16 March, 2013

Kahvalti deyince....


"keyif" kelimesi daha bir mana kazaniyor gonlumde. ozellikle calisanlar icin bu daha da buyuk bir keyif sanirim.haftanin calistigimiz gunlerinde gecistirilen,ayakta durmak icin tuketilen bir ogune donusuyor,ne kadar keyife cevirmeye calissam,sevdigim seyleri tuketmeye calissam da,ayak ustu ya bir kahvalti biskuvisi oluyor,ya da sogumus kizarmis ekmek,uzerine fistik ezmesi ile recel,belki de soya sutunde kahvalti gevregi beni gune bir nevi hazir kiliyor.tabii muzu da unutmamak gerekir,her gune bir muz,ilk atistirmalik genelde benim icin.

hele ki yogun bir sabah geciriyorsam ve acsam,canavarin ta kendisiyim ben. o yuzdendir ki,kahvaltiyi haftasonu kendimce bir solene donusturmek bir gorev sanki benim icin.

haftasonu kahvaltisi diyince hep bizim turk kahvaltilari geliyor gozumun onune,o tembel ve yavas pazar sabahlari.kuymakli genelde,kocaman sofraya oturmali.burda genelde arkadaslarim gelmezse hic de hazirlamadigim,tadina doyum olmaz gec kahvaltilar.

hos ingiliz kahvaltilarini da kucuk gormemek gerek,onlarinda kendi caplarinda cok ozel kahvaltilari var bence.eger ki disarda yiyorsak,benim icin peynirli ve mantarli omlet vazgecilmez,yanina muhtemelen salata ve kizarmis patates ile servis edilen.  kirmizi tabaklarda gordugunuz yumurta bugulama diger secenektir ,yanina belki izgara domates,mantar,beyaz peynir,kizarmis ekmek isteyebilirim,ya da zaten kizarmis ekmegin ustunde siparisimi verebilirim.


yukarida gordugunuz yag,sut ya da krema ile cirpilmis yumurta,"scrambled eggs on toast" genelde mantari soteleyip de yapiyorum,soteledikten sonra kasede cirpmis oldugum yumurtalari katiyorum mantarlarin ustune,surekli karistirarak pisiriyorum.cok kati olmazsa daha makbul,bu tabii yumurtayi nasil sevdiginize de bagli.

degisiklik olsun diye kuskonmaz ile denedim bir arkadasin FB'da gorunce..kuskonmazi seven insanlar olarak yapmazsam olmazdi,hic aklima gelmemisti o ana kadar acikcasi.enfes,doyurucu bir kahvalti oldu.

sizde yapmak isterseniz,kuskonmazlari firinlayabilirsiniz ya da kullanicaginiz tavada onceden verev verev kestiginiz kuskonmazlari hafif soteleyip,cirptiginiz yumurtalari uzerine katip pisirebilirsiniz.(kimi kafede mikrodalgada yapilir bu islem,zamandan tasarruf etmek icin) uzerine permesan peyniri onermisti baktigim tarifler,bende olmadigindan izmir tulumu ekledim benimki icin ustune.yumurtayi peynirsiz yiyemem ben.

allta gordugunuz "poached eggs". bugulama imis turkcesi.benim bildigim bugulama boyle yapilmazdi sanki,buharda piserdi ama burda da bir sekilde buharlaniyor sanirim.

kaynamis suyu tavaya dokup,icine 1 ymk kasigi kadar sirke katiyorsunuz,ben elma sirkesi kattim.eger fazla koyarsaniz,sirke tadini alabilirsiniz.sirkeye tahammulum yok derseniz,sirkesiz de bugulayabilirsiniz.(sefimden onay aldim bu konuda).yumurtayi kirarken,mumkun oldugunca suya yakin kirin ki,iyice dagilmasin beyazlari.




alirken de suzerek alin ki,kizarmis ekmeginiz islanmasin,guzelim kahvalti kabusa donusmesin.


tataaaa iste karsinizda "poached eggs on toast".  tabii ki yaninda beyaz peynir,uzerine bolca tuz ve taze cekilmis karabiber.yumurtanin bu sekilde yapilmasi,diyette olanlar icinde verilen bir oneri,ne de olsa hic yag icermiyor.

ozellikle ingilizcelerini de yazdim ki,buralara gelip de ingiliz menusunde gorurseniz,ne oldugunu bilin istedim.benim gibi et yemeyenler icin,ilk secenek olabilirler diye. kimi kafelerde vejeteryan kahvalti secenegi de oluyor,olmadi siz kendiniz zaten seceneklerden yaratabilirsiniz.

