16 October, 2005

CORNWALL USULU POGACA

Meshurdur Cornwall'in pogacalari(cornish pastry).Orjinali et parcacikli,soganli ve patatesli yapilir.Artik et yemeyen cok insan oldugu icin,her turlu malzeme ile yapiliyorlar.Peynirli-soganli,sebzeli,sinifta bir arkadasim da yesil mercimekli yapmisti.Ben herzamanki gibi kendi tercihim olan sebze ve patatesleri kullandim ici icin.

Hamuru icin malzemeler:

225 g un
azicik tuz
115 g serin tereyag
4 yemek kasigi soguk su
not:bu malzemelerden 350 g lik hamur cikiyor

ici icin malzemeler:

haslanmis kup sekilde kesilmis 2 patates
avuc ici kadar bezelye(haslanmis)
avuc ici kadar misir (haslanmis)
zevkinize gore baharat
1 adet yumurta sarisi

yapilisi:

soguk elli hanimlar en guzel hamuru siz yaparsiniz.yagi direk dolaptan cikaralim hamur yaparken ve parmak uclarimizi kullanalim.

unu eleyip,tuzu ekleyelim ve kare kare dogradigimiz tereyagimizi una koyalim,parmak uclarimizla ekmek parcaciklari gibi olana kadar ezelim,4 kasik suyu ekleyelim(bu bazen 5-6 kasiga kadar cikiyor,hocam yavasca koyardi,hamur kivami olana kadar) ve yuvarlak haline getirip,folyoya sarip yarim saat dolapta bekletelim.

hamuru acarken sakin ve yavasca acmak,hocamin oguduydu,boylelikle catlaklarin olusmasini engellersiniz derdi.ben buz dolabinda bekletmenin catlaklari engelleme de etkili oldugunu dusunuyorum.

hamuru acalim,kase ile yuvarlak sekil verelim(tarife gore 8-9 adet cikmasi grekiyordu,ben orjinalleri gibi buyuk yapmak istedigim icin orta boy bir kase kullandim ve 5.5 adet cikartabildim,3 kisi icin fazlasiyla yetti).icini ortasina koyup,ortadan bohca seklinde kapatalim,kenarlarini suyla fircalayalim iyice yapissin diye,uzerini de yumurtalayalim ve onceden 220 derecede isittigimiz firinda ilk olarak 10 dakika,sonra firinimizin derecesini 170 dereceye indirip 45-50 dk.(uzeri kizarincaya kadar)daha pisirelim.

afiyet olsun





1 comment: