17 March, 2006

Çıkolatalı Islak Pasta



iste karsinizda benim ilk çıkolatalı pastam..ilk seker hamurlu pastam,pasta katagorisine giren ilk pastam..hos buna pasta denirse o suslulere ne denir ki..onlara saheser,sanat eseri denilir bence..ben daha o kademeye erisemedim ama azimliyim,bir gun o da olur:)

ici islak bu pastanin,hani islak islak degil de,yumusacik,çikolatası  cok yogun geliyor ilk seferde,ama ertesi gun,bu da daha fazla lezzetli olanlardan:)

ben bu pastayi yaparken mutfak savas alanina dondu inanin ki..cikolatalar alnimda,duvarda heryerdeydi..ben zaten cok daginik calisirim mutfakta,bu pastayi yaparken iyice bir dagildim,her yere sicrattim..ama sonuc degdi,isim mi var temizleyeyim yani ne olucak ki,lezzeti guzel olduktan sonra:)


tarif yeni kesfettigim bir dergiden..bbc'nin olive adli dergisinden...zaten bu tarif icin aldim dergiyi,iyiki de almisim cok guzel tarifler var icinde,zarif tarifler...yapilisi cok zaman almiyor ama biraz caba gerektiriyor her guzel sey gibi..tabiiki biz yemedik bu pastanin hepsini,pazar gunu yaptim,kuzenlerle bulusmaya giderken onlara getirdim.malum paylasilinca artiyor tatlar:)alttaki fotograf ne kadar daginik oldugumu ve cikolatayı nasil etrafa sactigimi kanitliyor:0)
iste malzemeler:
  • 200 g tuzsuz tereyagi
  • un,tepsinin altini unlamak icin,az miktarda
  • 300 g,%70 oraninda siyah cikulata
  • 6 adet ayrilmis yumurta
  • 200 g toz seker
  • 150 g iyice cekilmis badem
  • 1 yemek kasigi kadar sIkIlmis limon
uzeri icin ise:
  • 4 yemek kasigi recel,tarifte kayisi receli var ama ben kullanmadim
  • pudra sekeri,seker hamurunu acarken kullanmak icin(ben kullanmadim)
  • 200 g %70 oraninda siyah cikulata
  • 500 g hazir marzipan(sozlukte acibadem kurabiyesi olarak geciyor ne alaka ise,ben seker hamuru diye cevirdim,turkceye nasil cevrilmis bilemiyorum bu islerde yeni oldugumdan..minik resimlerde gordugunuz hamur-benimki hazir acilmisti,yaymasi kolay oldu)
  • 75 g tuzsuz tereyagi
  • 2 yemek kasigi cift krema(double cream)



yapilisi:
  • firini 180 derecede isitalim,tepsimizi yaglayalim,hafis un serpistirelim ve firin kagidimizi yayalim.
  • cikulatayi ve tereyagini benmari usulu ya da mikrodalgada eritelim.
  • yumurta sarilarini ve sekeri mikserle iyice kalinlasana kadar cirpalim.erimis cikulata ve tereyag karisimini ekleyelim,iyice cekilmis bademlerimizi katalim.
  • temiz bir karistirma kabinda yumurta beyazlarini ve limonu iyice cirpalim.ilk etapta bir kasik yumurta beyazini karisima ekleyelim,karisimi yumusatmak adina,daha sonra da geri kalan yumurta beyazlarini katalim.
  • kek hamurumuzu tepsiye dokelim ve 1 saat icin(ben 1,5 saat pisirdim) pisirelim..kekin disi kalinlasip,icine bicak soktugunuzda bicak temiz gelene kadar pisirelim...
  • bir kenarda sogumaya birakalim..
  • uzerini yaparken:kek soguduktan sonra,eger ki kekin uzeri duzgun degilse,bicakla duzeltelim.recelimizi etrafina yayalim.
  • calisma yuzeyini pudra sekeriyle sekerleyip,seker hamurunu acalim.ve kekin uzerini kaplayalim.yine uzerini recelleyelim.
  • diger taraftan cikulatayi,tereyagini ve cift kremayi yine ayni usulle eritelim..bir kenarda bekletelim,hafifce kalinlasana kadar ve kekin uzerine,her yerini kaplayacak sekilde yayalim..





