17 March, 2006

Çıkolatalı Islak Pasta



iste karsinizda benim ilk çıkolatalı pastam..ilk seker hamurlu pastam,pasta katagorisine giren ilk pastam..hos buna pasta denirse o suslulere ne denir ki..onlara saheser,sanat eseri denilir bence..ben daha o kademeye erisemedim ama azimliyim,bir gun o da olur:)

ici islak bu pastanin,hani islak islak degil de,yumusacik,çikolatası  cok yogun geliyor ilk seferde,ama ertesi gun,bu da daha fazla lezzetli olanlardan:)

ben bu pastayi yaparken mutfak savas alanina dondu inanin ki..cikolatalar alnimda,duvarda heryerdeydi..ben zaten cok daginik calisirim mutfakta,bu pastayi yaparken iyice bir dagildim,her yere sicrattim..ama sonuc degdi,isim mi var temizleyeyim yani ne olucak ki,lezzeti guzel olduktan sonra:)


tarif yeni kesfettigim bir dergiden..bbc'nin olive adli dergisinden...zaten bu tarif icin aldim dergiyi,iyiki de almisim cok guzel tarifler var icinde,zarif tarifler...yapilisi cok zaman almiyor ama biraz caba gerektiriyor her guzel sey gibi..tabiiki biz yemedik bu pastanin hepsini,pazar gunu yaptim,kuzenlerle bulusmaya giderken onlara getirdim.malum paylasilinca artiyor tatlar:)alttaki fotograf ne kadar daginik oldugumu ve cikolatayı nasil etrafa sactigimi kanitliyor:0)
iste malzemeler:
  • 200 g tuzsuz tereyagi
  • un,tepsinin altini unlamak icin,az miktarda
  • 300 g,%70 oraninda siyah cikulata
  • 6 adet ayrilmis yumurta
  • 200 g toz seker
  • 150 g iyice cekilmis badem
  • 1 yemek kasigi kadar sIkIlmis limon
uzeri icin ise:
  • 4 yemek kasigi recel,tarifte kayisi receli var ama ben kullanmadim
  • pudra sekeri,seker hamurunu acarken kullanmak icin(ben kullanmadim)
  • 200 g %70 oraninda siyah cikulata
  • 500 g hazir marzipan(sozlukte acibadem kurabiyesi olarak geciyor ne alaka ise,ben seker hamuru diye cevirdim,turkceye nasil cevrilmis bilemiyorum bu islerde yeni oldugumdan..minik resimlerde gordugunuz hamur-benimki hazir acilmisti,yaymasi kolay oldu)
  • 75 g tuzsuz tereyagi
  • 2 yemek kasigi cift krema(double cream)



yapilisi:
  • firini 180 derecede isitalim,tepsimizi yaglayalim,hafis un serpistirelim ve firin kagidimizi yayalim.
  • cikulatayi ve tereyagini benmari usulu ya da mikrodalgada eritelim.
  • yumurta sarilarini ve sekeri mikserle iyice kalinlasana kadar cirpalim.erimis cikulata ve tereyag karisimini ekleyelim,iyice cekilmis bademlerimizi katalim.
  • temiz bir karistirma kabinda yumurta beyazlarini ve limonu iyice cirpalim.ilk etapta bir kasik yumurta beyazini karisima ekleyelim,karisimi yumusatmak adina,daha sonra da geri kalan yumurta beyazlarini katalim.
  • kek hamurumuzu tepsiye dokelim ve 1 saat icin(ben 1,5 saat pisirdim) pisirelim..kekin disi kalinlasip,icine bicak soktugunuzda bicak temiz gelene kadar pisirelim...
  • bir kenarda sogumaya birakalim..
  • uzerini yaparken:kek soguduktan sonra,eger ki kekin uzeri duzgun degilse,bicakla duzeltelim.recelimizi etrafina yayalim.
  • calisma yuzeyini pudra sekeriyle sekerleyip,seker hamurunu acalim.ve kekin uzerini kaplayalim.yine uzerini recelleyelim.
  • diger taraftan cikulatayi,tereyagini ve cift kremayi yine ayni usulle eritelim..bir kenarda bekletelim,hafifce kalinlasana kadar ve kekin uzerine,her yerini kaplayacak sekilde yayalim..





ben her zamanki gibi sabirsizlik icinde bekledim,bekledim,cikulatasi hemen donmadi dogal olarak..kuzene yetistiricem diye,daha tam donmadan kesiverdim keki.fotograflarda da gordugunuz uzere damliyor birazcik kekin icine dogru::)
tadinda bir fark yaratmadi bu sabirsizlik,eve dondugumuzde olmasi gerektigi gibi olmustu bile.orjinal tarifte suslemeler yok uzerinde,sadece bicakla sekillendirilmis..susleme isini sizin zevkinize birakiyorum.ben gordugunuz gibi o kadar cok sevdim ki kendisinin cektigim tum fotograflarini yayinladim:).dilerim yapar,siz de begenirsiniz..afiyet olsun,umarim cok guzel bir hafta sonu gecirirsiniz:)sevgimle..
bu arada bugun burda St.Patrick's Day..Irlandalilar icin ozel bir gun..Kelosha sordum bilmiyor sebebini,zaten Irlandalilar icin bu gun ayri bir sebep bira icmek icin(guiness-siyah bira)..Happy St Patricks Day Keloshummmmmmm...

