24 March, 2008


ispanakli nohutlu gratin....

ne zamandir paylasmak istiyorum bu tarifi,ama tembellik el vermiyordu.kullandigim krema cinsini motomo tercume edemedim,o yuzden cok baktim sayfalara,sizlere linkler vermek icin...Fransiz Creme Fraiche kullandim..Bunun yerine,yogurt kullanilabilir..Kimi yerde yemek pismiycekse yogurt kullanin diyor,kimi yerde,pisicekse,kesilir diye,yogurt kullanmayin diyor...Tadi da zaten yogurda benziyor..yogurdumsu krem peynir gibi...Kremanin icine,buttermilk(sozlukteki anlami:tereyagi yapildiktan sonra yayikta kalan icecek,yayik ayrani diye geciyor)..Buttermilk'i okudukca nette,ananemin taptaze sagdigi sutun uzerine cikan kaymak geldi gozumun onune...Daha fazla bunu nasil tercume edebilirim bilemiyorum...Uzmanlara sorarsiniz isterseniz..Denemenizi tavsiye ediyorum bu yemegi,zaten anneme de cok ovdum,o yuzden aciklamaliyim aciklayabildigim kadar..Olmadi belki burdaki arkadaslar yapmak isterler..Tarif Observer'in aylik yemek dergisinden..




malzemeler:

  • 250 g kuru nohut,ya da konserve benim kullandigim gibi
  • 2 ymk kasigi zeytinyagi
  • 4 adet irice dogranmis kirmizi sogan
  • 2 adet sarimsak,ben kullanmadim
  • 1 ymk kasigi un
  • 450 g ispanak
  • 250 ml sebze ya da tavuk suyu
  • 300 g creme fraiche
  • taze rendelenmis permesan peyniri
  • 50 g,iki avuc kadar beyaz ekmek kirintisi

yapilisi:

  • Konserve nohut kullanmiyorsaniz,nohutu bir gece onceden islatin.bir saat kadar pisirin,suzun.
  • firini 180 derecede onceden isitmaya baslayin.
  • sarimsak ve soganlari zeytinyaginda hafif kavurun 15 dk.sonradan unu ekleyin.
  • bu arada ispanaklari buharlayin..ben hazir paket ispanak kullandim,uzerlerine kaynamis su kattim,hemen yumusadilar,sonradan da suyunu suzdum,SIKTIM.Suzulmus nohutunuzu,kremayi,sebze suyunu soganli karisima katin.Tuz ve karabiber ekleyin.Ocaginizin isisini arttirin.biraz kaynatin yemeginizi..Ispanagi ekleyin...Butun herseyi iyice birbirine katip,karisimi firin kabina dokun.
  • uzerine peyniri ve ekmek kirintilarini yayin ve 45 dk firinda pisirin...

Boyle bir yemekti iste benim,son zamanlarda keyifle,kendim pisirip,kendim yedigim..

Gecen gun bloglarda Sybella diye bir isim buldum,kendim sandim...bloguna girmek istedim ama giremedim...herkese acik degil anladigim kadariyla...kelebeklerin ucusmasi midesinde onun da olurmus...cidden ben kendim sandim bi ara okuyunca baskasinin blogunda..i've butterflies in my stomach deyimini turkcelestirmistim ben,kullanmistim,midemde kelebekler ucusuyor demistim...adimi da ozel birisi 5 sene once kendi versiyonu yapmisti..hatta gelecekteki dukkanimin alinmis adidir...bilemedim cidden,dusundum,cogumuz aynimiyiz,benzermiyiz diye...kimimizin cok ortak noktasi var,fark etmeden ayni anda,ayni seylerden bahsedebiliyoruz..sybellayi gorunce ben bir tuhaf oldum,cunku tek sibella benim saniyordum ben...bana ozel yaratilmisti saniyordum,sevdigim tarafindan...bilmem,tuhaf oldum iste....olmamaliyim belki ama,oldum...

kendinize iyi bakin....

bugun burda lapa lapa idi kar yine..

No comments:

Post a Comment