06 August, 2018

Londra'da gorulesi:Frida Sergisi

Gecen yil bir arkadasin FB'undan haberini aldigimdan beri heyecanla bekliyordum bu sergiyi.Ille de gormek istedigimden 40.yas gunu hediyem olarak istedim bu sergiye biletleri.Bu sergi benim icin her yonu ile cok ozel cunku ben bir kere gormek istedim,Allah iki kere nasip etti cok sevdigim iki kadin sayesinde.mutesekkirim.

Ilk ziyaretimi biricigim Serap'im ile yaptik.Aksam saati gitmemize ragmen,cok kalabalikti ve klimalar calismiyordu,hepimiz sicaktan balik istifi gibiydik salonda ve dayanamayip,sergiyi tam icimize sindiremeden ciktik Serap'la.



Dun de ikinci ziyaretimi gerceklestirdim.Sicaktan ve Pazar olmasindan,bilet saatimizden bu kadar kalabalik beklemiyordum ki yanilmisim.Yine bir uzunca kuyruk sonrasi girdik iceri biraz gecikmis olmamiza ragmen.Cok sukur ki klimalar calisiyordu bu sefer.Onumdeki insanlarla nice pozisyonlara girerek okumaya calistim,gormeye calistim her seyi.Hic acele etmedim,hic bir seyi kacirmak istemedim.Bu kadar talep icin bu serginin gayet kucuk ve dar bir salona kuruldugunu dusunuyorum acikcasi.V&A muzesi bu kadar talep olacagini nasil gozune kestiremedi merak ediyorum dogrusu.Ilk defa Meksika disina cikmis,Frida'nin bir cok ozel esyasi ile dopdolu bu sergi daha ferah bir salonu hak ederdi kanimca.


 Frida'nin hayatinin tum kesitlerinden bir cok fotograf,yasadigi onca hastaligin ameliyatin kanitlari olan korseleri,Chanel 5 parfum sisesi,yaptigi resimler,ailesinin fotograflari,evinde kendisini ziyaret eden donemin fotografcilarinin cektigi portreleri,Diego ile videolari,geleneksel kiyafetleri,takilari hepsi bu sergideydi.


Iceride fotograf cekmek yasakti.Videolarindaki gulumsemesi,elinde hep sigarasinin olmasi,o kadar aci icindeyken bu kadar renk sacabilmesi,Masmavi evindeki ev halleri,her giydiginin uzerine ayri yakismasi,evde bile hep bu halde suslu olmasi beni buyuledi.Kadinin her doneminde sagligi ile ilgili cok sIkIntIsI olmus ve buna ragmen devam etmis,gezmeye,resim yapmaya,asik olmaya.Nasil guclu bir kadin ki ne cocuk felci,ne gecirdigi trafik kazasi,kazada vajinal bolgesine kadar yaralanmasi,cocuk sahibi olamamasi etkilemis buyulu renklerini. Icindeki karanligi aciyi bu sekilde kapatabiliyormus diye dusunmeden edemedim.


Sergiden ciktigimda kendisinden iyice buyulenmistim ve kiytirik sikayetlerimden utandim resmen.

Kendini kendisinin ilham perisi olarak gormus,yalnizligindan hastaligindan sebep bir dolu portresini kendisi yapmis bu guzel kadin hepimize guzel bir ornektir bence.Hepimiz kendimizin ya en yakin arkadasi ya da en buyuk dusmaniyiz.Secim  bize kalmis.Frida sergisi sonrasi ben de kendimce kucuk kararlar aldim ve artik hicbirseyi cok da irdeleyip dusunmemeye karar verdim.

Hepimize keyifli bir hafta diliyorum,her sey gonlumuzce olsun.

8 comments:

  1. Sibelcim sana şu an ne kadar imrendiğimi anlatamam. Nasıl güzel olmuştur o sergiyi gezmek.
    İyi ki ikinci defa gitmişsin ♥
    Mutlu haftalar canımcım

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saol Sebnem'cim.Cok guzeldi,cok duygulandim.Umarim oralara da gelir.mutlu haftalar:)

      Delete
  2. ne güzel bir yaşgünü hediyesi :)Frida, canım frida.. Frida affetmiştir belki ama ben dieogoyu onun yerine affedemiyorum maalesef.. Evet çok irdelememek lazım, hayat kısa ;)
    Seni mimliyorum http://mermaidinyolculugu.blogspot.com/2018/08/mim-farkndalk-yklmak-zorunda-olan.html yazıma baksana ;)

    Mermaid'den çokca sevgiler

    ReplyDelete
    Replies
    1. aska gelince buyuk konusmamak gerek Mermaid'cim.Herseyi affettiriyor:) sevgiler.

      Delete
  3. Frida hayranları çok fazla gerçekten. Bende @yagmurstil sayfamda supla yapıyorum frida en çok sattıklarımdan :)

    ReplyDelete
  4. Bırakın beni ben de gitmek istiyorum. Gerçi tutan da pek yok etrafımda. Şu kur biraz sınırlıyor seyahatlerimizi malumun ilanı olarak belirteyim. Çok şanslısınız, bize de bir nebze hissettirdiğiniz için teşekkürler.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selam Beyaz Yakali,evet kur cosmus,bizim icin iyi belki ama TR'den seyahat icin cok zor ve buyuk haksizlik.Sevdigim seyleri paylasmak benim icin buyuk zevk:)

      Delete