29 May, 2006

Acma&kuymak

acma ve kuymak
bugun burda resmi tatildi,bende bugunu mutfagimda gecirmek istedim..haftasonu aslinda mutfagi boyamaya baslamam gerekiyordu ama tembelligim firsat vermedi,bir de alt komsuyu tatil zamani rahatsiz etmek istemedik,indir-kaldir vs ile,dolayisiyla yarina ertelendi bitmesi gereken ayrintilar...
neredeyse 4 saat gecirdim acmalar basinda,tamamen hepsi pisene kadar..degdi tabii ki,degmez mi..cok sevdigim bir lezzettir acma,illa ki alinirdi ben istanbuldayken ya okula kosarken ya da haftasonu kahvaltisina renk katmak icin..ilk kez denedigim bir tarifti,guzeldi ama bana pastane acmasi gibi gelmedi cok,daha ekmegimsi gibi oldu...ben zeytinyagi ve yagsiz sut kullandim belki de o yuzden biraz kurumsu oldu..ben genelde acmayi sade yiyen bir insanimdir,ama bunun yanina sanki peynir,zeytin olsa daha yakisirmis gibi geldi.belki ev acmasi boyle olur ve pastanedekiler gereksiz ekstra yag kullandiklarindan cok yumusak ve yagli olurlar,daha once yemedigim icin karar veremiyorum.kisaca,ilk tecrubem icin fena olmadi...tarif lezzet dergisinin kitapcigindan-borekler ve pogacalar.
yapmak isterseniz tarifi:
malzemeler:24 acma icin
hamur icin:
  • 7 su bardagi un
  • 3 su bardagi ilik sut
  • 1 corba kasigi kuru maya
  • 1 su bardagi siviyag
  • 3 corba kasigi toz seker
  • 1 cay kasigi tuz
hamur aralarina surmek icin:125 g eritilmis margarin
uzeri icin:
  • 2 yumurta
  • 4 corba kasigi yogurt
  • 1 corba kasigi corek otu
*hamur malzemeleri birlestiginde cok fazla ele yapisan bir hamur ortaya cikti..bende emin olamadim acaba acma hamuru orjinalinde bu sekilde mi olur diye..aslinda daha fazla un eklemiycektim ama sekil veremedigimden,yapiskanligindan,daha fazla un eklemek mecburi oldu..
** yogurtlu karisim 24 acma uzeri icin fazla geldi,geri kalanini atmak zorunda kaldim,israf etmek istemezseniz benim gibi,azaltmanizi tavsiye ederim.
yapilisi:
  1. unu cukur bir kaba eleyin,ortasini acin ve mayali karisim,siviyag,tozseker ve tuzu ilave edip karistirin.iyice yogurun malzemeler ozlesene kadar.uzerini nemli bez ile ortup,30 dk dinlendirin.
  2. hamuru 24 esit bezeye ayirin..tek tek pasta tabagi buyuklugunde acin.uzerlerine eritilmis margarin surun,tek tek rulo seklinde sarin.rulo hamurun iki ucunu ters yone bir kac kez cevirip acma sekli verin.
  3. firin tepsisini yaglayip,acmalari yerlestirin.uzerlerine kalan margarini ve yogurtlu karisimi surun.corek otunu serpip,mayalanmasi icin 20 dk bekletin ve 180 derecelik firinda 20-25 dk pisirin..