ben her zamanki gibi sabirsizlik icinde bekledim,bekledim,cikulatasi hemen donmadi dogal olarak..kuzene yetistiricem diye,daha tam donmadan kesiverdim keki.fotograflarda da gordugunuz uzere damliyor birazcik kekin icine dogru::)
tadinda bir fark yaratmadi bu sabirsizlik,eve dondugumuzde olmasi gerektigi gibi olmustu bile.orjinal tarifte suslemeler yok uzerinde,sadece bicakla sekillendirilmis..susleme isini sizin zevkinize birakiyorum.ben gordugunuz gibi o kadar cok sevdim ki kendisinin cektigim tum fotograflarini yayinladim:).dilerim yapar,siz de begenirsiniz..afiyet olsun,umarim cok guzel bir hafta sonu gecirirsiniz:)sevgimle..
bu arada bugun burda St.Patrick's Day..Irlandalilar icin ozel bir gun..Kelosha sordum bilmiyor sebebini,zaten Irlandalilar icin bu gun ayri bir sebep bira icmek icin(guiness-siyah bira)..Happy St Patricks Day Keloshummmmmmm...

14 March, 2006

benim mutlu eden sarkilarim:)

delight'cim beni sobelemis...aslinda sirada cikulatali pasta tarifim vardi ama sobelemeler varsa,tariflerimin onune gecer her zaman..zevkle cevapliyorum...keske 10 tane olsaydi sarkilar,daha cok yazardik:)...ben delight'cim gibi muzikleri dinletemiycem,zaten cogu bildiginiz sarkilar:)

  • gloria gaynor-i'll survive(hangi dilde olursa olsun,ille de cikar oynarim ben bu sarkida)
  • grease soundtrack-ur the one that i want
  • yalin-meleklerin sozu var

bende cilekleri rahsan'a,yeni arkadaslarim neslosh'a ve binnur'a atiyorum...kabul ederlerse:)

11 March, 2006

Kalpli Mini ekmekler

kalpli ekmek
yine ekmek mi diyceksiniz belki ama ben israrla devam edecegim ekmeklerime cunku severek yapiyorum,severek yiyorum ve paylasiyorum..yapimi kolay olunca ve de kolay malzemelerle yapilinca ekmek yapmanin keyfi de baska oluyor benim icin..bu ekmekler de daha once yaptigim sutlu mini ekmeklere benziyor,ama daha bir pogacamsi gibi..
sekilleri size kalmis,klasik mini ekmek seklindeydiler,toplar,orguler vs halinde ama ben sevgililer gunune uygun olsun diye,kalpli yumurta kalibimi kullandim..boylece daha az ekmegim oldu ama degdi bence kalpli sekilli olmasina..
iste malzemeler:
  • 450 g beyaz ekmek unu
  • 2 tatli kasigi tuz
  • yarim tatli kasigi toz seker
  • 6 g hizli etkili maya
  • 50 g tereyag ya da margarin
  • 250 ml ilik sut
  • 1 yumurta
uzeri icin:
  • 1 yumurta sarisi
  • 1 yemek kasigi su
  • susam ve/veya hashas taneleri




yapilisi:
unu,tuzu genisce bir kaba eleyin.sekeri ve mayayi katin.tereyag yada margarini ekleyip,hamur minik ekmek kirintilari olusturana kadar karistirin.
hamurun ortasinda bir cukur acarak,sutu ve yumurtayi ekleyin.hamur haline getirin.unlu bir yuzeyde elastik ve yumusak bir hale getirene kadar yogurun,10 dk kadar...hafif unlu saklama kabinin icine koyun hamurunuz ve yagli folyo ile kapatin,dinlenmeye birakin,ilik bir yerde,1 saat ya da hamurunuz kabarana kadar..
kabaran hamuru yine unlu yuzeye getirip,hafifce yogurun.12 parcaya bolup istediginiz sekli verin.
ekmekleri firin kagidinin uzerine araliklarla dizin uzerlerini yagli folyo ile kapatin yarim saat daha bekletin,firina vermeden once,uzerlerini yumurta sarisi ve su karisimi ile fircalayip susam ve hashasla susleyin...
beklerken firininizi 220 dercede isitmaya baslayin.15-18 dk icin ekmeklerinizi firina verin..afiyetle yiyin..pazar kahvaltiniz icin hos bir alternatif olabilir..iyi pazarlar.. tarif the complete book of bread&bread machines'den..

