19 April, 2016

İçimdeki börek aşkı...

....hep bambaşka idi.

Ne zamandır aklımda taze yufka var,tanıdıklara soruyorum Türk mahallesinde acaba varmıdır diye.Genelde cevap hayır oluyor ya da bilmiyorlar.

Yufkanın aklıma vurma nedeni babaannem aslında.Küçükken beni Boyacıköy'e yufkacıya gönderir,aldığım taze yufkalarla sahte gözleme yapardı,en basitinden.Tavanın başında durması,o böreklerin kızarmışlığı,o küçücük biraz karanlık,penceresi apartman boşluğuna bakan mutfak gelir gözlerimin önüne ara ara.Mutfak masasının üstünde zeytinleri hep zeytinyağında tutardı babaannem;zaten bence en güzel zeytinleri hep O alırdı...

Bostancı'da yaşarken de yine yufka almak benim işimdi.Bu sefer ben börek yapabilecek kadar büyümüştüm,teyzemden gül böreği yapmayı öğrenmiştim.Börek rahatlıktı,yaz akşamları yanına kocaman bir salata ile akşam yemeği yerine babama vermişliğim çoktur annem yazlıktayken.


Londra'ya taşınınca ablamla tanışana kadar hiç yufka getirmedim buraya,marketten aldım resmen karton gibi yufkaları,birşeyler denedim blogun ilk günlerinde hatta.Ama hiçbiri bizim yufkalar gibi olmadı tabii ki.Sağolsun ablam,Istanbul'dan taze yufka getir,ayrı ayrı sardır,buzluğa atarız dedi de,ben buralara taze yufka getirip,yufkanın dondurulabileceğini öğrendim ve Bostancı'dan taşınana kadar yufka taşıdım bize...Tombul,genç,kel,hep sessiz yufkacı halâ orda mı acaba diye merak ediyorum taze yufka aklıma vurdukça...


Yeni semtimizde taze yufkacı var mı bilemiyorum.Ne yapıp edip,bulacağım ve artık her sefer dönüşümde yufka ile geleceğim.Çünkü bu yufkalar bizim yufkaların yerini tutmuyor,kandırıkçı börek yapılır bunlarla ancak...


İlk fotodan da görüleceği üzere resmen kartonumsu kağıt!Bu sertliğe sosunuzda çok cömert davranmanız,hatta Serap'ın dediği gibi sosa banmanız gerek.Zaten paketten yırtılarak çıkan 3 yufkayı tepsiye sermeye imkan yok,öyle dağınık dağınık koyulabiliyor ancak.


Yumurta,süt,zeytinyağı ve küçük paket krema kattım sosuma.İçine de maydanoz,ceviz ve kalmış beyaz peynirlerimi attım.Üzerine yine bir yumurta sürdüm,top top tereyağı....Biraz da çörek otu.


Sonuç,kesene kadar gayet kabarmış,internetten mayo bakarken bile bile ihmal ettiğimden (yok canım daha pişmemiştir diye diye) fazla kızarmış,üstü pek kıtır,altı yapışmış;biraz beyaz kalmış börek krizini Türkiye'ye gidene kadar kontrol altına almış bir börek:) Yanına salata ile yarına beslenme çantama girdi bile ;)



5 çayıma ne hoş bir eşlikçi,akşam güneşi pencereme vururken.Su bardağında ne zaman çay içsem de babamı anarım:) Dışarda poğaçalı kahvaltı ediliyorsa,duble içer çayını:) Ben de nutelladan kalmış bu bardağı çay için çok keyifli buluyorum sağ olsun babam.Bu bardakları 4leyesim var:)


Istanbul çağırırken beni,ne çok konuşmuşum anılarımdan.Çocukluğuna,gençliğine çok müteşekkir olanlardanım ben,o yüzden pırtlıyor anılar böyle ara ara.


Hepimize mutlu bir hafta ortası diliyorum ,güzel haberler aldığımız....Börek yiyip yiyip kilo almadığımız ;)

5 comments:

  1. Ben de Yaşadığım yerde iyi yufka bulamıyorum malesef. Kalın bayat oluyor almıyorum.

    ReplyDelete
  2. Eee biz aynı yerlerde oturmuş, birbirimizin yakınında büyümüşüz demek ki! Ben de Küçükyalı'da oturdum yıllarca. Hala annem ve kardeşlerim orada otururlar hatta. Ne tuhaf, dün bir arkadaşımın doğum gününe gittim. Yıllarca oturduğum apartmana. Mahallede, -birkaç ev yıkılsa ve bazı şeyler değişse de-, aslında çoğu şeyin aynı kaldığını hissettim. Kokusu bile farklı oluyor sanki insanın büyüdüğü yerin. Daha bir rahat hissediyorsun kendini. Daha bir korkusuz oluyorsun.
    Yine de olmuş böreğin. Ellerine sağlık. Ben öyle çok sıkılırım ki yemek yapmaktan bilemezsin. İçim şişer uğraşırken. Birisi yapsın da ben yiyeyim isterim :)
    Öpüyorum canım

    ReplyDelete
  3. Sevdicann,,gurbette olmanın dezavantajı ne yazık ki,gelirken getirmeyi unutmamak gerek sanırım:)

    yemek yapmak bazen beni de yoruyor,karar verip alış-vermiş yapması bence daha zor:) BOstancı kalbimde bir sızı idi bir Zaman'lar,şimdilerde neredeyse hiçbirşey ne yazık ki.DÖnersem bir gün,EMirgan'a döneceğim,kalbimin ve ruhumun hep ait olduğu yer:)

    ReplyDelete
  4. Bana daha cok nutella yiyebilmek icin bahaneyimis gibi geldi? :P

    ReplyDelete
  5. Nutella olunca hiçbir bahaneyi dinlemiyor ruhum:)

    ReplyDelete