28 March, 2012

Kizilcikli Kisir



Daha onceki tariflerden birinde,bu tarifi en yakin zamanda paylasicagimi soylemistim.Uzerinden cok sular akti,kismet buguneymis.Ben paylasmak istedim aslinda,ama havalar pek musaade etmedi sanki.Benim havam tabii ki,yoksa bu,bu kadar vitaminle her mevsime uygun bir tarif:) vitamin yuvasi mubarek.



Daha once su tarifi de paylastigim yoga dergisinden buldum kendisini.Kisiri cok seven  bir insan olarak,kizilcikli halini de denemek sart oldu. Yesil cayla islatilmis olmasi daha cok ilgimi cekti acikcasi,hos kimileri dalga gecti bu tarifle ama,benim gibi degisik seyler denemeyi seven bir kac insan gayet begendi.Yine yapabilcegim kisir cinslerinden birisi oldu benim icin.

Denemek isterseniz malzemeler:


  • 3 fincan yesil cay
  • 1 fincan kisir
  • 2 ymk kasigi kuru kizilcik
  • 2 adet elma
  • 2 ymk kasigi ezilmis findik
  • yrm tatli kasigi tarcin
  • 1 tatli kasigi rendelenmis taze zencefil
  • 1 tatli kasigi limon ya da portakal rendesi
  • arzunuza gore bal
  • daha fazla renklendirmek icin benim gibi badem ve kuru kayisi da eklemenizi tavsiye ederim.

NOT:Bu tarifi deneyene kadar,kisirlarimin bir nevi kuru oldugunu fark etmemistim.Kuru degil ama,kiyaslayinca bunun kadar puf puf,yumusak,agizda dagilan cinsten degillermis,CUNKU ben kisir ve salcali sicak suyumu 1'e 1 olarak yapiyordum.Halbuki biraz daha fazla comert olabilirmisim.
Fark ederseniz,1'e 3 burda olcu,yapinca oldukca fazla kaliyor ustunde yesil cay,ama cogunu suzup,ertesi gune biraktiginizda yesil cayin tadi ancak oturmus oluyor ki,agzinizda mis gibi dagilan,tatlisimsi,kahvaltida bile tuketeceginiz acayip tazeleyici bir tad kaliyor.

yapilisi:

  • 2 adet yesil cayi 3 fincan suda demleyin.Kisiri,kizilciklari,limon kabugunu karisitirin,yumusayana kadar sicak cayin icinde birakin.
  • Diger tarafta elmalari kup kup dograyin,findik,zencefil,tarcin ile karistirin.Bu karisimi kisirli karisima ekleyin,arzunuza gore 1 tatli kasigi bal ile tadlandirin.(fazla gelen cayi suzmeyi unutmayin ama lutfen tamamen suzmeyin)
Bu tarifte olan tum malzemelerin ayri bir faydasi var vucuda diye acikliyor dergide.Mesela, tarcin kan sekeri seviyesini dengede tutarmis bir de tabii tarcin yiyen insanlar,insanlarin gozlerinin icine bakmaktan cekinmezler demisti dede "bir tutam baharat" 'da..Bu filmden unutmadigim seylerden birisidir bu sozler ve tarcini daha cok sevmemi saglamistir:) Zencefil,sindirim sistemi icin cok iyiymis vs.



Iste karsisnizda saglik ve tazelik kokan kisiriniz:)


Manuka bali..Yedigim en guzel,en yogun bal.Fiyati piyasada bulunan ballara nazaran oldukca fazla ama gozunuzu uzerinde tutarsaniz,bizim gibi yari fiyatina dusmus zamanina denk gelebilirsiniz.

Ben oldum olasi bal seven,bali peteginden yemis olan,balin icine limon suyu sIkip da kasiklamaktan,balla fistik ezmesini kizarmis ekmegimin ustune cok yakistiran,mueslimin icine ya da arada turk kahveme katan bir cinsim.O yuzden bu bali denemek kendime borcumdu.Iyiki de denemisim:)

Manuka bali,Yeni Zelenda'dan.Arinin,sadece manuka agacindan topladigi bal.Daha fazla seyler ogrenmek isterseniz,tik tik.


Bal demisken,bugun kendime akasya bali aldim.Cok tatli.:) Taze ekmek ve kaymak alip,tuketesim var bu bali:)

Nice degisik tarifleri denemek dilegimdir:) ve tabii bunlari paylasmak.

Sevgiyle kalin.

2 comments:

  1. Bu kısır nispeten biraz tatlımsı bir kısır oluyor galiba değil mi? Çok ilgimi çekti, özellikle yeşil çayla ıslatılıyor olması. Deneyeceğim kesinlikle Sibelcim, harika bir fikir oldu bu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hosgeldin Zeren'cim,evet tatlimsi elma ve tarcin karisimindan dolayi canim.Biz ilk postaya bal koymadik,zaten bal opsiyonel,ben evde benimkine koydum,guzeldi ama illa koyulmak zorunda degil bence.Tarifte tavugun yanina ana yemek olarak da verilebilcegi soyleniyor ki eminim yakisir,zit tatlari beraber sevebilenler icin hos olucaktir.Begenicegine eminim,unutma olcusu fazla geliyor,suzmezsen kisir corbasi yiyor olabilirsin ki bence ozellikle oyle yapilmis bence,bir nevi kahvalti gevregi olsun diye:) sevgiler.

      Delete