09 March, 2006


























IKI FILM BIRDEN...

ilk defa film tavsiyesinde bulunacagim blog acildigindan beri,cunku uzun zaman olmustu sinemaya gitmeyeli..cok ozlemisim buyuk ekrani cidden..bu iki film de bence buyuk ekranda gorulmesi gerekenlerden...

onceki aksam brokeback mountain'a gittik,kuzenle..cok seker bi aksamdi kizkiza...film bence guzeldi,biraz agir ilerledi gibi geldi bize kimi sahneleri biraz "vahsi"olsa da...illede gidin izleyin dermiyim,demem...ben sevdim,cidden sevdim,zaten ask hikayeleri nasil olursa olsun benim icin bir numarali izlenesi filmlerdir...huzunlu idi,zor idi,bedelli idi filmdeki ask...

dun aksam da yagmurdan kacmak icin girdik sinemaya,benim izlemeyi istedigim bir filmdi.zaten ben hayat hikayelerini anlatan filmleri cok seviyorum,bilmedigim seyleri ogrenmem kolaylasiyor ve tabiiki zevkli oluyor bu sekilde ogrenmek...ben biraz zor ogrendigim icin,gorerek ogrenmek,garanti ogrenmemi sagliyor..bu filmdede de johnny cash ile tanismis oldum..kendisini cok sevdim..unlu rock'n roll sarkicisinin tipik bir sekilde sohret olmasi,sohretle bogusmasi ve tabiiki sevdigi kadina kavusma arzusu...june carter'in(reese witherspoon) zarif elbiseleri,laydi halleri,johnny'in(joaquin phonenix) asi davranislari...sarkilarin taa icine islemesi...bence cok guzeldi...

kiyasla derseniz,ki iki film de bosuna oscar almadi bana mi duser ama ben walk the line'i tercih ederim sanirim,cok zevk aldim izlemekten..kacirmayin derim..ben yakinda soundtrackini almayi dusunuyorum..cidden sevdim,ne zamandir icime isleyen ilk film oldu...

08 March, 2006

Kendimi sobeletmisim


kendi kendimi sobelettim yine:)

ben bu sobelenme isini cok seviyorum cidden,hele zor zamanlarda cok iyi geliyor..agzimla istedim ve rahsanim beni sobeledi...4lu sorulara 4 lu cevaplar...

yaptigim 4 is:
  • universitedeyken bir turizm acentasinda calismaya calistim,3 ay kadar bir surede sadece 11 milyon kazandim,masraflarin hepsi bendendi,yaptigim ise kolejlere tatil satmaya calismakti...
  • babamin kendi isinde calistim bi ara,cok buyuk bir sey degildi tabii ki,office-girl diyelim...
  • au-pairlik burdayken,anaokulunda acil durumlarda yardim (patronum ayni kisi idi)-uyuz olmasaydi ben su anda hala orda olabilirdim...cocuklarla calismak guzeldi..bicir bicir..
  • ve de ailem bilmez,arkadasin kafesinde garsonluk ve sefe yardim ufak capli ve bu ise asik olus ve hayalleri bu yone ceviris..
yasadigim 4 yer:
  • emirgan-maltepe
  • bostanci
  • londra SE 14
  • londra SE 6
en iyi 4 film:
  • grease
  • dirty dancing
  • bridget jones
  • selvi boylum al yazmalim
izledigim 4 tv programi:
  • desperate housewifes
  • east enders
  • friends
  • will and grace
surekli takip etmiyorum,yakalayinca daliyorum sadece...
tatile gittigim 4 yer:
  • bodrum ilk okul -ortaokul baslari halamlarin pesine takilirdim,en son universite 2.sinifta kizlarla gittik,ani bir kararla,ve cok eglendik,otel guzeldi cidden..
  • antalya-yazlik satilana kadar her yaz 1 ay ordaydik neredeyse,yazlik olmadiginda babacimin bizi ilk aile tatiline getirdigi yer alanya idi..en son buraya gelmeden yaptik aile tatilimizi yine antalya'da..
  • karasu,annemin ask yeri orasi,asik kadin resmen,bizde dolayisiyla,yesillik ve deniz,kucucuk bir ev,insan baska ne ister,dostlardan ayrilirken aglardik..sanirim en son 3 sene once ordaydim,cok gelismis ve guzellesmis,bu yaz dilerim orda olurum.
  • ingilterede ise yine kizlarla son anda verilen kararla iskocya-edinburg-hostelda kaldik ve cok eglendik,gecen eylulde ise cornwall..
en sevdigim 4 yemek:
  • makarna
  • pizza
  • cikulata
  • cilek
hergun ziyaret ettigim 4 blog:sagdakiler diycem ama kimisi cidden cok ozel..ayri hayranligim var kimisine..onlar kendilerini bilirler zaten..
simdi olmak istedigim 4 yer:
  • istanbul,ailemin yaninda
  • trabzon,teyzemlerin yaninda
  • bodrum,halamin yaninda
  • bir gun ise ya maldivlerde ya da hawaii'de:)
saol rahsanim cok iyi geldi...ben kimi sobeliycem bilemiyorum..icinizden geliyorsa buyurun sizde yazin diyorum dostlar..sevgimle..


