21 July, 2014

maş fasulyesinden humus



Ben küçükken fasulye ile aramızda bir ilişki yoktu hiç.Büyürken en nefret ettiğim sebze ve bakliyat cinsi olmuştur kendisi nedense.Hele kuru fasulye,aman aman uzak olsun midemdem,gözümden.

Büyüdükçe ilişkimiz seviyeli bir hal aldı nasılsa,hani aramasam,sormasam aklıma gelmez ama yanında bir sevdiğim olursa dayanabilirim buluşmamıza,diyaloğumuza cinsinden.

Yediğim zaman yanında illa zeytin,yoğurt ister oldum ki fasulye yediğimi ne midem ne damak tadım anlasın;)


Sonra daha büyüdüm,blog açtım,okumaya başladım,eti bıraktım,sırf deniz ürünü tüketen bir cins oldum,kaldım uzun süre ve fasulye ve ailesini yeniden keşfettim.Baktım kaynatıp,dondurucaya atıp salataya ona buna ekler olmuşum ve meraktan geçen günlerde Maş fasulyesi almışım.

Sorun bakiim Sibel sizin evde Maş fasulyesi yendı mi hiç? Humus yendi mi? Tabii ki hayır,biz kuru fasulye ve Ayşe kadın yiyen bir evde büyüdük.Ahhh hele annem bir zeytinyağlı yapsın,misss.Bir de barbunya,yemede yanında yat.Fasulyeden nefret eden ben barbunyayı  nasıl sevdim hiç bilemedim ki?


Velhasıl,şimdilerde iyiyiz fasulye ve cinsleri ile.Anneme gidince orda yiyoruz,kuru fasulye ile hala nane molla olsak da eskisi gibi surat ekşitip,burun kıvırmıyoruz. Ben ise evde bulundurup,en azından salataya,pilava katıyorum.


Bu sefer farklı birşey denemek istedim,yarım kglık paketi geceden ıslatıp,ertesi gün kaynattım,porsiyonlara ayırıp buzluğa attım,bir kısmı ile humus yaptım.Humus sever olarak çok beğendim.İki gün işyerine taşıdım,bu sıcak yaz günlerinde,salata ve mücverle şahane oldu.Tarf 101cookbooks.com'dan.

Malzemeler:1,5 cup pişmiş maş fasulyesi,2 yemek kaşığı limon suyu,120 ml tahin,1 büyük diş ezilmiş sarımsak,yrm tatlı kaşığı tuz,1/3 cup su.

Yapılışı:ilk olarak fasulyeyi blenderdan iyice ezilene kadar geçirin,limon suyunu,tahini,sarımsağı ve tuzu katın.yine blenderdan geçirin.arada durdurup,kenarlarda kalan fasulyeleri katın ve bu esnada yavaş yavaş suyu ekleyin.Kremamsı bir kıvama gelene kadar blenderdan geçirmeye devam edin.

Isterseniz daha fazla tuz (ben çok tuzlu seviyorum),limon suyu katın.

Ben üzerine zeytinyağı ve nane ile süsledim,yanına pita ekmeği ile sundum.

Sunumunuz sizin hayal gücünüze kalmış artık,humus cinsi salatasız kalmasın da:)

Afiyetle,şahane bir Pazartesi dilerim,#mutlupazarertesiler olsun❤️❤️❤️

2 comments:

  1. Ne güzel fikir bu adaşcım! Mutlaka deneyeceğim. Bayılırım her cins bakliyata :) Hele humusu günde 3 öğün yesem bıkmam :) Öpüyorum seni!

    ReplyDelete
  2. SIbel'cim sahane oldu,tavsiye ederim.bende humusu cok seviyorum,Hele rendered is havuc ve aci-tatli SOS ya da bi ara yaptiigim aci biber receli ile harika bir uyum olusturuyor.

    ReplyDelete