07 May, 2013

Tijen'cim bu tarif senin icin: Vejeteryan Burger


Hos geldik Mayis'in ikinci haftasina.

Yururken zirt pirt durup fotograf ceken,doganin mucizesine hayran hayran bakan,o kocaman bahar agaclarini,dallarini kalbine sokup,agaclara sarilmak isteyen sadece ben miyim? Umarim yanliz degilimdir,cunku insanlar durmali ve kalplerini,gozlerini sanki her zamankinden daha cok acip,daha cok fark etmeli bugunlerde,cokca sukretmeli,hatirlamali.Koklamali.Bugun bir evden kori kokusu aldim,digerinden sanki tarhana corbasi kokusu:) Sabahlari bolca ot kokusu duyuyorum,kedili,cok agacli ve cicekli otobus duragina yurudugum yolum benim,cok sukur.

Bu tarifi ben Sili'den sevgili okuyucum Tijen icin buldum ve yaptim.Aklima kendisi soktu.Acelem ve merakim yoktu acikcasi pek.Iyiki yaptirmis bana Tijen,zevkle yedik.Bu tarifi bulana kadar bir dolu tarif inceledim,sonra bunda karar kildim hem malzemelerinin kolay bulunmasindan dolayi hem de fasulye cinsleriyle karismis olmasindan dolayi.


malzemeler:


  • 1 adet kucuk dogranmis kirmizi sogan
  • 2 dis sarimsak
  • 2 kasik zeytinyagi
  • 1 cay kasigi kimyon
  • 1 cay kasigi toz kirmizi biber,paprika
  • 1 adet soyulmus tatli patates
  • 1 orta boy soyulmus patates
  • 1 konserve kutu nohut
  • 1 konserve kutu kirmizi fasulye(red kidney beans)
  • 1 limonun kabugu
  • kucuk demet taze kisnis,temizlenmis dogranmis
  • 1 kucuk kabak,rendelenmis
  • 1 yumurta sarisi
  • kucuk bir avuc bayat ekmek ufalamasi
  • tuz,karabiber
Bu tarif dort tane burger yapiyor,servis yaparken 4 tane burger ekmegine,salata malzemelerine,domatese ihtiyaciniz olucak.

Yanina patates kizartmasi da istenir degil mi? Tabii ki kizartmiyoruz,yarim ay seklinde dogradigimiz patatesleri( 2 adet kullandim ben),once soyle bir hasliyoruz,sonra bol baharatla,zeytinyagi ve bal  ile harmanlayip,uzerlerine elimizde kalmis olan bayat ekmek ufalamalarindan serpiyoruz ki kitirlik katsin(Serap'tan ogrendim),sonra da iyice pisene kadar firina veriyoruz,cokca kontrol ederek,cokca cevirerek.Super birsey oluyor:)



Burgeri yaparken,yapismaz bir tavaya zeytinyagi dokun,sogani ve sarimsagi yumusayana kadar kavurun,baharatlari ekleyin.Bir kenarda bekletin.
Tatli patatesi ve patatesi 10-12 dk haslayin bir tutam tuzla,yumusayana kadar sonra biraz zeytinyagi ile pure haline getirin.
Patates puresini,sogan karisimini, ve diger tum malzemeleri karistirin ve bu karisimi buzdolabinda dinlendirin.

Dolaptan ciktiktan sonra,burger sekli verin,tepsinize yagli kagit serip,burgerleri yerlestirin.20 dk daha buz dolabinda bekletin.

Firina vermeden once uzerlerine zeytinyagi gezdirin,25 dk,iyice kizarana kadar pisirin.(Ben en yuksek derecede pisirdim,bu tabii ki sizin acelenize kalmis)

Ben burgerlerin,patates kizartmalarinin yanina aci-tatli sosu cok yakistiriyorum.Bunu da daha once kendim yaptigim aci biber receli ile sundum.

Burger yapmam,falafel yapar ekmek icine koyarim derseniz de,cok sevdigim bir tarifi hatirlatmadan gecemeyecegim.


Iste boyle sonuc.Sahane,dusununce ne gerek var hazir almaya,hele ki burger cinslerini,icine ne girdigi belli degil,nasil bir yagda kizartildigi hic belli degil.Mis gibi evde yapinca.

Geri kalanini buzluga kaldirdim,iyi bir sonuc alacagimi umut ediyorum.


Afiyet olsun,umarim benim kadar begenirsiniz,yaparsaniz. Tarif,foodhospital.channel4.com'dan,homemade bean burger olarak geciyor orjinalini gormek isterseniz.

Bu arada salataniza taze kisnis eklediniz mi?Harika oluyor.

Keyifli gecsin hafta ortaniz.


6 comments:

  1. daha dün yedim bundan ve ne güzel şey dedim.. tevafuğa bak, çok sevindim tarife.. çocuklar için de harika :)

    bir de

    "Yururken zirt pirt durup fotograf ceken,doganin mucizesine hayran hayran bakan,o kocaman bahar agaclarini,dallarini kalbine sokup,agaclara sarilmak isteyen sadece ben miyim?"

    yalnız değilsin ve ben de yalnız olmadığıma sevindim. Bazen ucube gibi hissediyorum kendimi bu yüzden.. hatta giderek insandan kopuyorum sanki bu yüzden.. birileri konuşuyor önce dinliyorum sonra gözüm bir yaprağa takılıyor dalıp gidiyorum..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deli Anne,Ben sana ve fotograflarina ayri hayran❤❤❤ umarim begenir ufakliklar,sevgiler❤

      Delete
  2. ve KRALICE`yi selamliyorummmm:)) sen bitanesin,ne diyim sana,emegine,vaktine ve herseyden once bizlere olan saygindan dolayi, binlerce tesekkur ediyorum sana.usenmeyip ugrastigin icin ve bu lezzet BOMBAsini bize yolladigin icin....
    ps..eve gidince hemen yapicam ve sonucu yazicammm:))

    ReplyDelete
  3. Tijen'cim kizardim:) umarim begenirsin,gercekten senin icin yapildi❤ yagli kagit sermeyi unutma,yazdim mi hatirlamiyorum.sevgiler❤❤❤❤❤❤❤

    ReplyDelete
  4. dikkat:)) bu tarif direk blog okuyucusu tarafindan bizzat denenmis olup ,sonucu tamamen tarafsiz olarak yoruma yazilmistir::)

    dun eve kosarak gittim ve malz.listeme bi baktim ,hersey var nerdeyse sadece red kidney beans yoktu,o saate bana en yakin dukkanda maalesef sadece konserve puresini bulabildim ve hic yoktan iyidir nasilsa ayni tad fazla degistirmez diyerek aldim veeee aynen tarifine uygun yaptim(dedigim gibi ben fasulyenin puresini kullandim))sonuc muuuuu,harika oldu sibel,o beynimin bi kosesinde hep duran tadi yakaladim vaallaa ,ne diyimmm cok cok ama cok basarili bi tarif,:))
    p.s..oglum yanmaz tavada istedi,onunkini yanmaz tavada yaptim,var yaaaaa sibel sanirsin burgerking de vegan burger yiyorsun,,bu kadar diyimmm:))

    emegin ve bizlere verdigin onem icin tekrar tesekkur ederim, millerce uzaktan bile bizlerle boyle ugrastigina gore, sahibi oldugun bi cafede karsina cikmak isterim bir gun :)))

    ReplyDelete
  5. Tijen'cim cok tesekkurler guvenip denedigin icin,begendigine cok sevindim:) insanlah kafem oldugunda burularda olursun,Ben sana daha newer yaparim:) Hersey gonlune gore olsun.

    ReplyDelete