03 December, 2020

Cevremizdeki atık çöp


Selam dostlar! Bu konuda ne zamandir yazmak istiyorum,ancak kismet oldu.

Kimi bloglarda cevrelerindeki kirlilikten bahsediyorlar,nereye gitseler karsilarina cikan copleri anlatiyorlar.Bizim memleketimizdeki cop olayi almis basini gidiyor ama son yillarda fark ettigim uzere,Londra da bu konuda alt siralarda yerini aliyor bence.Belki buyuk sehir diye,belki her cesit insani barindirdigindan sanki bu konunun onune gecemiyor.Zaten ekonomik kriz etkisi ile,artik belediyeler de bu ise yetisemiyorlar.Surekli bir gorevli yok ortalarda.Zaten belirli saatlerde yapilan temizlik nereye yeter ki,surekli elinin uzerinde olmasi gerek insanin her daim temiz olabilmek icin.Kisisel temizligimizi nasil ihmal etmiyorsak,cevre temizligi de hayatin bir parcasi olmali.



Olay artik iki izmarit,bir sakiz degil.Resmen kocaman atiklar gozumuzu ruhumuzu bozuyor.Bizim cevrede,parka giderken gozume takilanlar bunlar mesela.Buyuk atiklar icin bir gorevli kiralanip,o atiklari gerekli yere goturmesi gerek.Tabii ki bunu herkesin yapmaya maddi gucu yok.Arabasi olan,belediyenin yeniden donusum atik yerine goturebilir atmak istediklerini.Ya da belediyeye haber verip,bunlarin alinmasini saglamak gerekli.Hos insan arasa bile,belediye nereye kadar yetisebilir bu duruma.Bir cok sey paraya bagli sonucta.Evsizlere bile yetisilemezken,cevreye ne kadar butce ayrilabilir ki.



Birileri birini kiraladiysa mesela,o insanlar yeniden donusum yerine giris icin para odemek istemediklerinden o fazlaliklari ulu orta nereyi musait,sakin bulurlarsa birakiyorlar.Buna park da dahil.Birileri yunlerini atmis mesela.Maskeler de artik bu manzaranin degismez parcasi!

Ben sahsim adina yere cop atan birisi ile karsilasmadim ama tukuren cok insan gordum.Ozellikle erkekler bu konuda basi cekiyor.Sonra da neden hastalikla bogusuyoruz...

Evler icin 4 cesit cop var mesela.Siyah genel atik,yesil yeniden donusum,gri yemek artiklari,kahverengi de yillik £80 ucretli olup bahce atiklari atmak icin.

Ben bu konuda cok dikkatli olmaya calisiyorum kendimi bildim bileli ama son yillarda sanki daha bir dikkatliyim.Bizim evden fazla cop,atik cikmiyor.Yemek atik kutum belki iki haftada bir doluyor,bahce zaten dinlenme sezonunda aylardir neredeyse bos,siyah olan da 4 hafta almasalar ancak dolar.

Asla yere cop atmam,copumu yanimda tasirim gerekirse,cok pis degilse yerdekini alir cope atarim.Suyumu mataramda tasirim,cok acil olmadikca disardan su almam.Kahvemi matarada tasirim yillardir,Korona'dan sebep kendi kahve kabimiza disardan kahve alamiyoruz.Kiyafet artik nadir aliyorum ve alabilecegimin en iyisini almaya calisiyorum ki uzun sure kullanayim.Kardeslerimle dostlarimla paylasirim,hayir kurumlarina veririm artik giymek istemediklerimi.Sevdigim seyleri gercekten tepe tepe kullanirim.

Tabii ki minimalist olmak degil amacim ama oyle artik cok sevdigim seylere bir anda atlamiyorum,bir sey bozuldu diye hemen yenilemiyorum.Kullandigim elektrige,suya dikkat ediyorum.Ikinci el almaktan hic bir zaman cekinmedim.Yine de herseyi daha az tuketebilirim.Mesela mum.Cevreye duyarli mumlar o kadar pahali ki,benim gibi mum isigini seven bir insanin surekli o mumlardan almasi zor.Cozum mumkun oldugunca az mum kullanmak,ozel gun ozel ruh halleri icin.

Iste boyle,anlatmak istedim ki sadece Turkiye'de boyle dusunulmesin.Bence dunyanin hali bu.Belediyeye cok is dusuyor,belki yardimi esirgemedigi kesime bazi sorumluluklar verip onlari cevre temizligine dahil edebilir.Olay artik kendi kapinin onunu temiz tutmayi coktan gecti.Dunya elimizden gidiyor ve bunun tek sorumlusu insanoglu.Allah akil fikir,sagduyu nasip etsin diyorum ve misafir yasadigimiz bu dunyaya gozumuz gibi bakalim.Toprak Ana'ya sahip cikalim.Insan anasina kotu bakar mi?

Dilerim bu konuda ben de dahil,hepimiz daha cok geliselim,alirken kullanirken iyice dusunelim.

Sevgiyle kalin.Yilin son ayi sakin sakin ilerlerken,dilerim guzelliklerle gecsin olabildigince.

