29 July, 2019

Okudum bitirdim....Shantaram


42 bolum,863 sayfa.Okumasi neredeyse 1 ay surdu.

Kendime postitlerle bir okuma programi ayarladim.Gunde en az 50 sayfaya niyet ettim.Baslarda hedefledigimden daha cok okudum kimi zaman da daha az.Ilk 300 sayfa sanki daha cabuk akti,iki haftada bitiririm diye dusundum hemen ama sonra Lin'in hayatindaki degismelerle okumam da yavasladi ama aldigim keyifte bir degisiklik olmadi.

Bir kere mukemmel bir yazi dili ve muhtesem duru bir ceviri.Yer yer filozofik dialoglarla dolu,altini cizdigim nice cumle var.

Konusuna gelince silahli soygun-eroin bagimliligi sebebiyle hapiste yatmis Lin'in gunduz gozu ile hapisten kacmasindan baslayan macerasi Bombay'de devam ediyor.Hemen neredeyse bir Bombay'li oluyor,dili ogreniyor,insanlari ile dost oluyor.Oyle guzel anlatiyor ki ulkeyi ve insanlarini gercekten gecekondudaki kolerada ya da yanginda hissediyorsunuz kendinizi.Cevresinde sadece Hint'li de yok,takildigi barda dunyanin baska yerlerinden cesit cesit gercek dostlar da ediniyor zaman icinde.

Tabii ki Lin bu,kendini suctan ne kadar uzak tutabilir ki?

"sadece dogru zamanda dogru yerde olmak ya da dogru seyi dogru zamanda yapmak gibi bir sans vardir.Ikisi de insanin basina sadece,kalbini hirstan ve planlardan arindirdigin,yasadigin ana kendini biraktigin zaman gelir"

"ruh bir ulkeye de ait degildir.ruhun rengi aksani ya da yasam bicimi yoktur.ruh sonsuzdur ve birdir.kalp gerceklerle ve aciyla yuzlesince de ruhu dizginleyemezsiniz"


Gamze ile bir gun muhabbet ederken bu kitaptan haberim oldu.Sanirim onceki yil bana hediye gonderdi ki uzun sure okumaya cesaret edemedim.Ehliyeti alinca okurum dedim durdum,testen 3 defa kalinca da artik ertelemeyecegim dedim elime aldim kitabi.Bu vesile ile Gamze'me boyle guzel satirlarda kaybolmama vesile oldugu icin cok tesekkur ederim.

Kitabin devami niteliginde The Mountain Shadow adinda bir kitabi daha var yazarin ki yorumlarda hayal kirikligi yaratmis gibi gozukuyor bir cok okuyucuda.

Bir de internetin yalancisiyim Apple Shantaram'i dizi yapacakmis,Johnny Depp de film icin Warner Bros'la kitap haklarini almis.

Velhasil kesinlikle okumaya deger bir kitap ve Lin unutmayacagim karakterlerden birisi.

Hepimize bol okumali,keyifli bir hafta diliyorum,kolay gecsin💓

4 comments:

  1. bende çok sevmiştim, ve bende uzun bir zamanda okumştum . Ve yazdıklarına katılıyorum muhteşem bir dil ve çeviri.. Prabu yu da unutmayacağım

    ReplyDelete
    Replies
    1. Canim Prabu,her guldugunde sanki o gulusu ben de gordum.Ya annesi,bir de ayiyi ve mavi adamlari unutmayacagim ben.

      Delete
  2. okumak istediğim o kadar kitap heves ettiğim o kadar çok kitap var ki ömür yetecek mi acaba

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) tabii ki yetmiycek yani benim icin ama sorun degil,okuyabildigim kadarini okuyabilsem mutlu bir kadin olarak olecegimden eminim!

      Delete