12 April, 2017

Kefir ekmegi

24 saatlik dinlenmeye giderken:)
 Gunaydin dostlar....Sumbullerimin kokusu esliginde yaziyorum,yemeklerim piserken...Iyi ki bu son cumleyi yazmisim,yoksa yemekleri unutup,yakicaktim😌

Iki gundur,kefir miktarimi azaltarak iciyorum,sonrasinda da bir dolu su.En azindan az miktar olsa da hayatimda tutabilmek istiyorum kefiri.Ilk olarak kendim yapabiliyor olmak hosuma gidiyor ve faydalarini okudukca,hadi Sibel,ic olmezsin diyorum...Sanki bir Turk kahvesi fincani daha bir icilebilir kiliyor kefiri,ayrica en sevdigim fincanimin icine koymak da😁

Yaptigim kefiri cabuk tuketmek adina,bir de cok merak ettigim ekmegini yaptim dun.Iyi ki yapmisim,beklemesi disinda hic bir zorlugu yok.Mayasi kefiri.O kiytirik ticari mayalari kullanma geregi yok(TABII ki kullandim simdiye dek ve muhtemelen kullanacagim bitene dek😐.)Ayrica bu sene eksi mayali ekmek yapma sozum var kendime.kefir ekmeginin benzerligi ile bu yola girmis kabul ediyorum kendimi.Kefirimin mayasi Gullu'me de iyi bakiyorum elimden geldigince.

Gelelim ekmegime...Internette en kolayindan buldugum tarifi paylasacagim sizinle.Tarif www.lakeland.co.uk'den...Bu magazadaki neredeyse herseyi almak istiyorum,mutfakseverler icin cok cici,gerekli her turlu malzemeyi belki biraz pahaliya bulabilirsiniz.

Ekmegi,ilik bir yerde bekletin diyorlar 24 saat icin,ben yine annemin battaniyesine sardim.Belki IG'de gormussunuzdur..Battaniye ile daha bir sevgi dolu oluyor sanki yogurdum,ekmegim...


Hamuru oyle her zamanki kadar cok yogurmadim..Kasikla karistira karistira kendi halini buldu zaten.

malzemeler:


  • 500 g kavuzlu bugday unu(spelt)-benim unum az geldigi icin 200 g tam bugday unu ile karistirdim
  • 1,5 tatli kasigi tuz
  • 125 g karisik cekirdek ici
  •  2 tatli kasigi bal
  • 350-400 ml kefir


yapilisi:


  • unu ve tuzu,cekirdekleriniz ile bir kapta karistirin.Bali ekleyip iyice karistirin.yavas yavas kefiri ekleyin,hamurunuz yapiskan olacak ama kasenin kenarlarindan toplanabiliyor olmali.5-10 dk hamur yumusak ve puruzsuz olana kadar yogurun.Eger kati geldigini hissediyorsaniz daha fazla kefir ekleyin.Ben ilk etapta 350 ml kefir ekledim yavasca 400 ml'a tamamladim.
  • hazir hamurunuzu yagli bir kaba koyup,uzerini strec film ile sarin,24 saat ilik bir yerde beklemeye birakin.
  • Kabarmis hamurunuza 20 cmlik bir sekil verin ve yagli kagitli tepsiye yerlestirin.Uzerine carpi isareti yapip,kalan cekirdekleri koyun.Yine strec film ile sarip.2-3 saat daha beklemeye birakin.
  • Firini 180 derecede onceden isitin.1-1 saat 15 dk uzeri kizarip,altindan ve ustunden tok bir ses cikana kadar pisirin.


Firina girmeden once

Firindan cikar cikmaz

Ici de pek hos olmus 

Kendi yaptigim lor peyniri
 Bu hafta yogurt yerine Lor peyniri yapayim demistim,cok iyi etmisim...Ekmegimin yanina da pek yakisti.


Kendi yaptigimiz herseyde ayri bir guzellik katiliyor sanki ruhumuza...Bu yuzden internete,ilham veren bildigini paylasan kadinlara hep mutesekkir olacagim ben.


Dun bahce islerine basladim yavas yavas,yaptikca hafifliyorum sanki.Dolunay gununde yeni islere baslamak cok iyi imis dostlar,aklinizda olsun...Cuma gunu gorusmek uzere,kendinize ask ile bakin ve mutlu bir gun gecirin dilerim...

No comments:

Post a Comment