pek yakisti yanina.

Umarim begenirsiniz,afiyet olsun,guzel gecsin Cuma gununuz.

6 comments:

  1. Ellerine sağlık. Nefis görünüyor Sibelcim....
    Kısırı çok seven biri olarak karnım tokken bile canımı istettin.
    Bu tarifini en kısa zamanda deneyeceğim. Duramam çünkü :)
    Sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zeugma'cim tesekkurler:) umarim begenirsin,sevgiler

      Delete
  2. cok guzel olmus eline saglik,sanki Turk-Hint mutfagi karisimi gibi olmus,uzum,zerdecal ve bulgur..yum yummmm yumm:)) harikaaa,senin mutfagindan cikan herseyi cok seviyorum bennnn

    ReplyDelete
  3. Tijen,Ben de senin yorumlarini cok seviyorum,inanilmaz moral oluyor.kisirin bu Hali sanirim daha cok FAs,tunuslu Hali,zedecala da hint safrani diyorlarmis.Kucucuk bir dunya ve kocaman bir mutfak,herkesin katkisi ile olusan tadlar,sukurler olsun.

    ReplyDelete
  4. senin yorumlarla moral bulmana hic gerek yok, tariflerini ve resimlerini goren herkes anlar bunu..bak bisey daha ogrendim,zerdaala hint safranin dendigini bilmiyodum.)bu sabah denedim bu tarifini,inanilmaz begendik ya,cok guzel yaptimmmm..)))sayende...

    ReplyDelete
  5. Tijen'cim tesekkurler.:) bir de yesil caylisini deneyin derim bunu sevdiyseniz,yesil caylisini Sabah da yiyebiliriniz. Sevgiler ve cok tesekkurler ❤❤❤

    ReplyDelete