04 March, 2018

Sibel'in 2.eksi mayali ekmek denemesi


Iyi Pazarlar dostlar.Cok sukur kar donemi bitti,hava tum griligi ile uzerimizde,oyle gri ki kac gundur insanin ici bayiliyor.Ben bile etkileniyorum bazen bu grilikten.Boyle zamanlarda severek yaptigimiz seyleri cogaltmak gerekiyor ki icimize de sinmis griligi biraz olsun renklendirelim.

Bu Pazar sabahi sabah 5 civarinda uyandim,neredeyse susuzluktan olucekmisim gibiydim,koca bir suyu kana kana ictim sabahin o vaktinde.Sonra yatakta kafamda bir dolu genelde cok pozitif olmayan dusuncelerle dondum durdum.Uyumusum,uzerimde sabahligim,sabahligimin kapsonu kafama cekili bir sekilde.Sicakliktan mutluca uyandim.Kahvemin yanina bir dilim soguk pizza,biraz IG derken dun saat ikide mayalanmaya koydugum eksi mayali ekmegimi firina verdim kapakli 50 dk,kapagini kaldirip bir 10 dk daha pisirdim.

ilk yarim saat dinlenme sonrasi

Bu sefer Ozlem'in tavsiyesi (bu tavsiyesini bir onceki yazinin yorumlarindan birinde okuyabilirsiniz) uzerine beyaz un kullanmaya karar verdim.Mayam ilk tecrubemden kullandigim,cam kavanozda sakladigim,gayet ekmek hamuru gibi olan,iki ceviz buyuklugunde,adini henuz kesin koymadigim bir maya idi ki sanirim o sekilde olmamali,beslenmeliydi!Ben gecen haftadan beri beslemedim.Ya da o mayayi aktif hale mi getirmeliydim bilemiyorum?


Dokum tencerem olmadigindan,bu sefer tajine kabinda yapayim dedim,belki benzer sonucu verir.Yine yagli kagit ustune hazirladigim hamuru koydum ve bu sefer 19 saat oturma odasinda biraktim bu sabaha kadar.

Firina girmeden once,yine kabarmadi ama  yayildi.

Jiletim olmadigi icin bicakla keseyim dedim😄

Firindan ciktikdan sonra

 Firindan ciktiktan sonra en cok rengine sasakaldim.Tajine kabinin rengi sanki ekmege gecmisti.Boyle bir sey mumkun mu?Hayatimda hic boyle bir ekmek rengi gormedim ben😄

Ekmegin alti


Ici beni ayri sasirtti acikcasi.Bu kadar cok delik,yumusaklik hatta lezzet beklemiyordum bu tipsiz minnak ekmegimden.

Bu sefer de deneme amacli yaptigimdan kucuk bir ekmek yapmak istedim.Bu sabah isimsiz mayami cope attim,cunku yanlislikla corba kasigi kullanmistim ve bir dahaki denemem icin yeni bir maya yapmaya karar verdim.Bu sefer ismi hazir (evet gecen gece yeni yavruma bir isimle uyandim,Ozlem gibi Luna'nin yeri benim icin cok ozel oldugundan Luna koyacaktim bu mayaya ama gece o isimle kalkinca,hemen sattim Luna'yi😇😊) En yakin zamanda kendime yeni bir yavru yavrulayacagim.Sabah yine cok iyi bir video izledim,hatta cok sevdigim blogculardan Italyan eksi mayali ekmek tavsiyesini gordum,bunun icin mayayi her gun beslemeye gerek yokmus.Ikisinden birinde karar kilip bu maceraya yeniden,sifirdan baslayacagim.

Gecen yildan beri yogurdumu ve kefirimi evde yaptigimdan ekmegimi de artik yapabilcegime inandigimdan bu yolda da pes etmek istemiyorum.Cunku en baslarda yogurdum da,kefirim de olmasi gerektigi gibi olmuyordu.Serap'imin destegi ile ikisini de yapabiliyorum artik.Eminim eksi mayali ekmegim de olacak bir gun.Sadece sabirli ve kendime karsi nazik olmaliyim.

Ben biraz daha bu konuda okumaya arastirmaya ve kendi yontemimi bulmaya devam edecegim.Birazdan gidip gecen sene yine meraktan aldigim dumanlanmis undan ekmek yapacagim.Amacim artik kullanmayacagim unlari bitirip,eksi mayali ekmek icin kullanacagim unlara yer acmak.

Super bir hafta olsun gelen,kolay ve cabuk gecen.💗

12 comments:

  1. Great recipe, so tasty and healthy too! Wonderful post, my dear, really interesting!
    Have a nice weekend! ♥

    New post is on my blog!
    Visit me, Malefica

    ReplyDelete
  2. O hamur on sekiz saat dışarda bekleyince çok ekşimedi mi?
    Ben katlama işini bitirdikten sonra ağzını kapatıp buzdolabında bekletiyorum.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hayir canim asiri bir eksiligi olmadi,Sanirim Mayam henuz cok genc oldugundan olabilir:)

      Delete
  3. İnsanın kendi ekmeğini yapabilmesi ve ekmeğini de böyle kişiselleştirebilmesi şahane :)) Neşeli sevgilerle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kesinlikle sevgili koleksiyoncu.Dilerim daha gelisip daha iyi ekmekler yapabilecegim.

      Delete
    2. Elbette daha iyi ekmekler olacak ve afiyetle yenecek :) Biz de belki yapım sürecini ve keyfini yine burada okumaya devam ederiz :)

      Delete
  4. Ellerine saglik canparem, eminim cok daha guzel ve istedigin goruntuyu yakalayacaksin. Yilmak yok! Ogren sonra bana ogret 💗

    ReplyDelete
    Replies
    1. ogreneyim,mayami tutturayim hemen paylasacagim seninle canimcim.

      Delete
  5. Emeğine sağlık.. Fotolardan güzel görünüyor özendim sanki.. ben de mi denesem n'apsam??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Deneyin bence,cunku evde ekmek yapimi bir mutluluk sebebi:)

      Delete