cmt gunu yaptigim diger lezzet ise,yine ozlediklerimden,kuymakti..bizim oralarin,belkide en favori yemegi..en azindan sahsen benim icin..Daha once kahvaltilarimizda ne kadar severek yedigimizi anlatmistim,ve en sonunda,2 sene sonunda,kendi kendime ilk defa yapmak ve yemek kismet oldu..tabii ki nasil yapildigini biliyordum ama emin olmak icin tekrar aniskomu aradim..en son gonderdikleri pakette misir unu da vardi ve hemen kullanilmasi gerekiyordu..
icinde kullanilan malzemelerin hepsi ozellikle benim ananem tarafindan yapilir,peyniri,yagi,misir unu..ben tabiiki elimde koy peyniri olmadigindan cedar peyniri kullandim,tuzsuz oldugundan peynir ve bu tarif tuzsuz cekilmiyeceginden ozellikle benim icin,tuz ekledim...ne yalan soyliyeyim enfes oldu,zaten kuymagin lezzetini,uzerine cikan tereyagi belirler derler bizim oralarda ve bizim ailenin hatunlari enfes yaparlar enfes,ben de sanirim onlara katildim, cok begendim kuymagimi..
yukarida gordugunuz ise kuymagin dibidir:)bizim icin en kiymetli,en lezzetli kismi..bir an once puding kismi yenilir ki,hemen dibine gecilsin,kitir kitir yenilsin...
gencken findik ayinda koye giderdik,dedem rahmetli olmadan once..sabahin korunde de kalksak,illa ki kuymak yapilir,istahla yenilirdi,sabahin ilk saatlerine,yazin sicak sabahlarina ragmen..ve inanirmisiniz tavanin basina kimin oturacagi her sabah tartisma konusu olurdu,biz genc kuzenler arasinda..-bilenler bilir,kuymagi tavadan yemek ayri bir lezzettir-tahmin edersiniz,o tavanin basinda bende vardim cogu zaman:)
o zamanlar celikte ya da bakirda yapilan kuymagin dibini yemek icin,kazimamiz-resmen- gerekirdi,simdi teflonlar cikti mertlik bozuldu:)hos lezzette bir degisiklik olmadi,bilakis,hemen kalkiveriyor dibi ve mis gibi,kolaylikla yeniveriyor,ekmegi banaraktan..
iste boyle bizim meshur kuymagin,maceralari,ugruna tartisilan,kavga edilen,en cok sevilen..sanirsiniz dunyadaki en leziz,en zor,en asortik yemek..bizler icin oyle,nice aninin,sohbetin sakli oldugu,koyun kokusu ile birlestigi,ananenin emegi ile butunlestigi en guzel laz yemegi...ne kadar agir,ne kadar kalorili de olsa,ben Trabzon'a gittigimde,eminim illa ki yapilacak olan tek yemek...zaten hep bu yuzden kilo alir geliriz bizim oralardan..
yapmak isterseniz.olcu veremiycem,cunku goz kararindan yapilir hep bizlerde..malzemeleri:misir unu,tereyag(ben zeytinyagi kullandim),kasar peyniri ve su..once ununuzu yagda kavuruyorsunuz hafif pembelesene kadar,uzerine su ekliyorsunuz ve bir sure pisirdikten sonra peynir ekliyorsununuz..puding kivaminda olucak,eger ki sudan dolayi sivilasirsa fazlaca,biraz daha yavastan un ekleyebilirsiniz..
bu tarifi yazarken aklima tatli kuymak da geldi simdi,bir de onun tarifini sorusturmak gerek:)
bu arada dun da vinci sifresini izledik..kelosh cok begendi,kitabi okumadigindan,bence idare ederdi,hani izlenilmiycek gibi degildi..o kadar kotu yorumlar aldi ki burda da,kendim gorup,yorum yapmadan gecemedim.acikcasi ne beklendigini bilemiyorum,acaba kitap cok etkileyici oldugundan mi insanlar hayal kirikligina ugradi bu kadar..ben kitabi bir solukta okumustum,filmden cok etkilenmesem de, cok buyuk hayal kirikligi ile de cikmadim..zaten fransizca aksanli ingilizce kim konusssa bana cekici gelir..oyuncular da sevdigim oyunculardi zaten,kisaca izelenilmiycek ya da 10 uzerinden 1 i hak edicek gibi degildi benim icin...hatta keske melekler ve seytanlari da film yapsalar ne hos olur diye dusundum..o kadar emek,gerceklerin, hayal gucu ile birlesmesi bence takdire degerdi..
hepinize iyi haftalar diliyorum...

