19 February, 2011

Sade Cikulatali,cevizli,tarcinli Biscotti


Sade cikulatali,cevizli,tarcinli Biscotti....

Beni yakindan takip edenler,yeni yil dileklerim(kararlarim asla degil) icinde biscotti yapmak oldugunu fark etmislerdir sanirim,fotografini cektigim listemde.

Uzun zamandir geciktirdigim birseydi biscotti.Yapmak isteme sebebim de,tum meshur Italyan tadlarini pisirmek,denemek,bilebilmek niyetimdendir,gurmeligimden asla degil.

Bu kadar az,evimizde bulunan malzemelerle,bu kadar muhtesem birseyin ortasi cikmasi beni cok sasirtti acikcasi,zira biscotti diyince,yapimi cok zor gelmistir bana nedense,cifte pisirildiginden midir bilemiyorum.

Velhasil,ben oyle cok sevdim ki,iki kere pisirdim bir hafta icinde.Ilkini bize, ki sizinle paylasicagim tarifdir bu,ikincisi ise,ablama giderken goturdugum,badem tozlu sade cikulatalisidir.Ikinci postayi,cifte olcu kullanarak pisirdim,paylasma amacli,hem is yerinde,hem ablamlarla beraber.Soylememe gerek yok sanirim,herkes bayildi,bayildiklari icin ben daha cok bayildim bu tarife inanin ki.

Tarif Linda Collister'a ait.Cookies,biscuits&biscotti adli kitabindan...

Insan bir tarif verir,nasil da cuk diye tutar,hayran kalirim inanin ki...

Bildiginiz uzere,biscotti iki kere firina verilmis,pisirilmis demek.Tuscany'de yemekten sonra,taze meyve ya da Vin Santo adli tatli sarabin yaninda banmak uzere ikram edilirmis.

Benim evimde,ilk once az sutlu,az sekerli Ingiliz cayina banildi,sonrasinda ise simsiyah kahvenin icine...Ikisine de oyle yarasti ki,parmaklarimi da yemek istedim inan ki...(bu arada bu tarifi bu kadar ovmem,kendi becerikliligimden ziyade,boyle bir tarifin varligindandir inanin ki.)

Orjinal tarif,tarcinli ve kuru uzumlu yapilmis,altina da cikulatali ve bademli versiyonu not dusulmus..

malzemeler:(kendi kullandigim uzere)

  • 50 g ceviz veya kavrulmus badem
  • 1 buyuk yumurta
  • 100 g toz seker(golden caster sugar)
  • 1 cay kasigi vanilya esansi
  • 130 g un
  • yrm cay kasigi kabartma tozu
  • 1 tutam tuz
  • yrm cay kasigi tarcin(ben daha comert davrandim tarcina olan askimdan dolayi)
  • 50 g sade,parcalanmis cikulata ya da kuru uzum
Sozde bu malzemeden 20 adet cikmaliydi,ama ben 14 tane cikartabildim.

yapilisi:

  • Kullaniyorsaniz,bademleri,10 12 dk kadar,rengi kahvelesinceye kadar kavurun.
  • Yumurtayi,sekeri,vanilya esansini,iyice cirpin,katilasincaya kadar.Dogru kivama geldiginde,mikserinizden kurdele misali akicak karisiminiz.
  • Unu,kabartma tozunu,tuzu ve tarcini eleyin ayri bir kaba,sonra tekrar yukardaki karisima eklerden yine eleyin.(ben bu eleme isinin,pisirdiginize ayri bir sihir kattigina inandim nedense ikidir)
  • karistirip,cevizlerinizi ve cikulata parcanizi ekleyin.
  • Kutuk sekli verip,yagli kagidin ustune yayin yukaridaki fotografta gordugunuz gibi.
  • Onceden,180 derece(Gas 4) de isitmis oldugunuz firina verin.
  • 20 -25 dk rengi kahvelesinceye kadar pisirin.Asagidaki fotograf pistikten sonraki halidir.
Kutugunuz 5-10 dk kadar soguduktan sonra,tirtilli bicakla uzun,dikdortgen seklinde,1 cm kalinliginda kesin.(bu asamada da biscottiniz yemege hazirdir,bizim gibi sabirsizsaniz,bir tane goturebilirsiniz ikinci kez firina vermeden once:)

Tekrar yagli kagidin ustune yerlestirip,10-15 dk daha firina verin.Soguduktan sonra servise hazirdir,kaya gibidir tek basina ama sicacik bir keyif cayina baninca,agizda dagilir:)

Yukaridaki fotograf bizim sabirsizligimizin kanitidir:)

O kadar guzel bir koku yayiliyor ki eve,biscotti piserken,inanilmaz.Yaparken,yerkenki verdigi keyif hic tartisilmaz,paylasilmasi kacinilmaz...


Kirmiziyi oyle seviyorum ki,bulasik makinesi actigimda,ust sepette kirmizi fincanlarimi gormek buyuk bir mutluluk benim icin..Kirmizinin guzelligini gozume soktugu icin Sevgililer Gunu'nu seviyorum ve hep diyorum gercekten asiga her gun asiklar gunu nasil deliye her gun bayramsa,zaten asik olmak da bir nevi deliliktir...

Kendinize sevgiyle bakin...

4 comments:

  1. denedim ama olmadi.. yapamadiim.. artik gelince senin elinden yemek nasip olur insallah.
    kendine dikkat et..
    benim ruhum yine negatif yine negatif.. bıktım bu halimden..
    duy

    ReplyDelete
  2. Canim ya,inan bende oyleyim ne zamandir,ancak toparlaniyorum yavas yavas..havalar bozuyor bizi herhalde..uzme kendini..

    biscottinin olmamasina uzuldum diycem ama dun yaptigim,3. seferim halbuki,ilk iki seferki kadar guzel olmadi nedense..hamurum cok kati oldu,bir yumurta daha ekledim,cunku ebatlari oldukca kucuktu falan..kurtardim,begendi yiyen ama ilki gibi olmadi kanimca..hee birde cogunu yaktim..:(

    iyi ol,canini sikma,hersey olacagina varir :)

    ReplyDelete
  3. Yag kullanilmiyor mu acaba?

    Goruntuyu cok begendim de. Deniyecegim, yag takildi gozume.

    ReplyDelete
  4. Kullanilmiyor,yoksa o kadar sert ve kitir olamaz sanirim.sevgiler

    ReplyDelete