31 May, 2015

Mutfak Tanrıça'sının Yemekleri


Hani hep bahsi geçen teyzelerimden birisi var ya,ailenin kadınları içinde en yeni tarifleri denemeye en meraklı olan,mutfağı,mutfak tezgahı ve masası hiç boş kalmayan,işte O'nun tarifleri bunlar.


Bir sabah kahvaltı ve yağmur sonrası yol kenarında bu otlarla karşılaştık.Aslında ilk kez ben ve Defne karşılaşıyoruz çünkü eskiler tanıyor.Annem,bak bu zimlanga diyor,yemeği yapılır bunun.Nasıl yani derken hepimiz,ananem başta olmak üzere birer demet topluyoruz çünkü ot meraklısı ben illa ki denemeliyim! 


Otların daha çok üst kesimlerinden toplamalıymışız çünkü daha taze oluyormuş.


Yapılışı ise çok basitmiş,zimlangaların telleri ayıklanıp,suları sıkılırmış,kavrulan yağ ve soğana eklenip biraz daha kavrulup,tuz karabiber ve kırmızı biber eklenirmiş.Hemen herşeye yoğurt katmayı seven ben,yoğurtla ve taze ekmekle büyük bir zevkle yedim.


Buğday aşı çorbası.Teyzem sanki beni duymuş gibi yapmış bu çorbayı.Aylardır dolapta duran buğdaylarımla ille de bu çorbayı yapayım diyordum,ilk kez Bingöl'de başka bir teyzemde denemiş ve hep çok sevmiştim.Bizde mısır çorbası yapılır,ona benzettiğimden sevmişliğim,yaz günleri soğuk da içildiğinden,içine katılan yoğurttan dolayı bunlara olan büyük sevdam.

Velhasıl,teyzem sayesinde bu çorbaya olan özlemimi de gidermiş oldum.

Yapılışı ise:Akşamdan suya koyulan buğdaylar sabah haşlanır.Bir kase yoğurt,yumurta,iki çorba kaşığı un iyice çırpılır.Haşlanmış buğdaylar soğuduktan sonra çırpılan malzemenin içine katılır,katı olduysa biraz daha su eklenebilir.Buğdaylar ılık olmalı yoksa yoğurt kesermiş.Annemin dediği gibi aslında bir nevi yoğurt çorbasının buğdaylısı bu:)


Gelelim Isırgan otu yemeğine.Bunca yıldır hep duyduğum ama hiç denemediğim yemek.Halbuki annemler gayet sık yaparmış,bana hiç kısmet olmamış.Teyzeme hiç denemediğimi söyleyince ananemle gidip yine yol kenarlarından toplamış ve akşam yemeğine bana süpriz olarak yapmıştı.Canım teyzem benim.Bu da aslında ıspanak yemeği gibi pişiyormuş.Soğan,yağ kavrulur,salça taze soğan eklenir(annem isterseniz pazı da katabilirsiniz diyor).Diğer yandan ısırganlar yıkanıp doğrandıktan sonra kaynamış suda 10 Sn kadar bekletilip süzülüp kavrulmuş malzemeye eklenir üzerine 1 çay bardağı bulgur katılıp,üzerini biraz geçicek kadar su eklenip pişirilir.Suyuna taze ekmek banılıp,büyük bir aşk ve hayretle yenilir.El yakan Isırgan nasıl olur da ağız ve mide yakmaz;)

Bana ne zamandır denemek istediğim yemekleri deneme  fırsatı veren teyzeme,tadı hem damağımda hem kalbimde kalan bu son Karadeniz gezime,bakmaya doyamadığım fotoğraflara,canım aileme ne kadar şükretsem azdır.

Hepinize dopdolu bir hafta,Haziran diliyorum,aşk,sağlık,anı...Ne ile doldurmak isterseniz artık.Ne de olsa boşluk hoş değil;) 

No comments:

Post a Comment