07 February, 2017

Suzan Suzi yogurtlari:)


Yillardir niyetlendigim birsey yogurt yapmak,nedense gozumde oyle buyutmusum ki,hayatimdaki ilk yogurdu gecen gun yaptim.Neden?Cunku,baska birine verilmek uzere alinmis tam yagli sut vardi dolapta ve misafirlerimiz bizim sutumuz sanarak verilecegi sabah kativermislerdi gitmeden once sabah kahvelerinin yanina.Yogurdum da her zaman aldigim yogurdum,yagsiz Yunan yogurdu ya da nerden aldigima gore degisen Natural Yogurt diye gecen yogurt.

Daha once tum sevdiklerimden dinlemis olmama ragmen,ben yine internetten arastirdim ve marketten aldigimiz sut ve yogurt ile de yapabilecegimizi gordum.Zaten benim icin oncelikle bu bir deneme idi.Izledigim bir videoda (ne yazik ki kim hatirlamiyorum) sulanmasin diye once kagit havlu,sonra strec film ile sarilip o sekilde battaniyeye sariliyor,dolaba girmeden once bunlar atilip,kapagi kapatiliyordu.@dokuzuncubulut'un verdigi puf noktasi ise,yogurdun uzerine suzgec koymak.Bunu yillar once bir arkadasim da demisti kafede calisirken,cok enteresan bulmus ama yine denemeye cekinmistim.


Bugunlerde babaannem burnumda tuterken,gittiginden beri ruhuna bi kere Yasin okuyup,Yasin okumayi birakmisken,O'nu anmak icin yapabilecegim en guzel seyin yogurt oldugunu dusundum.Gidenlerin ruhuna helva kavruluyor da,neden yogurt mayalanmasin degil mi ama?

Gecen gun halama da dedigim gibi benim cocukluk anilarim hep babaannemli ve halali.Zaten Emirgan'da aile apartmaninda dogmustum,sonradan tasinsak da hep bir ayagim o apartmanin 4.katinda,babaannemin dizleri dibindeydi.Suzi benim bildigim ilk arkadasimdi..Hala arka odada dikis makinesinin basinda,bahceye dogru halamlara ceyizlik dikisleri gelir gozumun onune.Mucver yapmak icin otlari deli gibi yikayisi,kucucuk mutfaktaki masa ustunde,zeytinyagi icinde yuzen kapkara,koca zeytinleri.Benim icin hep babaannemdi zeytinin en guzelini alip,ekmegin en cesitlisini deneyen.Sekeri vardi,beslenmesine dikkat etse de arada kacirirdi.Murvetimi goremeden gitti canim,dert olmustu benim bu deli hallerim O'na.Donmeliydim,O'na bakmaliydim...


En iyi yaptigi seylerden biri idi yogurt,hani yogurt olduktan sonra baska sey olmasa da olurdu benim icin ama illa ki bir sebze yemegi vardi.Yoksa kuymak,o da yoksa ekmek makarnasi😊 Sutcusu koca bidonu ile Resitpasa'dan gelirdi,iyice yaslanana kadar da geldi,o 4 kati hic usenmeden cikti,Suzi'yi sutsuz birakmadi.

Ne zaman yogurdunu yesem,artik bir yogurt fabrikasi acalim babaanne diye takilirdim ben.Yogurt fabrikamiz olmadi,zaten dededen kalan hersey de Suzim'den sonra gitti.Herkes zaten iyice ayri dustu.Bizde hic olmaz dedigim seyler oldu Suzi gidince ne yazik ki.Emirgan benim icin anilarin en guzel yerinde sakli,apartman nasil hicbir fikrim yok.Suzi'den sonra hic gormedim.Halbuki Istanbul'da yasasaydim.apartmanin alt katinda yasamayi hayal etmistim hep,Suzi'ye kahveye cikmayi....


Bir yogurtta neler var a dostlar.Ben her yogurt yiyisimde,artik her yogurt yapacagimda bunlar geciyor,gecirecek olacagim kalbimden.Dilegim bu yogurt isine daha bir 4 elle sarilmak ve artik disardan yogurt almamak.

Yogurdu sarip,hareketsiz duracagi bir yere koymaliymisiz ya,ben de kitapligima koydum.Annemin ordugu battaniyeye,GuL Abla'min ordugu pancoya sardim.Kitapliga kediler atlamadigi icin artik,gozumde en guvenilir yer orasi idi.Belki de kitap aski ve anne,abla emegi sayesinde tuttu ilk yogurdum😁


Tuzsuzlugu haric gayet guzel bir yogurt yaptim ilk deneyimimde bence.Bi kavanazu Yeliz'ime getirdim,oglu yesin diye.

Tuzsuzluguna var mi bir oneriniz?Cok tuzsever olarak belki yerken katabilirim?Ya da tuzdan vazgecebilirim?


Yogurdu iyice pratik ettikten sonra,lor peynirine gecmeyi dusunuyorum😃 Tabii ki ekmek de listemizin basinda.Hatta birazdan mutfaga girip,baslayabilirim.

Dun gece gordugum,hatta butun gece devam eden ruya yuzunden aglayarak kalkinca,oyle gergin bir sabah gecirdim ki oglene kadar,butun huzysuzlugum,isteksizligim ustumde idi ve herseye catasim vardi.Utu yaptim,buharindan yumasadim,dostlarimdan haber aldim iyice keyfim yerine geldi.Bir baktim gunes de acmis,halbuki sabah hava benden beterdi.Kadin olmak ne zor,sabahlari cok bulutlu,oglenleri sicak ve gunesli ya da tam tersi.Hos modumun degismesine,iyiye dogru degismesine katkida  buluncak seyleri yapabilme gucune de mutesekkirim.Ya butun gun o sefil modda kalsaydim?

Hepimize mutlu gunler🍓🍓🍓💗💗💗💞

6 comments:

  1. Eline sağlık Sibelcim. Ev yoğurdu gibisi yok. Keşke bir de köy sütü bulabilme imkanın olsaydı.
    Süte tuz katarsan mayalanma gerçekleşmez zannımca. Ama kaynayan süte biraz sirke katarsan kesilir, çökelek olur. Denemişliğim var:)

    Anılarını okurken hüzünlendim bu arada...
    Sevgiler 💐💐

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canim Zeugma:) Tesekkur ederim.Belki yapa yapa taze sut bulma yerlerini ogrenirim zamanla..Sevgiler:)

      Delete
  2. Annem de tel süzgeç koyar üstüne, bir tiyo da benden... bir fiske tuz bir fiske de şeker katar mayasına ki şeker gibi bir yoğurt olsun. Ben de ilk yoğurdumu geçen hafta mayaladım bu tiyolarşa. Yaş 36:)

    ReplyDelete
  3. Selam Gozde'cim sanirim o tel suzgecin dumduz birsey olmasi gerekiyor degil mi?Tuz katmayi deneyecegim.Benim 38.5 yasimin ilk denemesi:) Hicbir zaman gec degildir di mi?Bir de uzama oldu biraz benim yogurtta,bu konuda ne dersin? Arkadasim elim alistikca duzelecegini soyledi:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. İkeadan alınmış bir tel var, aslında süzgeç değil, kızartma yağları sıçramasın diyr geniş bir tel. 4 tane kavanozu altına alabiliyor😁 Bizim ev 23 derece ve birkaç kay battanieye sarıyorum ve tam 2,5 saatte tutuyor. Evet hiç geç değil bence de🤗

      Delete
    2. Aklimda olsun bir daha gidince Gozde'cim,saol.Bu arada Beno'nun Ig hesabinda da yogurdunu nasil yaptigini gorebilirsin,bana cok enteresan geldi:)

      Delete