08 April, 2019

Nisan Meydan okumasi:Sekersiz 21 gun


Selam dostlar.Bu ay icin kendime meydan okumam, Inciden Notlar'dan esinlenerek,sekersiz yasama adapte olabilmekti. Inci'nin videosunu izledim,kendi capimda baska bloglara baktim ve 1 Nisan'da bu meydan okumaya kendimce basladim.

Ilk olarak soyleyecegim bu meydan okuma tamamen okuduklarimin disinda,benim hayatima ve kotu aliskanliklarima bir set cekmek icindi.

Neydi bu kotu aliskanliklar:


  • Sabah kalkar kalkmaz kahvenin yanina biskuvi yemek! ya da 2 adet brioche
  • Hemen her aksam en az bir kadeh beyaz sarap icmek
  • aaa bak kantinde taze kruvazan,donut var,hemen yiyeyim en az iki adet deyip neredeyse her gun bunlari goturmek
aliskanliklarini hayatimdan cikarmakti amacim.

Beni taniyan zaten bu aliskanliklarin yaninda gayet saglikli yedigimi,cok hareketli bir is hayatim oldugunu (cogu gun 18.ooo adimla gunu kapattigim olur),yoga yaptigimi bilir.Bu edindigim kotu aliskanliklar yillar icinde tamamen isimden kaynakli olarak gelisti.Bahane degil,gercek.

Neredeyse 41 yasindayim,cok sukur bir saglik promlemim yok,ara ara bas agrisi,regl ya da bacak agrisi disinda kendimi gayet genc ve fit hissediyorum ama yukaridaki aliskanliklar beni daha cok ruhen etkilemeye basladi,huzursuz etti.Cogu gun kendi kendime,Sibel sen organlarini bagisladin,bu sekilde gidersen kime faydasi olacak o organlarin demeye basladim.Ya da ickinin,ertesi gune uzerimdeki depresif etkisini sevmedim,bu ben degildim.

O yuzden bir degisiklik yapmam gerekti ve sagolsun Inci,buna sebep oldu.



Okudugum kadariyla paketli urunler,alkol,acidli icecekler,makarna pilav,beyaz ekmek gibi bildigimiz urunler yasak.Zaten sagduyusunu kullanan insan bunlarin zararlarini biliyordur eminim.

Dedigim gibi ben kendi hayat tarzima uygun yapmaya calistim bu aliskanlik degisimini.Mesela Pazar aksami 3 kucuk dilim sarimsakli ekmek,yanina da ispanakli rikotto peynirli makarna yedim.Iste cok yorulmustum,cok actim.Porsiyonum o kadar buyuktu ki,1 haftadir yedigim en buyuk yemekti neredeyse.

Cumartesi is yerinde tereyagli tam bugday ekmegi yedim,yedigim dilim sayisini soylemeye utaniyorum.Sanki vucudumun o kadar ekmege ihtiyaci vardi o anda,zaten moralim de bozuktu,sarip sarmaladi beni ruhen o tazecik ekmekler!Pisman olmadim!!!!  O aksam anladim ki,ben de cogu insan gibi duygusal yiyiciyim.


Ilk hafta nasil gecti:

Gecen hafta hayatimin en uzun haftalarindan biriydi.Haftanin 3 gunu sabah 4'te kalktim,5'te is basi yaptim.Bu kadar erken kalkmak beni cok yoruyor pes pese olunca.Kahvemin yanina hurma yedim.Kahvaltim yulafti,yumurtali cavdardi genellikle.Fistik ezmesini eksik etmedim,Aksam yemeklerim de fotograflarda gordukleriniz gibi,her zaman pisirdigim seylerdi Cumartesi-Pazar haric.Hemen her gun basim agridi sabahlari,biraz huysuz ve gergindim.Suyu da her zaman tukettigim kadar ictim 1,5 l belki bazen daha az.Kahve en az 2-3 gunde,cokca yesil cay,naneli cay ya da maydonozlu cay ictim.





Heinz burda en sevdigim urunlerden biri,eskiden fasulyeden tiksininen biri olarak benim fasulye yemem aslinda bir mucize.Bu hafta itibari ile seker oranini da inceledim.Her gun yedigim bir sey olmadigi icin,hayatimdan cikarmaya niyetim yok.


Siyah cikolata her zaman en sevdigim cikolata oldu ama bu haftaya kadar %100 kakaolu olanlari hic denemedim,simdilerde en yakin arkadasim.Sanirim ortaokulda caya ve kahveye seker koymayi birakmistim ben,kahvemi sutle icmeyi de universitede.Canim isterse cok nadir,belki yilda bir cappicino ya da flat white icerim ben,kahverengi sekerli.


Bulgur pilavi her zaman en sevdigim yemeklerden oldu,sebzeli ve yogurtlu olduktan sonra yaninda baska hicbirseye gerek duymuyorum.

Bunlarin disinda findik-badem en sevdigim atistirmaliklardi,her gun muz yedim,Semanin saglikli mutfagi sayesinde kereviz sapi ve fistik ezmesi birlesimine bayildim,canim istediginde yedim.Fistik ezmesiz bir hayat istemiyorum,aldigim markaya da guveniyorum,palmiye yagi icermiyor.

