15 November, 2018

Elmali kek


Bir elmali kek daha.Cunku her sonbaharda firina elmali bir seyler vermek bir CS gelenegi yillardir.Crumble olmazsa sosu olur,hic olmadi keki yapilir.Sadece kendim icin cunku elma-tarcin kokusu evin icine yayilinca icime ayri bir mutluluk ve sukur doluyor,sanki evin icine tatli bir buyu yapiliyor,sIkIntilar gidiyor gibime geliyor.


Bu tarif www.abookishbaker.com'dan.IG'de cok zevkle takip ettigim,cok okuyan,firina hep biseyler veren,ciftlikte yasayan,anladigim kadariyla kitap yazmaya calisan bir kadin.Her paylastigi gozumu gonlumu aciyor.Sanirim boyle insanlardan sebep IG'ye baska bagliyim ben cunku beni sevke getiriyor,ilham veriyor.Hazir IG konusu da gelmisken hemen belirteyim ki,dun dayanamayip IG'mi yeniden yukledim telefona.Kendime bictigim zamana kadar bekleseydim,tum Kasim ayini kaciracaktim.Sonbahar paylasimlarindan eksik kalacaktim bu en sevdigim mevsimde.Hem Donusu Olmayan Orman'in dedigi gibi eskiden olsa radyoyu mu suclayacaktim testen kaldim diye.Muhtemelen evet deli gibi radyo dinleyip hic birsey yapmiyorsam😄 Aslinda her sey planlama,kendini disiplin edebilme.O da ben de pek yok ne yazik ki.Yapabildigim ya da yapamadigim bir cok sey tamamen benden sebep! Suclamak,bahane yaratmak cok kolay ne yazik ki.Donup bir aynaya bakmali,resme uzaktan genis aci ile bakabilmeli.Iste neredeyse 3 haftalik sosyal medya molam bittigine gore,IG ile aramizda seviyeli bir iliski ile dostlugumuza devam edebilmeyi diliyorum.Dozajinda her sey guzel ve mutluluk verici!

Pekan cevizini ben eklemek istedim


Hepsini birbirine kat karistir elmali-tarcinli keki.Gelelim tarifine.

malzemeler:

  • 150 g tereyagi
  • 225 g un (kendine kendine kabaran un tarifte)
  • 1 tatli kasigi kabartma tozu
  • 175 g kahverengi seker
  • 50 g beyaz seker (ben 200 g kahverengi seker kullandim sadece)
  • 1 tatli kasigi tarcin ya da vanilya
  • 2 iri yumurta
  • 2 elma


yapilisi:

  • Firini 140 derecede onceden isitmaya baslayin.
  • yagi dusuk isida eritin ve biraz sogumaya birakin.
  • unu kabartma tozunu,sekeri ve tarcini karistirin.
  • Kuru malzemeler ortasinda bir cukur acin ve yagi katip karistirin.
  • 2 yumurtayi katip karistirin.Karisiminiz kati ama yumusak olacak.
  • Karisimin yarisini kaliba dokun.Dogradiginiz elmalari uzerine dokun ve geri kalan hamuru uzerine ekleyin.
  • bir saat pisirin,ilik servis edin.Sogudugunda biraz yapiskan bir kek olacak,hem islak gibi hem yapiskan,tam sevdigim gibi.



Ben bu keki Ingilizlerin Sticky Toffee Pudding dedikleri tatlilarina benzettim.Hem islak gibi,hem yapiskan.Kek gibi degil,bildigimiz puding hic degil.Genelde sicak servis edilir,custard ya da dondurma ile yenir,kokusu muhtesemdir.Soguk kis gununde cok cok iyi gelir ruha.Belki de bu yuzden sevdim bu keki ben.Hos zaten meyveli keklere karsi bir zaafim oldugu muhakkak.

Soyle bir arsivimde arayinca bir dolu elmali tarif buldum.Merak edenler icin biri bu.digeri de bu.

yeni fincanim Irlanda'da bir hayir kurumu dukkanindan yine:)


Hepimize sevdigimiz kek tadinda bir aksam diliyorum.Mumlarimi yakip biraz daha test cozeyim zira bu sefer uzerimde 3 koldan hafif bir baski hissediyorum😅😄

4 comments:

  1. IG'a geri dönmeniz bizleri ve takip ettiklerinizi mutlu etmiştir.

    Günlük IG sürenizi ayarlamanız için bir bölme var, günlük ve haftalık olarak ne kadar süre IG'da geçirdiğinizi net olarak takip edebiliyorsunuz. Profilinizde 'Hareketlerin' kısmından bahsettiğim işlemi yönetebilirsiniz. IG tıpkı Pinterest gibi ilham kaynaklarıyla dolu. Elmalı kek girişiminiz için ise ayrıca tebrikler :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Harikasin DOO,hic aklima gelmemisti hareketlerim kismina tiklamak.Sayende ogrendim ve gunde 57 dk geciriyormusum ortalama,sandigim kadar da fena degilmis hani:)

      Delete
  2. Benim de elmalı bir tarifim var hep yaptığım ama bu da çok çekici gözüktü, canım ilk kek çektiğinde bunu yapayım diyorum. Elma tarçın eşittir mutluluk :)
    Nakışlı örtünü, güzel tabağını seveyim :)
    Mutlu cumalar <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selam Canim Ezgi.Ortu annecigimden,sagolsun guzel ceyizler yapti bize,hala gittigimde eski birsey muhakkak verir.Tabaklarim da charity shoplardan,yillardir biriktiriyorum:)

      Delete