03 October, 2006


elmali pay ufalamasi....

turkceye cevrilmis hali pek cekici degil belki apple crumble'in ama tadi pek lezizdir..kendisi aslinda bir nevi yalanci elmali paydir..yapimi cok benzer ama daha kolaydir..burdaki coffee shoplarda ille de yapilir sef tembellik etmezse..bende kendisiyle zaten daha once calistigim kafe araciligi ile tanistim,bir kere nasil yapilicagini anlatildim ve sef tembellik edince ben yapiverdim..genelde krema veya custardla servis edilir,ilik ilik...custard'in turkcesi nedir?yogurt koyulugunda sut ve yumuratadan yapilmis tatli olarak gecer sozlukte..muhallebi mi?ama sarimsidir rengi..ve daha sulusu.

adi ustunde ufalama oldugu icin pay kabindan cikinca pek estetik gozukmez,fotografta goruldugu uzere..sabah aklima geldi acaba dedim kucuk firin kaplarinda bir kac porsiyon halinde pisirilse,suffle kabinda mesela...hatta o sufle kaplari borcamdan olsa,onun icinde ayri ayri,desen desen daha estetik gozukmez mi?sizin varsa o sekilde sunmanizi tavsiye ederim,sadece damaga hitap etmekle kalmazsiniz o zaman...uzerine de krema,kat kat,cok zarif gozukur...

tarifini eight-day'den aldim..oldukca sade bir tarifti..ben tarcini elmaya cok yakistirdigimdan,tarcin ekledim bolca..daha kitirimsi olsun diye de sade yulafli biskuvi...Ramazan'da kurulan bereketli sofralardan sonra,hos bir tatlinin,hos karsilanacagini dusunrekten,paylasiyorum tarifi..

malzemeler:

  • 225 g kepekli un
  • 100 g margarin
  • 50 g kahverengi seker+ 50 g fazladan uzerine ve arasina serpmek icin
  • 450 g un
  • 12 adet ufalanmis yulafli biskuvi
  • 3-4 cubuk tarcin
  • 2 yemek kasigi tarcin
  • yrm limon suyu
  • 4 yemek kasigi su

temizledigimiz elmalari kup kup keselim,4 yemek kasigi su,cubuk tarcin ve yarim limon suyu ile pisirmeye baslayalim..5-1o dk, SIKCA karistirarak,yumusakca olana kadar..cubuk tarcinlari cikaralim.

diger taraftan,unu ve margarini ufalayip,sekeri ekleyelim,iyice ufalayalim.

pisen elmalarin yarisini,hafifce yaglanmis pay kabina koyalim,uzerine biskuvinin ve unlu ufalamanin birazini dokelim, tarcin ekleyelim,seker katalim..ayni sekilde kalan elmayi,biskuviyi,sekeri katip,uzerin kalan unlu ufalama ile kaplayalim..190 derecelik firinda uzerini kizarana kadar,40 dk kadar pisirelim..afiyet olsun...bol bereketli sofralar olsun,nice paylasimli ramazanlar...zevkli ekim'ler diliyorum..

7 comments:

  1. hem elmali hem pay hem de ufalanmis halde....tarcin da var...hic kacmaz o bicim yenir:)

    ReplyDelete
  2. ah apple crumble mmm,L.nin annesi bana rhubarb crumble da yapar bayılıyorum diye, bir dene bak seveceksin.Geliyorum hepsi burnumda tutuyor.

    ReplyDelete
  3. nestea=nesli3/10/06 9:55 AM

    ohh nihayet hayatım,,
    eylül bayagı bi değişiklikler getirdi galiba :) yazın rehavetini attın mı üstünden dediğimiz gibi güzel günler gözükmeye basladı diyme ufukta... nedendir bilmiyorum ama et yemeye başlamana gerçekten sevindimm hehe hacıbeye bende gelcem :DD:D çalışmaya başlamanada çook sevindim hayatım.. ne zaman gelebilcen yavrukuşum burdakiler seni çok özledi hiçbirimiz yeter artık özledik seni gel diyip bencillik yapamasakta inan bana meleğim çok özledik...
    kocaman kucaklıyorum sımsıkı sarılıyorum

    ReplyDelete
  4. elma ve tarcin bi araya gelice saheser oluyor..
    ellerine saglik baby

    ReplyDelete
  5. iste böyle sibosum, gelsin tarifler teker teker, hele böyle ramazanda, sibosumun tariflerini yapmak daha bi küsel oluyo
    mmuucckkk

    ReplyDelete
  6. canim afiyet olsun,ne guzel uyumdur degil mi o,mis mis...

    neslosh rhubarbi cok duydum ama gormedim bir turlu,denemedim de..zaten tarifte de tavsiye edilmis,istegimiz egore herhangi bir meyve ile,ama bence ille de elma...

    nes'cim insanlah gidelim hacibeye beraber..cok ozledim cok...

    biskuvim saol tatlim,bence de harika bir uyum..yum yum...

    canim benim begendigine sevindim,sevgiler sunarim..

    ReplyDelete
  7. merhaba, ramazanin ikinci gunu angelda sedir restaurantta yemistim.o gundur evde nasil yaparim diye dusunurken senin tarifini gorunce cok sevindim. cok sagol

    ReplyDelete