Bugun 8.gun bitti.Sabah 6 gibi uyanmaya baslayip,6:15'te gozlerimi cin gibi acmistim.Enteresandir canim sirkeli su istedi,hayatimda ictigim bir sey degildi,nerde okuduysam kafamda yer etmis ve iyi ki okumusum,bayildim.Artik sirkeli su sabahlari hayatimda olacak olabildigi surece,tabii sabahin 4'unde degil!😂😂

1 Nisan'da kendimi tarttigimda sanirim tartinin ayari bozulmustu beni 60 kusur kilolarda gosterdi,ben 60 kg'yu sanirim 5 yildir gormedim.Kizlarla tartildigimiz aksam kac kg geldigimi net hatirlamiyorum ama sanirim 56 gibi birseydi.Bu degisime kilo vermek icin baslamadim,zaten kilo benim hayatimin onemli bir parcasi olmadi hic bir zaman.2-3 kg aldiysam,fark ettigimde hemen degisikliklerihayatima soktum.

Bugun kendimi en iyi hissettigim gundu basladigimdan beri.Belki duzgun bir saatte alarmsiz kalkmanin etkisi,bilemiyorum ama cok iyiydim.Sonra yuruyus ve yoga dersine gittim.Iyice dinlendim bugun,cok iyi geldi bu bana gecen haftadan sonra.

Kendinizi iyi dinleyin,sizi en iyi siz bilirsiniz.Durmaniz gerektiginde durun fiziken,ruhen,

Not:Dolabimda hala bi kutu diet kola,2 adet de cok sevdigim tatli var,hala duruyorlar😂😂22 Nisan'da yiyecegim ikisini de,ya da belki yarin is yerine gotururum birilerine veririm.Evet evet,birilerine vereyim,sevinsinler.

Bu kararliligi ehliyet testime calismak ve sigarayi birakmakta da gosterebilmeyi isterdim.Bu konuda kendimi dovmeyip,kendimi akisa teslim ediyorum.Olucak olan,zaten olacak!

Sevgiyle kalin,mutlu bir hafta dilerim en sagliklisindan!💓💓💓

6 comments:

  1. ne güzel, tebrik ediyorum iradeni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahh Mehtap'cim su an oyle acim ki,herseyi yemek istiyorum:( iradem beni zorluyor:(

      Delete
  2. Oooo tebrik ediyorum.. 2 ay sonra ben de başlamayı düşünüyorum bir kutu dondurmayı bir seferde bitiren biri olarak !!!! :( Kullandığınız fıstık ezmesinin markası nedir, ben de çok severim. Darısı başıma.. sizi de tebrik ederim. Semayı ben de izliyorum ama bir de Dr. Ayşegül Çoruhluyu.. tavsiye ederim kesinlikle :) Sevgiler,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Fistik ezmesi meridian momentos.Kolay gelsin diyorum simdiden,insanin fark edip degisiklik yapmaya calismasi bile buyuk bir adim bence.sevgiler:)

      Delete
  3. Boyunu bilmiyorum ama 55 kilo gayet güzel bence. her gün bu
    kadar çok yürümen ne güzel. Ben yalnızca 5-6 bin atabiliyorum.
    Her zaman 61-62 kg civarındayım. asıl sorunum kızım. 9 yaşına
    kadar yemek yediremdim, şimdi de fazla yiyor. Hafta da 3 gün spor yapıyor
    daha çok genç ama 63 olmuş geçenlerde. bana da göstermiyor kızacağım diye
    Görünce de kızdım tabi ki, ben kaç yaşında kadınım sen şimdi böyle olursan ,ipin ucu kaçarsa diye. evde abur cubur yedirmiyorum ama parayı markete yatırıp
    dışarda yiyor bunları. ne yazık ki özdenetim yok. ne yapılabilir ki,
    insana yalnızca kendi yardım olabiliyor, kendisinin istemesi lazım

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selam Buket'cim..

      Boyum 1.50:)

      Bence ergenken bir cogumuz kilo sorunu yasadik,ben ergenken bu kilolarda oldugumu hatirliyorum mesela,daha gobekli,daha buyuktum ust kismimda.Yasla kemikler de zayifliyor belki agirligimiz o yuzden de azaliyor.Simdi kizinin en gelismekte oldugu zamanlar,tabii ki dikkat etmekte fayda var ama cok da usteleme bence,kendi fark edecektir buyudukce.Biz buyurken ailemizde hep kilo yorumlari vardi ozellikle kardeslerime karsi ve su an o gunleri dusununce cok uzuluyorum,gerek yoktu bence oyle seylerin soylenmesine.Su an iki kiz kardesim de cocuk sonrasi fistik gibiler.Yeter ki gencler yararli ve zararliyi bilsin,zamani gelince tercihleri kendileri istedikleri sekilde yapacaklardir.Bence mutlulugun formulu herseyden dojasinda yemek ve bolca hareket etmek,tabii kronik sorunu yoksa.

      Insan iyi hissettigi kiloda ve yasam tarzinda olmali kim ne derse desin gercekten kisi istemeden olmuyor.

      Delete