07 March, 2006

sevgililer pazari menusunden



SEVGILILER PAZARI MENUSUNDEN

Sevgililer haftasinin pazar gununde Kel'in teyzesini davet etmistik yemege.Nedense ben bu Sevgililer Gununun bir sekilde ozel olmasini istemistim,her ne kadar ozenle kurdugum sofraya Liz'in oturmasi kismet olmasa da.Bu sevgililer gunu benim icin ozeldi cunku,blogumda yuzlerce sevgilimle paylasmanin heyecani vardi icimde,tabii birde ilk etkinlige katilmanin...

Bu sefer balik yapilicak demistim ben bu ozel gun icin,ne o hep et,tavuk vs,benim basim kel mi?Sagolsun kizlar hayir demediler,zaten ben zehir pisirsem yerler..

Menunun herkese hitap etmesini istedim ve bu sefer degisik bir patates denedim.Bizim evde patates ana yemekti Liz varken,simdi makarnaya donucek bu sanirim..Aklinizda olsun,Irlandali birileri yemege gelirse bi kg.haslanmis patates koysaniz onlerine,nasil olursa olsun,severek yerler...Ben bu seferki patatesi biraz farklilastirmak istedim,iyiki de yapmisim cunku cok lezzetli oldu sicak yada soguk,zevkle yenilebilir cinsten.Salatanin ve patatesin tarifi Ispanyol yemek kitabimdan.

O gun menude morina baligi vardi.Sozlukte bu sekilde geciyor,ben de balik literaturum cok saglam olmadigi icin,direkt sozluk anlamini yazdim,bizim oralarda belki daha hos geliyordur kulaga,bilemem,boyle durumlarda babami daha cok ozluyorum bir de Bostanci Balik Pazarini,sahildeki:)Hem ben bir Laz olarak en yakinen hamsiyi tanirim..Bu balik bembeyaz,fish&chips' cilerde de illa ki satilir,cod olarak gecer.Kizlarin da en sevdigi balik buydu bende bunu tercih ettim,bu sefer kesinlikle filet olarak.Bizim kizlar gecen sefer ki levrek tecrubesinden sonra asla kuyruklu,kilcikli,derili yiyemezlerdi.Kuyrugunu bile kestirmislerdi bana guzelim baligin,mutfagin kapali kapisindan kafalarini uzatarak.Utanmasalar ciglik aticaklardi yani...

Yapilisina gelince,cok basit..

malzemeler ise:
4 adet balik fileti
sogan
bolca baharat zevkinize gore
zeytinyagi
dondurulmus sebzeniz varsa uzerlerine serpistirebilirsiniz.ben havuc koydum
yesil zeytin
limon ve reyhan yapragi

Baliklari zeytinyagi ve bol baharatla harmanlayin,uzerlerine zeytin ve havuclarinizi serpip firina verin.Iyice kizarana kadar pisirin...Afiyet olsun...

patatese gelince,patatas bravas olarak geciyor ispanyol yemek kitabimda:

675 g kucuk patates(small new potatoes)
5 yemek kasigi zeytinyagi
2 dis sarimsak
2 adet aci kirmizi sivri biber
yarim tatli kasigi kimyon
2 tatli kasigi toz kirmizi biber
2 yemek kasigi beyaz yada kirmizi sarap sirkesi
1 adet kirmizi yada yesil dolmalik biber,ince dogranmis
opsiyonal olarak da deniz tuzu
ps:cok aci oldu,hatta kavururken kokusu eve yayilip bogazlarimizi yakti ve bizi oksuruklere bogdu ve bende canim kankimden ogrendigim uzere aciligi kirmak icin toz seker kattim,ve sonuc mukemmel oldu:)

yapilisi:
patatesleri isterseniz soyun,isterseniz soymayin,ben soymadim,zaten incecik kabuklari ve Liz'in demir var icinde demsinden dolayi biz yiyoruz kabuklarini patatesin:)

patatesleri yikayip,kaynatin 10 dk kadar,yumusakca olana kadar.Suzun, sogumaya birakin.Isterseniz ikiye bolun.

yagi tavada kizdirin ve patatesleri kizartin,SIKCA cevirerek,altin rengi alana kadar kitapta dedigi gibi..

diger tarafta sarimsagi,kimyonu ve aci biberleri iyice dovun.icine sirkeyi ve kirmizi biberi katip patatesleri ekleyin,daha sonra da ince dogradiginiz biberleri..2 dk kadar karistirin,iste bu esnada bizim bogazlar ve gozler yanmaya basladi ve bende sekeri ekledim...isterseniz soguk,isterseniz sicak servis edin..afiyet olsun...

zeytinli ve kapari taneli salata:

Balik salatasiz olmaz,iste bu da o gunun salatasi idi,

malzemeler:

4 adet domates
yarim salatalik
1 demet roka
arzunuza gore,istediginiz kadar yesil zeytin
kapari taneleri
yesil sogan,kirmizi sogan(ben ekledim) ,maydanoz

sosu icin:

1 dis sarimsak
2 yemek kasigi kirmizi sarap sirkesi(ben balsamik sirkesi kullandim)
1 tatli kasigi kirmizi biber
5 yemek kasigi zeytinyagi
tuz ve kara biber

Afiyet olsun,tekrar burda olcagim kalpli ekmek tarifim icin:)Sevgimle...




6 comments:

  1. canimmmm
    sobelendin ;), mmuuccckkk

    ReplyDelete
  2. canim zevkle kabul ediyorum sobelenmeyi...

    ipek abla,kolay gelsin,benim icin zevkti kucuk de olsa bir katkida bulunmak...cantami 4 gozle ve heyecanla bekliyorum,cok tesekkur ederim..bende cok optum..

    ReplyDelete
  3. ay ay ne kadar güzel yemekler hele balıklı salata hımm nefis görünüyor:))
    ellerine yüreğine sağlık sibel'cim...
    sevgiler...

    ReplyDelete
  4. Çilek suyu merhaba. Buradaki masa örtün ve tuzlukların tıpkı benim kullandıklarımdan. :) Böyle bir ortak nokta işte. Evin çok sevimli son yazından da gördüğüm kadarıyla. Ayrıca ilk yaş pastan harika görünüyor. Benimki fiyaskoyla sonuçlanmıştı da... Güneşli günler diliyorum...

    ReplyDelete
  5. This is very interesting site...
    » »

    ReplyDelete