07 March, 2006

sevgililer pazari menusunden



SEVGILILER PAZARI MENUSUNDEN

Sevgililer haftasinin pazar gununde Kel'in teyzesini davet etmistik yemege.Nedense ben bu Sevgililer Gununun bir sekilde ozel olmasini istemistim,her ne kadar ozenle kurdugum sofraya Liz'in oturmasi kismet olmasa da.Bu sevgililer gunu benim icin ozeldi cunku,blogumda yuzlerce sevgilimle paylasmanin heyecani vardi icimde,tabii birde ilk etkinlige katilmanin...

Bu sefer balik yapilicak demistim ben bu ozel gun icin,ne o hep et,tavuk vs,benim basim kel mi?Sagolsun kizlar hayir demediler,zaten ben zehir pisirsem yerler..

Menunun herkese hitap etmesini istedim ve bu sefer degisik bir patates denedim.Bizim evde patates ana yemekti Liz varken,simdi makarnaya donucek bu sanirim..Aklinizda olsun,Irlandali birileri yemege gelirse bi kg.haslanmis patates koysaniz onlerine,nasil olursa olsun,severek yerler...Ben bu seferki patatesi biraz farklilastirmak istedim,iyiki de yapmisim cunku cok lezzetli oldu sicak yada soguk,zevkle yenilebilir cinsten.Salatanin ve patatesin tarifi Ispanyol yemek kitabimdan.

O gun menude morina baligi vardi.Sozlukte bu sekilde geciyor,ben de balik literaturum cok saglam olmadigi icin,direkt sozluk anlamini yazdim,bizim oralarda belki daha hos geliyordur kulaga,bilemem,boyle durumlarda babami daha cok ozluyorum bir de Bostanci Balik Pazarini,sahildeki:)Hem ben bir Laz olarak en yakinen hamsiyi tanirim..Bu balik bembeyaz,fish&chips' cilerde de illa ki satilir,cod olarak gecer.Kizlarin da en sevdigi balik buydu bende bunu tercih ettim,bu sefer kesinlikle filet olarak.Bizim kizlar gecen sefer ki levrek tecrubesinden sonra asla kuyruklu,kilcikli,derili yiyemezlerdi.Kuyrugunu bile kestirmislerdi bana guzelim baligin,mutfagin kapali kapisindan kafalarini uzatarak.Utanmasalar ciglik aticaklardi yani...

Yapilisina gelince,cok basit..

malzemeler ise:
4 adet balik fileti
sogan
bolca baharat zevkinize gore
zeytinyagi
dondurulmus sebzeniz varsa uzerlerine serpistirebilirsiniz.ben havuc koydum
yesil zeytin
limon ve reyhan yapragi

Baliklari zeytinyagi ve bol baharatla harmanlayin,uzerlerine zeytin ve havuclarinizi serpip firina verin.Iyice kizarana kadar pisirin...Afiyet olsun...

patatese gelince,patatas bravas olarak geciyor ispanyol yemek kitabimda:

