01 November, 2010


pirasali mercimek corbasi...


soguk sonbahar gunlerinden biriydi ben bu corbayi yaptigimda.amacim dolabimda kalmis pirasami degerlendirmekti,cunku zeytinyagli yemek istemedim soguk soguk,halbuki ne cok severim,bol limonlu.

koskoca tenceremi dolaptan cikarip,malzemelerimi dograrken kendimi tatli cadi gibi hissettim,ne bulursam katmak istedim corbamin icine,olcuyu cok kaileye almadan,en sevdigim corbalardan esinlenerek...(ki onlar icin isterseniz tik ve de tik.) cocukken halamin mutfagindaki halim geldi aklima nedense,amac pisirmeden sadece karistirmak,vakit gecirmekti..yeni gelin olaraktan ne sabir varmis halamda inanamiyorum,mutfagi birbirine katmistim:-)

evde,corba kaynamasinin ayri bir keyfi var kanimca,hani insanin icini isitan,yumusatan...camlari buharlastirip da,uzerlerine kalp cizdirme istegi uyandiran...rahatlatan... piserken,mis gibi kokularin yayilip da,taze ekmegi icine bandirma istegi...corba sezonun ayri bir tadi var,sicak sicak...


malzemeler:

  • 4 adet temizlenmis,minikce kesilmis pirasa
  • 2 adet orta boy pirasa
  • 3 adet minik havuc,kucuk dogranmis
  • 1 su bardagi kirmizi mercimek
  • 5 su bardagi su(kaynatirken katmak icin,blendirdan gecirdikten sonra katilastigi icin 1,5 su bardagi daha eklemeniz gerekicek,corba kivamini yakalamak icin)
  • 1 tutam toz karanfil
  • bir tutam tuz
  • 1 tutam karisik baharat
  • 1 kasik salca
  • zeytinyagi,benimki acili zeytinyagimdan idi
  • 2-3 adet,pisirdikten sonra cikarmak uzere defne yapragi
  • isterseniz,1 tatli kasigi worcestershire sosu
  • 1 adet limon
yapilisi:

sebzeler temizlenip,kucuk kucuk dograndiktan sonra salca ile yagda hafifce kavrulur,suyu ve baharatlari,sosu eklenip,sebzeler yumusayana kadar kaynatilir..yumusadiktan sonra,blendirdan gecirilir,katilastiysa biraz daha su eklenir ve uzerine kirmizi biber,yanina taze ekmek ile servis edilir..isterseniz,uzerine yag yakabilirsiniz,ben yapmadim cunku,yediklerime dikkat etmeye calisiyorum:)

en son okudugum kitaptan ,begendigim bir kac cumleyi paylasmak istiyorum,

**gulumseyisinin kenarina takilip onunla disari cikmak istiyorum...

***kelebegim,kelebegim,kanatlarinin tozlarini uflesem,bir daha ucamazsin.ama ben sana bu kotulugu yapamam,cunku bende ucmayi severim...kelebegim,kelebegim,hahifligini ve renklerini bana ver,sana sans vereyim,sansin varsa ne renklerini,ne tozlarini kimse alamaz....

****kotu seyler dusunme,yoksa seytanlar gelir,kotulukler oluverir...yardim et sen bana,meleklerini cagir,kanat taksinlar bana,ucayim onlarla ben...

hayirli bir kasim ayi diliyorum hepinize,dilerim sizde yapraklarin,kitaplarin,corbalarin keyfini suruyorsunuzdur,herseye ragmen.

8 comments:

  1. Görüntüsü bile içimi ısıttı..Harika gözüküyor,bugünlerde pırasa bol ve evdekilerle ne yapsam diye düşünmekteydim..Tarifin birini buldum :) ellerine emeğine sağlık..sevgilerimle..

    ReplyDelete
  2. denenesi bir lezzet olmuş efendim. denedikten sonra buraya bir yorum daha gelir :)

    ReplyDelete
  3. Ellerine saglik tam kislik bir corba olmus.

    ReplyDelete
  4. bukadar güzel bir servis tabağı olur:)

    ReplyDelete
  5. Altinli ortuye, corbanin sunumuna bayildim! Corba icin birsey diyemiyorum, denemem lazim ;-) Eline saglik...

    ReplyDelete
  6. Ufff,cok guzel gorunuyor ama..Mercimekle pirasa nasil yani dememe kalmadan,goruntuler karsisinda sessizligimi ilan ediyorum.Yarin aksama kesinlikle denemem lazim bu seyi benim...

    ReplyDelete
  7. Zeliha'cim,denemeye deger,bu arada kocaman olmasin pirasalarin olur mu,benimkiler 4 adetti ama oyle bildigim uzunlardan degildiler..patates olunca una,pirasa olunca da sogana hic gerek kalmiyor:) geri kalani ile de pirasali patates corbasi yapmani oneririm,ya da frensk soganli patates corbasi:0)

    FKH'cim denemeni isterdim ama mesafeler aramizda ne yazik ki:)

    bayram kombesi evet,tam kislik ve besleyici,bugunlerde ihtiyacimiz var cok,grip ulu orta kol gezerken..

    zeynep'cim babamin hediyesidir bakir kasem,safranbolu hatirasi:)

    bercestem,ortum aslinda benim pasminam,yeni yikanmisti,kullanasim geldi:) eskiden foklor oynarken kafamiza takardik bunlari,singir singir:)

    peri'cim umarim begenirsin,afiyet olsun simdiden.

    ReplyDelete
  8. Aslında kerevize geldim canım,lakin bu enfes çorbayı görünce kendimi burada buldum! :)
    Pırasaya zaten bayılırım , mercimekle müthiş bir ikili olmuşlar.Şifa olsun inşallah..
    Cici pazarlar..

    ReplyDelete