Tunaydin sevgili okuyucularim,Londra'dan kocaman selamlar,oyle gri,puslu bir hava var ki bana eski zaman filmlerini animsatiyor.hele dun aksamki sokak lambasinin evden goruntusu,cizeleyen ahmak islatan yagmurda sanki Jack the Ripper donemini hatirlatti:) evde bazi isiklar acik,klasik fm esliginde oturmaktayim ilk bos gunumde.
Mevsim kurabiye,baharat mevsimi iken,gecenlerde ablama giderken goturmek uzere sahane,basit bir tarif denedim,seneler once Sevda'min aldigi,sari yaprakli,eski gorunumlu,mis gibi kokan bir kitaptan.Arzu Aygen-Ulfet Aygen,beyaz unsuz,sekersiz hamur isleri kitabin adi,icinde %100 dogal,100 tarif var.Bu kitabi cok inceledim ama hic bir tarif denememistim,2007'de hediye edilen kitaptan ilk tarifim beni hayal kirikligina tabii ki ugratmadi.Ve bu tarifle ben yine teyzemi andim,Assiye teyzemi,yillardir geleneksellesen,bize yapilan,nice donus yolculugumuza eslik eden,bizle gelmese bile baska bir sevilenle gonderilen,bir nevi elmali turta,kapali elmali turtalar.teyzeminki kadar harika ve ani dolu olmasa da benimkiler,benim icin yemesi ve paylasmasi guzel bir ilkti.
Kitaba sahip olmayanlar varsa diye,aynen paylasacagim bu tarifi.
24 kurabiye icin malzemeler:
elmali harc icin:
- iri rendelenmis 3 tatli elma
- 2 ymk kasigi kus uzumu
- 3 ymk kasigi iri dovulmus ceviz
- 3 ymk kasigi bal
- 1 tatli kasigi tarcin
hamuru icin:
- 4 ymk kasigi\100 g eritilmis tereyagi
- 4 su bardagi tam bugday unu
- 1 cay bardagi zeytinyagi
- 1 yumurta
- 2 ymk kasigi yogurt
- 6 ymk kasigi bal
- 1 cay kasigi karbonat
- 1 tutam deniz tuzu
hazirlanisi:
- harci hazirlamak icin once elmayi suyunu cekene kadar pisirin.kusuzumunu ayiklayip ilik suda bekletin.pismis elmanin icine suyunu suzdugunuz uzumleri ve geri kalan harc malzemelerini karistirin ve bir kenarda bekletin.
- firini 200(turbo 180) derecede isitin.hamur icin gerekli malzemeleri katip,yogurun,kolay yogrulan,ele yapismayan bir hamur olsun.
- hamurdan iri ceviz buyuklugunde toplar koparip,tezgahta,kahve tabagi buyuklugunde acin.hamurun ortasina elmali harci uzunca yayarak koyun,hamuru harcin iki yanindan kapatin.bu sirada ust uste gelmis hamurlara baski uygulayarak yapismalarini saglayin.iyice bastirin ki hamurlu karisim disari tasmasin.
- tepsiye dizdiginiz kurabiyeleri,orta rafta ustu kizarana kadar,20-30 dk pisirin.gevrek,biraz catlamis nefis,besleyici kurabiyeleriniz olucak sozunu de veriyor sevgili yazarlar.
ben ustlerine biraz da pudra sekeri serptim yaramazlik yapip:) teyzem gibi:)
Elma ve tarcin kokusunu,birlesimini cok seviyorum.
Hatta bu gunlerde tarcinli birseyler icesim var ki,ablam bile sasirdi,sen severmisin dedi.Cunku sutle aram pek yoktur,nadiren kahvaltida kullandigim tamamen yagsiz sut,soya ya da badem sutudur ki bunu bile cok sinirli tuketirim.gelin gorun ki 35 yasindaki ruhum ve bedenim kendini orta yas krizinde hissettiginden seneler sonra et yemege ve sutlu sicak birseyler as ermeye baslamistir.Bu duygularla sanirim cai latte bile deneyebilirim.
Iste sahane kurabiyeler.Umarim begenirsiniz bu mis kokulu tarifi.
Dun aksam "woman on top" diye cok keyifli bir Penelope Cruz filmi izledim. Guzelligine hep hayran oldugum kadin.Gencecik,tatli bir cruz karsimdaydi.Filmde cok leziz yemekler,yemek ve tutku ile butunlesmis,biraz lanetli bir ask geciyor ve tabii ki harika Brezilya goruntuleri ve de San Fransisco.Ask bize neler yaptiriyor dedirten,tutkunun oneminin hic de ihmal edilmemesi gerektigini dusunduren cici bir filmdi ben cok hos vakit gecirdim.
Guzel,kolay bir hafta diliyorum herkese.
Elmalı ev kurabiyesi gibisi var mı? Tam bir kış lezzetidir, bayılırım! Eline sağlık canım. Penelope Cruz'la ilgili aynı duygulara sahibiz. Bence dünyanın en güzel, en zarif kadınlarından biridir. Bahsettiğin filmini izlemiştim. Volver'i bilir misin? Eskilerden şahane bir filmidir o da.
ReplyDeleteÇok sevgiler...
bende cok seviyorum Sibel'im.Evet cok severek izlemistim:) tekrar izleyebilirim hatta.sevgiler
Delete