13 comments:

  1. Atıklar belli başına bir sorun. İsveç bu konuyu bence gayet güzel çözmüş. Atığı enerjiye çeviriyor ve şahane de bir şey yapıyor. Bu her yerde yapılabilir bence. Bununla ilgili güzel bir alt yapı oluşturulabilir düşüncesindeyim.
    Evsel atıklar desen gübreye dönüştürülebilir ve burdan da para kazanılabilir. Suni gübreye çil çil para akıtılmaz hiç olmazsa.
    Bu konuda hepimize iş düşüyor bence...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebnem'cim kesinlikle katiliyorum.Yaptigimiz yeterli degilse daha iyisini yapmaliyiz...Isvec gibi gelismek sart.iyi haftalar canim.

      Delete
  2. İNSAN EN BÜYÜK CANAVAR BANA GÖRE. DOĞANIN DENGESİNİ BOZMADIĞIMIZ ALAN YOK NEREDEYSE.BÜYÜK OKYANUSU KİRLETEN ÜLKELER ARASINDA İLK 3 TE TÜRKİYE BU ÇOK ÜZÜCÜ BİR DURUM. YAZINIZI ÇOK DUYARLI BULDUM. KALEMİNİZE SAĞLIK...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba Yasemin.Kesinlikle katiliyorum,hic bir kus diger kusla yaris icin ikinci bir ev yapmiyor ama insanoglu herseyi gerekli diye cifter cifter tuketiyor.Tesekkurler,sevgiler.

      Delete
  3. ilginç bir yazı olmuş, hem de şaşırtıcı.Londra gibi çok medeni olduğunu düşündüğüm şehirde bile bu tarz davranışlar olabiliyormuş dedim içimden.istanbul'da durum vahim,malesef iki metre ilerideki çöpe poşetini atmaktan yoksun insanlar var ki güzel bir semtte yaşanıyor bu duurm....ne diyim umarım medeniyet seviyemiz artar ileride.İyi yıllar..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Umarim,umarim...Sehir o kadar kalabalik ve o kadar cesitten insan var ki yetisilemiyor artik.Okullarda cevre temizligi dersleri olmali,belirli bolgelere gidilip coluk cocuk anne baba hep birlikte temizlik yapilmali diye dusunuyorum.Belki insnalar bu konu ile daha ic ice olursa,gelisme gosterebiliriz.

      Delete
    2. çok mantıklı bence.Eğitim ile çözülebilir, kızımla her sokağa çıktığımızda yerden çöp alıp atıyoruz, bu bile etkili oluyor.Güzel günlere inş.

      Delete
  4. Oraların da böyle olduğunu bilmek üzdü. Burada en kötüsü yere tükürmek. Şu koronanın başından beri bas bas bağırıyorum, tükürmeyin diye. Burada da kadınlarda tükürüyor. Nasıl içleri alıyor anlamış değilim. Ama bizim ülkemizde çöp toplama konusunda ilerleme var. Belediyeler iyi çalışıyor aslında. Benim yaşadığım yerde elinde faraş ve süpürgesiyle sürekli dolaşan çalışanlar var. Hatta uyarı bile yapıyorlar. Ama ne var ki insanlar pis. Onlarda nereye kadar yetişebilir. 2 metre ötede çöp kovası varken yere atmayı tercih ediyorlar. Bende çöp bulamazsam direk çantama tıkıyorum. İnsanlar özen göstermedikçe çok zor bu iş.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle insnalarin cok ozen gostermesi ve herseyi devletten belediyeden beklememesi sart.

      Delete
  5. Kişisel atık olayında ise bende daha az tüketim odaklı yaşamaya çalışıyorum. Sonuçta bu dünyanında bir son kullanma tarihi var.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ben de dikkat etmeye calisiyorum Dada'cim ve yapabilecegimi yapmaya calisiyorum.Ama bu konuda daha cok gelisme gostermem gerek.Mesela pamuk yerine ne kullanabilirim diye dusunmeye basladim.Hep beraber yavas yavas gelisecegimize inanmak istiyorum.

      Delete
  6. Türkiye de çöp olayının en önemli etkeni nüfusunun çok olması bence. düşünsene bir isviçre
    4-5 milyon kişi ama yalnızca istanbul 20 milyon. diğer illerinde baya yüksek. bir de
    çevre bilinci oluşmuyor bir türlü. okullarda öğretiyoruz çok üzerinde duruyoruz ama
    çocuklar ilk önce ailesini sonra da çevresini örnek alıyor. bakıyor ki kendi anne babası
    elinde kini fırlatıyor kendisi de yapıyor sonra. ama belediyelerin üzerine baya iş
    düşüyor bence. yaşadığım kasaba da kalabalık ama her dakika etrafı süpüren
    kadın görevliler var ve bunca mlletin çöp atmasına rağmen etraf bir derece temiz.
    ama insanoğlu öyle kötü ki her alanda, ne yazık ki..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insanoglu cok kotu ve ne yazik ki duyarlilar azinlikta Buket'cim.Bizim gibi insanlar nereye kadar degisebilir ama elimizden geldigince dilimizde tuy bitse,yorulsakta anlatmaya devam.Ailenin bir cok konuda ornek olduguna katiliyorum ama her sey aileden de degil gercekten bazi seyler icten geliyor.Ben annemle babamin bana asla yere cop atilmaz,kitap oku dedigini hatirlamiyorum mesela.Belki soylemeden ornek davranislariyla icimize islediler fark ettirmeden.Sonucta dedigin gibi cocuklar bizi taklit ediyorlar.Nufus her yerde en buyuk etken.Nerde cokluk,orda okluk diye bosuna dememisler sanirim.Iyi haftalar canim,kocaman sevgiler.

      Delete