675 g kucuk patates(small new potatoes)
5 yemek kasigi zeytinyagi
2 dis sarimsak
2 adet aci kirmizi sivri biber
yarim tatli kasigi kimyon
2 tatli kasigi toz kirmizi biber
2 yemek kasigi beyaz yada kirmizi sarap sirkesi
1 adet kirmizi yada yesil dolmalik biber,ince dogranmis
opsiyonal olarak da deniz tuzu
ps:cok aci oldu,hatta kavururken kokusu eve yayilip bogazlarimizi yakti ve bizi oksuruklere bogdu ve bende canim kankimden ogrendigim uzere aciligi kirmak icin toz seker kattim,ve sonuc mukemmel oldu:)

yapilisi:
patatesleri isterseniz soyun,isterseniz soymayin,ben soymadim,zaten incecik kabuklari ve Liz'in demir var icinde demsinden dolayi biz yiyoruz kabuklarini patatesin:)

patatesleri yikayip,kaynatin 10 dk kadar,yumusakca olana kadar.Suzun, sogumaya birakin.Isterseniz ikiye bolun.

yagi tavada kizdirin ve patatesleri kizartin,SIKCA cevirerek,altin rengi alana kadar kitapta dedigi gibi..

diger tarafta sarimsagi,kimyonu ve aci biberleri iyice dovun.icine sirkeyi ve kirmizi biberi katip patatesleri ekleyin,daha sonra da ince dogradiginiz biberleri..2 dk kadar karistirin,iste bu esnada bizim bogazlar ve gozler yanmaya basladi ve bende sekeri ekledim...isterseniz soguk,isterseniz sicak servis edin..afiyet olsun...

zeytinli ve kapari taneli salata:

Balik salatasiz olmaz,iste bu da o gunun salatasi idi,

malzemeler:

4 adet domates
yarim salatalik
1 demet roka
arzunuza gore,istediginiz kadar yesil zeytin
kapari taneleri
yesil sogan,kirmizi sogan(ben ekledim) ,maydanoz

sosu icin:

1 dis sarimsak
2 yemek kasigi kirmizi sarap sirkesi(ben balsamik sirkesi kullandim)
1 tatli kasigi kirmizi biber
5 yemek kasigi zeytinyagi
tuz ve kara biber

Afiyet olsun,tekrar burda olcagim kalpli ekmek tarifim icin:)Sevgimle...




05 March, 2006

Goodbye my lover good bye my friend


GOOD BYE MY LOVER,GOOD BYE MY FRIEND.....

Neden bu baslikla basladim diye merak ediyorsunuz degil mi?Liz'im bu sarkiyla ugurlandi krimatoryumda,uzerinde lilyumlar vardi,en sevdigi cicekler,biz ise gozyaslari icerisindeydik dogal olarak,sirf sarkinin etkisi ile degil,bir daha goremeyecegimiz canimiz,Liz'imiz icin....

Halbuki ayin 18inin sabahinda,aglamayin demisti bana ve Kel'e...

Kim inanir ki bu fotografin 6 ay once cekildigine,aklimiza gelmedi degil,hazirlikliydik aslinda ama insan ne kadar hazir olabilir ki sevdigini kaybetmeye,dostunu,annesini,annesi kadar sevdigini....

Insan aslinda olumde bile bir pozitiflik bulabiliyor,hele ki yuzunde gorebiliyorsaniz bir gulumseme,kalbinizde varsa o guzelim inanc ve huzur,hele ki bu yansimissa kaybettiginizin yuzune,diyorsunuz ki sadece baska bir yere tasindi sevdiginiz,daha iyi bir yere...

Boyle iste,hepinize selami vardi Liz'in,ozellikle bildigi Rahsana ve biricik Mr TD sine...

Yeri geldi cok aci cektik Kelosh'la,yeri geldi cok agladik ,kizdik,tartistik,ozellikle bu son iki sene icerisinde,Liz'in hastaligi sirasinda,ben diyorum ki iyiki de yapmisiz,iyiki soylemek istedigim herseyi soylemisim iyi veya kotu,iyiki tartismisim,iyiki pisirmisim,iyiki gezdirmisim,iyiki elim yapisik kalmis kamerama ve fotograf makineme...Simdi icimde sadece huzur var ve ozlem var 3 cayinda yanimda olmadigi icin ya da aksam 6 da yemek masasinda, karsimda oturan saatlerce konustugum Liz'im olmadigi icin...

Ne diyeyim,huzur icinde yatsin canimin ici,biliyorum hep yanimizda bizim....Meleklerle beraber...

Ps:bu arada unutmadan son iki hafta icinde,merak edip mail atan Rahsanima,sIkca arayan kardesim Selda'ya,Sevgi'ye ve Pinar'a sonsuz tesekkur ederim.Iyiki varsiniz...Sizi seviyorum...