12 March, 2013

meshur fransiz kurabiyelerinden,Madelines ya da MADLEN


Hadi biz bunlara madlen degil,madelin diyeim olur mu? Madlen bizim oralarda cikolata,ne fark olacak arada yoksa?

Ben au-pairken Madeline diye bir cizgi film izlerdik baktigim ufaklikla,cok cici idi,kipir kipir minik bir kiz,okulda basindan gecenler falan. O yuzden bu kekimsi kurabiyeler bana Madelini hatirlatiyor,sanki bu kurabiyelerin cinsiyeti olsa o kucuk kiz olucakmis gibi.O minik kiz gibi,yumusak,puf puf bunlarda.

Cok eski bir kitabim var ya benim,the great big cookie book adinda,iste ordan bu tarif.siz deyin 7 ben diyeyim 8 senedir bu tarifle bakisip duruyoruz,seklinden dolayi.Ama bir turlu yapamadim cunku tepsim yoktu,almak da onceligim olmadi hic.Ne de olsa bu kekimsi kurabiyeyi,geleneksel olarak Madlen yapan,deniz kabugu seklinde bir tepside pismesi,yoksa da ne isterseniz kullanabilirsiniz tabii ki.

Velhasil,ben tepsiyi yine almadim.Hayatta bazi seylerin gecikmesinin gercekten cok buyuk sebebleri var,akmak gerek fazla sorgulamadan,kurcalamadan,oyle oldugunda cikiveriyor karsiniza herseyin bir sekilde olabilicek en iyisi.

Lulu,cok uzun zaman once,tepsisinin oldugunu soyledi ve bana odunc verdi.Bir kac bekledi,mutfakta kitaplarim ustunde,tozlandi,tatil girdi araya derken ben gectigimiz pazar gunu pisirebildim,cok sukur listeden bir denenesi tarif daha eksildi:)


12 adet cikiyor bu tariften diyor orjinal tarif,isterseniz limon kabugu yerine badem tozu,rom da kullanabilirmissiniz diyor kimi tarif de.

Ben kaliplari dolu dolu doldurdum:) o yuzden sanki sekilsiz oldular,tombul tombul:) Tepsim firinima buyuk geldi eninden,bende boyuna pisirdim ve arkada kalan iki tanesini yaktim.Buna ragmen pek begenildi bugunlerde benim tombullugumu,sekilsizligimi yansitan madelinlerim:)

hadi tarife gecelim.



Sibel'in tombul madelinleri icin malzemeler:

  • 165 g un
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 2 yumurta
  • 75 g pudra sekeri
  • uzerine serpmek icin ekstra pudra sekeri
  • 1 limonun ya da portakalin kabugunun rendesi 
  • 15 ml limon ya da portakal suyu
  • 75 g tuzsuz tereyagi,eritilmis ve sogumus


yapilisi:


  • firini 190 derecede isitin.tepsinizi cok comert bir sekilde yaglayin.
  • mikserle,yumurtalari ve pudra sekerini 5-7 dk iyice cirpin (ilk fotograftaki gibi),karisim kurdele seklinde akip,kremalasana kadar.limon rendesi ve suyunu ekleyin.(ben limon kullandim)
  • 4 adimda yavas yavas unu ve tereyagini ekleyin,karistirdiktan sonra 10 dk dinlenmeye birakin.Dikkatlice kalip tepsinize dokun,her sekile 1 corba kasigi yetiyor.
  • hava baloncuklarinin cikmasi icin yavasca masaya vurun tepsinizi.
  • Ilk 6 dk sonrasinda tepsiyi cevirin.toplamda 12-15 dk,bicaginiz temiz cikana kadar pisirin.
  • isterseniz uzerine pudra sekeri serpin.
Ben bir dahaki sefere cok mini muffin kaplarini kullanacagim:)



yeterince puf puf muyum diye soruyor  yukaridaki fotograf:)


Atlamadan gecemeyecegim ise,Marcel Proust'un kitabinda bu kurabiyelerden bahsetmesi.Wikipedia'ya bakarsaniz,cok ilginc bilgiler bulabilirsiniz bu kekimsi kurabiye hakkinda:)

Kaeyifli gecsin hafta ortasi.Mutlu kalin.

3 comments: