06 February, 2018

Trabzon'da 1 gun


Trabzon'a gidince sadece 1 gunlugune koyden indik sehire,ne yapsak derken kizlarin aklina Trabzon Muzesi geldi.Artik Trabzon'da yasayan kuzenim de gitmemisti.dolayisiyla ben ve Peri de.Teyzem ve kardesim karsidaki kafede otururken,biz de iceri girdik.Giris yetiskinler icin 5 TL.Cocuklar icin bedava.


Iceride ve bahcedeki gorevli sayisi ziyaretci sayisindan oldukca fazla.Hatta ilk 3 kisi bizdik,sonra 1 kisiyi daha gorduk,cikarken kucuk bir gurup daha iceri girdi.





Su an muze olarak kullanilan konak,Italyanlar tarafindan yapilmis ama mimari bilinmiyormus.Milli Mucadele yillarinda karargah olarak kullanilmis ve 1924'te Ataturk esi Latife Hanim ve beraberindekiler ile bu konakta kalmis.

Daha sonrasinda Hukumet Konagi ve mufettislik binasi olarak da kullanilan konak,50 yil kiz meslek lisesi olarak hizmet vermis ve 1987'de muze olarak duzenlenmis..


1988-2001 yillari icinde restorasyonu tamamlanmis ve yeniden muze olarak ziyarete acilmis.

Biz gittigimizde ust kata cikamadik,tadilat yapiliyormus.




Alt Katta Arkeolojik Eserler Seksiyonu bulunuyor.








Muzeyi gezerken keske daha davetkar olsa,girince insanin ici acilsa diye dusunmedim degil.Hem pencereler disardan niye o kadar kapali anlamadim?Zaten odalarin onune sinir olarak koyulan o ipli cubuklar(adlari neyse) insani bir tuhaf yapiyor.Tabii ki antika mobilya korunsun istenir ama hani odanin icine girse ziyaretci ne olur? Bende sanki hemen soyle bir baksin,ciksin ziyaretci izlenimi birakti bu muze.






Insan Romalilardan kalma esya ve takilara bakarken gercekten tarih tekerrurden ibarettir diye dusunmeden edemiyor.Taktigimiz,kullandigimiz her sey sanki o zamanlarin esyalarinin neredeyse birebir aynisi.Bunlarin benzerini Pasabahce'den bulabilirsiniz eminim cam halinde,Bakircilar Carsisinda da bakirini😁






Duvarlar rokoko sanatinin etkisinde kalem isi suslerle bezenmis.



Trabzon Muzesi'nde sonra istikamet Ra Kitabevi,sonrasi da muhtesem Kalkanoglu Pilavinda oglen yemegi,Bedesten Carsisinda da kahve ve cay keyfi.


Bedesten'deki bu kafe Bezmigah, icinde canli muzik de yapiliyor.Garsonlar iki servis yapip,3 karsiniza oturup telefonlarini inceliyorlar😆




Yine yeniden soylemeden edemeyecegim,Trabzon'da bu sefer en sevdigim yer olarak kalbime yazilan,hayatimin en guzel yemeklerinden biri olarak hatirlayacagim Kalkanoglu Pilavindaki pilav,kuru fasulye,kavurma ve yogurt.Resmen yedim ama hem ruhum hem midem bayram etti.Iyi ki gitmisiz.

Trabzon,koy cocuklugumuzdan beri hayatlarimizin cok buyuk bir parcasi.Yaz tatilleri,somestri tatilleri hep cok isteyerek gittigimiz teyze yani.Ayrilirken aglardik hungur hungur resmen.Yazin findik toplar kuymak basinda dibini kim goturcek diye tartisir,kisin evin icinde,teyzemin cati katinda donaraktan uzun muhabettler yapardik gec saatlere kadar.40 yasina gelmek uzereyken bakiyorum da cok sukur o muhabbet,ananemin soba yakininda oturmasi,kuymakli kahvaltilar,teyzemlere olan buyuk sevgimiz hic degismemis.Degisen hayatimiza eklenen minnos cocuklar ve bebekler.EEE tabii saclarimizda cogalan beyazlar ve yuzumuzdeki cizgiler.

Cok sukur ki gidip yine gorebildim.Kocaman aileme,sevdiklerime,bana kattiklarina,anilarimiza hayatim boyunca mutesekkir olacagim sanirim.Aile,en guzel hediye.Kiymetini bilin.

Keyifli gecsin hafta ortasi💓

10 comments:

  1. Wow, wonderful place, so nice and interesting photos, love them so much!

    Visit my blog

    ReplyDelete
  2. Müzeler tolumun hafıza kayıtları Ne iyi ettiniz paylaşmakla Keşke yolum düşse diyor insan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle.Trabzon ziyarete deger bir sehir:)

      Delete
  3. That looks like such an amazing place to visit!

    Lauren,
    http://www.atouchofsoutherngrace.com

    ReplyDelete
  4. Müzeleri severim. Trabzon' u görmek istemişimdir ama bir türlü kısmet olmadı. Gidersem Kalkanoğlu Pilavını mutlaka yiyeceğim:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Uarim en yakin zamanda kismet olur.Gidince yapilacak cok sey var.Simdiden afiyet olsun.

      Delete
  5. Harika bir yazı olmuş, emeğinize sağlık

    ReplyDelete