07 May, 2007



PEKMEZLI HELVA



ne guzelmis pazartesi olmasi ve ise gitmemek..acele etmeden mutfaga yerlesmek,misafir olmaktan ziyade...guzel isik sayesinde daha guzel ve net fotograflar cekebilmek... "sunu pisiricektim" sozunu tutmak....dagilan dolaplari temizlemek...camasir asmak...yataktan firlamamak,2 gun ust uste..temiz havada disarlarda olmak yeni kot ceketimle beraber....guzelmis,ozlenmis cok.... burcukusu geri donmus,kirpi kayiplara karismis....


helva ile baslamak istedim bugunun tariflerine,tatli baslayan hafta tatli devam etsin diye...

belirtmeden edemiycem,ilk yaptigim helvadir kendisi..un helvasi pek sevdigim,nazimin gectigi insanlardan rica ettigim tatlidir...hatta hatirliyorum,koydeyken,sobanin ustunde helvayi kavuran teyzemin kollari pek agirmisti...bende yaparken kulaklarini cinlattim,cidden kol kaslari gelistirici olabilir helva sIkca yapildiginda,tabii hem sag,hem sol kolunuzu kullanabilenlerdenseniz Gordon Ramsey gibi....



tarif Lezzet dergisi Ocak 2007 sayisina ait..icinde envai cesit helva var...ben elimdeki malzemeleri degerlendirmek istedigimden,pekmezliyi sectim...15 dk'da hazirlaniyor,25 dk da pisiyor diyor dergi..bence daha kisa surdu sanki..ya da ben cabukladim hafta ici zamanla yarismaya calismaktan..


aynen yazicam tarifi,degistirdiklerimi de yanina ekliycem...

malzemeler:

  • 100 g tereyagi
  • 1 su bardagi un
  • 1 cay bardagi iri cekilmis findik,ben karisik kullandim
  • 1 cay bardagi pekmez
  • 1 cay bardagi tozseker
  • 1 su bardagi su

suslemek icin:100 g findik icin-ben badem kullandim...

yapilisi:

  • pekmez,seker ve suyu bir kaba alip tahta kasikla karistirin.
  • tereyagini bir tencerede eritip un ve findiklari ilave edin.tahta kasikla surekli kavusturarak kavurun.pekmezli karisimi azar azar helvaya ekleyin,karistirarak 20 dk pisirin.
  • tencereyi ocaktan alip helvayi ilimaya birakin.ceviz buyuklugunde toplar yapin,uzerini neyle isterseniz onla susleyin..

bu arada gormemisin fotografi olmus,ayni ayni hepsini blogunda gostermis gibi oldu ama oyle napiim,her zaman guzel fotograf cekemiyorum ki ben,cekince de gostereyim dedim,blogumu acinca mutlu olayim,sevineyim degil mi?...

hepinize iyi haftalar diliyorum...


5 comments:

  1. canim blogu actigimda ve ilk fotografi gördügümde bir yerlerden aldin zannettim, harika olmus helva; cok da güzel görünüyorlar, süper sunmussun, icim acildi!

    ReplyDelete
  2. canim benim,senin begenmene ozellikle cok sevindim,cunku cok iyi bir fotografcisin sen...:)isigi yakalarsam iyi oluyor iste boyle arada:0)optum

    ReplyDelete
  3. Aaa Sibel, hiç de kötü çekmiyorsun, kendine haksızlık etme. İlk kare öyle iştah açıcı ki, dedim yakınlarda olsaymışım keşke! Eline sağlık. Helva kavurma işine Rustic-Betul, fırında pişirerek çözüm bulmuş, bir dahaki sefere ben de kesin onu deneyeceğim. Aynen dediğin gibi Naim Süleymanoğlu sanıyor adam kendini helva piştiğinde :)

    ReplyDelete
  4. annemi özletti tarifin

    ReplyDelete
  5. bercestecim,nerden bakabilirim ben o tarife,merak ettim nasil piser firinda helva diye...:)

    egom'cum insanlah yersin anneninkini yakinda...ne de olsa onlarinki baskadir..

    ReplyDelete