08 February, 2015

Pancar humusu


Sizin buzdolabiniz nasildir?Bizimkinin ici maas donemine gore degisir,kimi zaman icinde in cin top oynar,kimi zaman birseyi koymaya yer bulunmaz ama cok sukur hic ac kalinmaz,daha zor gunler goruldugu icin gecmiste,bunlar kale alinmaz.

Disi ise her daim dopdoludur.O yuzden ayakli albumum diyisim,sevdiklerimden anilarla,kartlarla,magnetlerle dolu,hem ustu,hem alti hayat dolu,nese,denemek istedigim kimi tarif ile dolu.

Diger  duvardaki kombi de hayal kosesi,gitmek istedigim yerlerin,gazetelerden kopardigim kupurleri ile kapli.Umarim o kucuk kacamaklari gerceklestirip.onlari yerinden alip yenilerini koyacagim yerlerine.Hayal etmek guzel sey.


Iste kimbilir ne zaman ES'in dergisinden kopardigim parca.Pancar icerdigi ve sandvic oldugu icin almisim,yap demisim kendime.Iyiki demisim.Bugun mutfaktaki isigi gorunce,o gun,bugundur dedim.Zaten nohutumu ve pancarimi haftaici haslamistim,daha uzun bekletmemeliydim,iki dakkalik ise koyuldum.


Humus'u severler,kacirmasin demeliyim.Malzemeler ilk fotografta gordugunuz kadar zaten.

Rachel Khoo,bu humusu sandvice surmek icin hazirlamis.Sandvic ici ise beyaz sarap sirkesinde,havuc ile marine edilmis beyaz peynir.Ben acik sandvic yapip.sade beyaz peynir kullanmayi tercih ettim.Boylesi daha az kalorili sanki diye dusundum.


Koca bir kase salatanin yanina alabilecegim,kraker ustune surup atistirabilecegim,benim icin sahane bir lezzet oldu bu.Pancar ve nohutu degerlendirmek icin harika bir firsat.Bu sekilde ilk defa taze pancar kullanmis,haslamis oldum.Genelde hazir aliyorum ya da tursu olarak tuketiyorum.Tadina da,rengine de hayranim.Ayse Abla'min kulaklari cinlasin,ne guzel de yapar tursusunu.


Pancar humusu icin malzemeler:


  • 2 orta boy pancar
  • 400 g'lik konserve nohut ya da haslanmis 200 g nohut
  • 1 limonun suyu
  • 3 ymk kasigi tahin
  • 2 ymk kasigi zeytinyagi
Tursulanmis beyaz peynir ve havuclu ic karisimi icin malzemeler:

  • 100 ml beyaz sarap sirkesi
  • 50 g seker
  • 1/2 tatli kasigi tuz
  • 200 g kup kup dogranmis beyaz peynir
  • 2 orta boy ince yuvarlak olarak kesilmis havuc
  • 1 tatli kasigi karabiber tanesi
Servis etmek icin,salata ve ekmek

Yapilisi:

Pancarlari fircalayarak iyice yikadiktan sonra yumusayana kadar 45 dk kaynatin.Kabuklarini,pistikten sonra soyun.

Eger icini bu tarifteki gibi yapmak isterseniz,pancariniz kaynarken,150 ml su,sirke,seker,tuz ve karabiber tanelerini kaynatin,seker cozulene kadar.Bir kaseye bosaltip,oda sicakligina kadar gelinceye kadar bekletin ve buzdolabinda dinlenmeye alin.Soguyunca beyaz peynir ve havuclari icine katin.Tekrar servis edene kadar buz dolabinda bekletin.



Pancarlar pistikten sonra izgarada,biraz kararana kadar cevirin.(Sanirim bu izgara kokusunu,tadini verebilmek icin,ben kesip de sicak tavamda yaptim ama bence pek de gerek yoktu,bosuna bulasik cikardim:))

Nohut,tahin,limon suyu,zeytinyagi ile pancarlari blenderdan gecirin.Humusunuz hazir.

Benim blenderimdam biraz irice cikti,daha fazla yag belki de su katarak daha puruzsuz bir karisim elde edebildirdim  ama irice kalmasini tercih ettim.Sanki boyle daha doyurucu oldu.

Tercih ettiginiz ekmege surerek,sandvicinizi hazirlayin.Afiyet olsun.


Gun sofralarinizda,ne guzel renk ve degisiklik olur degil mi? Kanape ustu?


Ben geri kalanini,onumuzdeki iki gun,ekmek yerine kraker ustunde yiyecegim,isten gec geliyorum,yemek yeme zahmetine katlanmama gerek kalmaz:) Evet,o saatte gelince,yemek yemek bile zahmet oluyor bazen acikcasi,ayak ustu atistirip yataga girmek istiyorum:)


Hepinize sevdiginiz sandvic karisiminda,uyumunda bir hafta diliyorum.Bugun yine anladim ki,ben pazarlari cok seviyorum.Yuruyusler disinda evden cikmak istemiyorum.

Bu arada bu haftasonunun filmleri,Selma ve The Grand Budapest Hotel.Ikisini de tavsiye ederim.

Mutlu adimlarla dolu,mutlu gecsin gunler.

4 comments:

  1. çok özlemişim buraları, bloga hızlı bir bakış atarken burnuma mis gibi kokular geldi sanki, okadar işte ;)

    ReplyDelete
  2. Ne guzel seni gormek canim benim❤️❤️❤️

    ReplyDelete
  3. Merhaba elinize sağlık tarifiniz harika elimde bu malzemeler var ve humusa bayılırım mutlaka yapacağım sevgiler bana da beklerim

    ReplyDelete
    Replies
    1. Merhaba Özgen,umarım beğenirsiniz ,şimdiden afiyet olsun

      Delete