20 March, 2011

Findikli,kahveli kek


Findikli,kahveli kek

Gecen gun,findik aromali kahvemi yudumlarken bir ampul yandi kafamda.Findikli ve kahveli kek.Kahveyi ve ne zamandir buzdolabinda duran findik parcalarimi bitirmek istedim...Ikisinin de artik tukenme zamani gelmisti cunku...

Fotograflarda gordugunuz findiklar,gecen yaz ananecimin,Ramazan'da,oruclu iken kendi elleriyle topladigi findiklar.En organiginden,benim koyumden.Bu sefer bana kirilmadan,kavrulmadan geldiler,basta sikayet ettiysem de anneme nasil kiricam ben bunlari diye,iyi oldu bu sekilde gelmeleri bu sefer.Hos findikkiran bulucam diye canim cikti neredeyse.Bazi seyler sezonluk,Noellik olabiliyor kimi yerde,findikkiran gibi:) Aradim buldum,en moru benim,en altin sarisi da ablamin oldu:)



Hangi tarifi uygulasam,en basitinden diye arastirirken de,karsima su blog cikti.

Tarif de ordan,enfes fotograflar esliginde.

Gordugunuz uzere,tarifte eksi krema var.Eksi krema kullanmam diyorsaniz,yogurt kullanabilirsiniz,en suzmesinden,krema ile ayni katiligi yakalayabilmesi adina.Bunun disinda hersey,her zaman yaptigimiz kekler gibiydi,o yuzden tuttum bu tarifi.

Espresso kahvesi kullanmak istemezseniz,instant kahve kullabilirsiniz,sulandirarak.Yoksa benim gibi findikli kahveyi kullanirsaniz,iri cekilmisse ozellikle,kahve kitirliklari agzinizda dagilabilir.Benim gibi kahve cekirdegini sikayet etmeden yiyebilenler icin hic sorun degil.Bilakis,super keyifli.

Velhasil,sonucta kekiniz mis gibi kahve ve findik kokuyor,cok da tatli olmuyor.

Kahveli ve findikli kek icin malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 150 g seker(light muscovado kullandim ben)
  • 100 eksi krema ya da suzme yogurt
  • 75 g erimis tereyagi
  • 300 g elenmis un
  • 100 g iri kirilmis findik
  • opsiyonel olarak 50 g toz findik(bunu ben ekledim,uzerine ve icine)
  • 75 ml espresso kahve
  • 1 paket kabartma tozu
yapilisi:

  • yumurtalari ve sekeri cirpin,kremayi ya da yogurdu ve erimis tereyagini katip,yumusak bir karisim elde edin.
  • kahveyi,findiklari katin,unu ve kabartma tozunu ekleyerek birbirine yedirin.
  • karisimi,yagladiginiz kaliba dokerek,onceden isitilmis 175 derecelik firinda,bicaginiz temiz cikana kadar,25-30 dk pisirin.
Ilk kahveli kekim degil bu benim.Ilkini gormek isterseniz,tik...

Unutmadan,cok duygulanarak soyluyorum,benim sizlerle ILK KEZ paylastigim tarif de eksi kremali imis:) Tarifi orda,fotografi apayri bir yerde:)

Cileksuyu,Ekim ayinda 6 yasina giricek..Ilk actigim zaman hala dun gibi.Fotograflari ayni postta yuklemeyi bilmiyordum o zaman ben,ne cok sey ogrendim.Ben onca yilda ne cok degistim kim bilir.Hep diyecegim,iyiki birileri vesile,birileri ilham,birileri destek ve yardimci oldu ki ben hala burada yazabiliyorum.Okuyanlarima,sukranim,iyi dileklerim her gun biraz daha artiyor inanin ki.:)

Iyiki varsiniz,iyiki birileri benim hayatima dokunuyor bir yerlerden...Ben birilerininkine dokunabiliyorsam,ne mutlu bana...

Bu arada inanirmisiniz bilmiyorum ama,arada, gun icerisinde aklima konan,kalbimden gecen blogcular var benim.

Bu kadar duygusalliktan sonra,super bir hafta diliyorum hepinize.

Sevgiyle...


6 comments:

  1. ufff super goruyo ya kave findik karisimi. bak findik zamini gel bizim buraya toplayaylim. onca yildir eytrafimizdaki findiklari farkedemedim gecen sene annem gelip aaa bunlar findik diyene kadar:)

    ReplyDelete
  2. Ha ha sen her degisiklik yaptiginda ben badirdaniyordum :P Nice yaslara bol bol tariflerle, ciceklerle, mutluluklarla simdiden :)

    Muskavado dedin beni bitirdin! Turk kahvesine ondan daha cok yakisan bir sekere hic denk gelmedim! Biz yapsak da ayni tarif olmaz Sibel'im! Gelip senin elinden yemek lazim ;-)
    Elisi ortu de her zaman oldugu gibi harika!

    ReplyDelete
  3. Aaaa bir de sablonda degisiklik deyince TD'nin de kulaklarini cinlatmak lazim degil mi :)

    ReplyDelete
  4. Sebgili Sibel,
    seni nasıl ve nereden bulduğumu hatırlamıyorum ama iyiki bulmuşum diyorum...Seni hergün ziyaret ederim seni olumak hoşuma gidiyor...Nice ve mutlu yıllar olsun hayatında hayatımızda...
    Sevgilerimle...
    Ece

    ReplyDelete
  5. Eyvaaah! fena, çok fena bu kek benim için..

    ReplyDelete
  6. inanmiyorum SBN'cum ya,findik da var buralarda he,super..hos mevsim karadeniz iklimi degil mi,gayet uyar..insanh.neden olmasin,super olur:) yoksa karayemis de var oralarda?:)

    Berceste'm cok tesekkurler:) iNAnirmisin,ben hic denemedim muscovado ile t.kahvesini,cok nadir az sekerli icerim cunku.bak aklima vurdun,deniycem en yakin zamanda ve seni anicagim:) Evet.MR.Td'in yeri bizlerde cok ayri degil mi?bana sablon disinda cok baska seylerde yardimci olmustu sagolsun...

    Ece'm,canim okuyucum benim,cok tesekkur ederim guzel sozlerin icin.Dilerim nice guzelliklere sahit oluruz beraberce.

    dELI Anne hosgeldin,bu tarif evet fena,cunku carpiyor hafiften benim gibi gunde en az 3 koca kupa sade,sert kahv icip de yanina iki dilim bu keki yiyince,extra hyper olabiliyor insan:) hos baharin ilk gunune de bu yakisir degil mi?

    ReplyDelete