bu sabah,yogaya gitmeden once kahvaltimi ederken yalniz basima,surmusum kizarmis ekmegimin ustune bolca tereyagi ve de marmite,pek duygulandim ben ve fark ettim ki,kahvaltilar ani kararlar da aldirabiliyormus.

birden ailemi cok ozledigimi hissettim,bu sefer nedense daha bir zor geldi ayrilmak,sanki her seferinde daha zorlasiyormus gibi bu ayriliklar artik.yalniz kahvaltimda,anilarim gozumde canlandi,ailem burnumda tuttu,kendi basima aglamakli oldum,hungur hungur agladim aglamakli olmakla kalmadim,dokdum icimi marmitea,sonra gittim yogaya,yogam  hocamin hastaligindan dolayi iptal olmus,bosu bosuna yol kat edip,sirilsiklam oldum:) velhasil pek islak bir sabah gecirdim bu sabah:)

ogleden sonram da bolca bas agrisi (aglamak bas agrisi yapiyor,sigara da) ile gecti ve bilet secmekle.iki gunlugune,dogum gunu ayimda kacicam ailemi gormeye,koklasmaya,kahvalti etmeye.sanirim hayatimin en pahali ucak biletini aldim ve de tukurdugumu yalayip,mecburen saatlerinden dolayi pEGASUS'U sectim...ahh pegasus ahh,kalbimde sizisin sen ama yine beni kurtaransin.

yeniden gun sayiyorum,haziran carcabuk gelsin istiyorum.

hepinize keyifli,aile dolu muhtesem kahvaltilar diliyorum.super gecsin pazar gununuz.

8 comments:

  1. bizim evdede cok yapilir bi tarif.Malta`dan kalma aliskanlik,evdekiler seviyor,resimlere ve tariflere dalmisken birden benide huzunlendirdin,galiba aysimiz ilerledikce ayriliklar daha zor geliyor:( sanslisin,hemde cok,Turkiye`ye sadece 4 saat uzakliktasin,ya ben napim,ailemden tam 23 saat uzaktayim:)nerdeyse Dunyanin en sonundayim:)hadi gul biraz..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tijen'cim hep sukrediyorum inan ve senin gibileri de dusunuyorum cok,burdan Brazilya' ya giden bir arkadasim var,hep dua ediyorum onun icin,ailesi icinde,cunku gercekten neredeyse hicbirseyin olmadigi bir koyden geliyor.Ben cok sansliyim gercekten,sadece ara ara boyle su ustune cikiyor duygularim o kadar.genelde aileme bahsetmem uzulmesiner diye:) ve inan ben gercekten cok gulen bir insanim:)

      Delete
    2. harika,gulmeye devam...

      Delete
    3. :))))) gulumse hadi gulumse,bulutlar gitsin....

      Delete
  2. "poached eggs" olayı annemin biz çocukken ara sıra yaptığı ÇILBIR adında bir yumurta yemeği aslında. Yalnız üzerine sarmısaklı yoğurt ve pul biberle kızdırılmış tereyağı dökülüyor. Yarın mutlaka denemeli.
    Ellerine sağlık :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hosgeldin Zeugma'cim.Inanirmisin ben bu tarifle,cilbir ile,ingilizce yurk yemekleri kitabinda karsilastim seneler once ilk kez ve baba uzerine yogurt koyulmasindan sebep hic cekici gelmedi,denemedim o yuzden.Yogurt ve yumurta,koyamiyorum yan yana:)

      Delete
  3. Adaşcım, buğulama dendiğini hiç duymadım ama poşe yumurta deniyor burada da. Çılbır ise yoğurtla yapılıyor Zeugma'nın anlattığı gibi, benim çocukluğumun tadıdır, evde yemek yoksa ve canım yumurta istiyorsa hemen yapıveririm. Düşünemesen bile bir dene derim, bence senin damak tadına çok uygun:) Sarımsaksız süzme yoğurt dökebilirsin ilk denemede. Bir de ben poşe yumurtayı sotelenmiş pazı veya ıspanak üstünde de severim, yine yoğurlu. Azıcık limon kabuğu rendesi de hoş bir aroma katıyor. Afiyet olsun, neşeli kahvaltılarımız, yemeklerimiz olsun hep.

    ReplyDelete
  4. Hosgeldin SIbel'cim,Pazi ve ispanak ustu yumurtayi Annem cok yapardi biz kucukken,severdim:) cilbiri bir gun sirf Merak ettigim icin deneyecegim,AMA cesaretim yok sanki kendim yapmaya.nice guzel kahvalti paylasimlari olsun❤❤❤❤

    ReplyDelete