14 comments:

  1. Irish Biddy (kel)17/3/06 8:56 AM

    Happy St Patrick's Day my love. I LOVE U XXXXXXXXXXX

    P.s The cake was beautiful I can still taste it yum yum ;-)

    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    ReplyDelete
  2. canimmlar günaydin size :)sibelim cikolatali pastan cok lezzetli görünüyo, tam bir cikolatali pasta gibi yani, gerci ewet dis görünüs üzerinde biraz daha calisilabilir belki, ama lezzet daha önemli, HIH :)
    askim marzipan burdada var ama acibadem kurabiyesi diilde acibadem ezmesi yada badem ezmesi daha dooru galiba! St-Patricks-Day hakkinda sizin icin minik bir arastirma yaptim,
    http://www.st-patricks-day.com/about_saintpatrick.asp ,bu sitede uzun uzun anlatilmis canimcim, ikinizide öptüm kocaman :)

    ReplyDelete
  3. Pastan nefis olmuş.şu şeker hamurunu ben de bir deneyebilsem çok mutlu olacağım da..Eline sağlık..

    ReplyDelete
  4. sibella'cım ellerine, o güzel yüreğine sağlık....
    haftasonu ben yapamasam da bir yerlerde mutlaka yiyip seni hatırlayacağım ama eminim senin ki çok daha güzeldir:)))
    off o çikolatalarda akmış içineee nefis...
    :D

    ReplyDelete
  5. :)kelosh,don't drink to much:)i'm joking,i no u won't:)

    rahsanim saol arastirma icin,evet dis gorunusler icin calisilacak,aslinda calismamaktan degil o,sabirsizliktan:)he he:)

    ece'cim saol..cok buyuk bir kayip degil aslinda bence seker hamuru-acibadem ezmesi kullanmamak,ben bir dahaki sefer kullanmayacagim...

    ohhh zeynep sultan afiyet seker olsun simdiden..bu arada bizim oralari da fotografliycan mi bi gun..ben bu kadar ozlemisken,oralari ancak senin fotlairnla ozlemimi az da olsa goderebilirim:)operim..

    ReplyDelete
  6. St Patrick's day..burda da herkes yesil giyiyor;)gelenekmis..
    pasta cok leziz gozukuyor ya..annem de bir tane yapardi boyle cikolatali, hazirladiktan sonra bir bardak sivi hamurunu ayirirdi kenara ve sonra firina koyardi.firindan cikinca o kenara ayirdigi kismi uafak delikler actigi pastanin ustune dokerdi, boylece o sivi karisirdi pastanin icine..
    Ah bak canim cekti simdi:)

    ReplyDelete
  7. tugcecim isnanlah annene kavusursun yakinda yine yapar sana mis gibi pastalar..islak kek gibi duyuluyor sanki annenin yaptigi,bende cok severim,ne kadar islak o kadar makbul:)

    burda da herkes yesil giyiniyor,yonca yonca:)

    ReplyDelete
  8. Sibel ya,cok basarili olmus senin pasta,Kel yarisini götürmüstür kesin,dier yarisinida sen yutmussundur,hadi hadi söyle cekinme.

    Böyle az kalorili seyler yap ,iyi geliyor herkese,kahrolsun perhiz, yasasin pastalar!!!

    ReplyDelete
  9. delight'cim hos geldin,tesekkur ederim,begendigin icin..valla yarisindan cogunu dagittim,iki dilim ben bi dilim de kelosh yedi:)diet tariflerine baslayacagim,diete basladigim zaman:)

    ReplyDelete
  10. süper görünüyor. Kullandığım tuzsuz tereyağını, margarin karşılar mı?

    ReplyDelete
  11. selam burcu'cum...karsilasa bile tavsiye etmiycem burcu'cum,bence tereyaginin yerini hic birsey tutmuyor cunku:)

    ReplyDelete
  12. Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » » »

    ReplyDelete
  13. Very cool design! Useful information. Go on! »

    ReplyDelete
  14. best regards, nice info » » »

    ReplyDelete