13 comments:

  1. kuymagın kokusu geldi walla burnuma ahh orda olup yutmak vardıı.
    öpüyorum.. nesli

    ReplyDelete
  2. melekler ve şeytanların da filmi yapılacakmış :)

    ReplyDelete
  3. canim sen gelince yaparim bitanem uzulme:)olmadi kavun,kerm peynir,ekmek yeriz:)

    sule'cim inanmiyorum..super olucak..hemen yapsinlar,koysunlar vizyona:)

    ReplyDelete
  4. hey daha once demismiydim yaw, biz hemseriymisiz:))Trabzon/Macka

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  6. nurbeyazcim evet,sanirim soylemistik,ben arsinliyim:)

    ReplyDelete
  7. Very pretty site! Keep working. thnx!
    »

    ReplyDelete
  8. selamlar ben de ingilterede yasayan bir karadenizliyim kuymak leziz gorunuyor.bana annem demistiki uzanan peynirden kuymak yada bizim deyimimizle muhlama olur,burda turk kasar peyniri buldum onu erittim uzuyordu bununla yapmayi deniycem nasil olur acaba daha once yaptiniz mi bu peynirden bu tarz bisey acaba?aslinda bu fransa veya isvicre taraflarinda bizim yemegimize benzer bisi yapiyorlar uzuyor peynir falan ben bir programda gormustum dolayisiyla avrupada bu tarz bir peynir var ama onu bulmak gerekiyor,benim arastirmalarim surecek sonucu haber veririm artik :)

    ReplyDelete
  9. selam deniz,hosgeldin..yorumunu bulana kadar canim ciktu:)annem koy peynirleri disinda kasar,eski kasar da koyar..burda bir arkadasim gecenlerde mozarrella ile yaptigini ve cokkkkk begenildigini soyledi ben denemedim henuz ama aklimda..eminim guzel olur hos bana tuzsuz gelir ama zaten ben cok tuz katarim sofrada..hem kuymak her peynirle cokkkkk guzel bence..sevgimle

    ReplyDelete
  10. hosbulduk sibel,ugrastirmisim biraz kusuruma bakma ama ben de baya ugrastim yani bu siteyi bulana kadar ben de emek harcadim yani :) mozerella benim de aklima geldi gerci ama emin olamadim.isvicrelilerin bir peyniri var eemantel gibi birseydi adi fondu yapiyorlar onunla,o geldi bir de aklilama benziyor sonucta belki denenebilir.ama ben yine de once kasar peyniriyle bir deniycem tabiki.cok da ozledim zaten muhlamayi artik aynisi olmasada evdekiyle ben benzerine de raziyim gozumu karartip deniycem.kolay gelsin.tesekkurler.

    ReplyDelete
  11. deniz'cim emegin icin cok tesekkur ederimhemen cevap yazdigin icin de..ementari bende seviyorum sandwicte acikcasi ama kuymak icin hic aklima gelmedi..neden olmasin..afiyetle ye,eminim cok guzel olucak cunku bende hic iyi olmaz diye dusundum ama gayette guzel oldu..elin de alisir yapa yapa..afiyet olsun simdiden..

    ReplyDelete
  12. selamlar sibel.Sitenden anladigim kadariyla Turkiyeye gidip gelmissin umarim tatilin guzel gecmistir.ben bu ara muhlamayi denedim ama sanirim ununu veya suyunu fazla kacirdim uzamadi bir turlu:( yada peynirinden olabilir dedi annem ama ben bir kere daha deneyecegim olmazsa baska bir peynir cesidiyle.bebeginiz de kutluyorum allah anali babali buyutsun.

    ReplyDelete
  13. denizcim cok saol...eger sulu geliyiorsa elinle ufalaya ufalaya katabilirsin ununu yavas yavas sonra da birkarisin pismeye..bizim yaptigimiz yani koy peyniri ile annemin yaptigi hic uzamaz ve hatta belli olmaz gorunmez...ama burdaki arkadasim mzarella ile yapmis ve cok begenmis bilemiyorum..elin alisir..bir nevi muhallebimsi ama tabii onun gibi kaskati olmuyor hos zaten sicak yiyorsun firsat olmuyor..bende yapa yapa ogrendim..eminim bir dahakine daha guzle olucak..xx

    ReplyDelete