06 December, 2005



ANILARDAN BIR KESIT:)

1978 yilinin,yengecinin ilk gununde dogmusum Istinye'de bir hastanede,saatin hatirlanmadigi bir saatte,sabah ezanindan onceymis sozde..Cok kucukmusum,18lik annemin beni kaybedicegini sanirmis pamuk yanakli teyzem.

Emirgan'da baslamis hayatimin ilk yillari,4 katli aile apartmanimizda,Bogaz'a nazir...4.katinda Suzi babaannesi,2.katinda da biz yasarmisiz.

Kalabalik bir aileydik hani su hep bi arada yasayan,babaanne,dede,halalar ve bir de amca.sinav cekerken beni bacaklarinin ustune koyan,guzel burunlu diyen(o zamanlar tabii,lazlik gozukmuyordu burunda daha).

Ilk anilar silik gibi ama capcanli her firsatta anlatildiklari icin.Halamlar daha ortaokul ogrencisiymisler ben dogdugumda,dogusumla pek neselendirmis onlari olsa gerek ki,her firsatta inmisler bizim daireye,hic cekinmemisler uyandirmaya.

Aksamlari gelmis tonton,koca gobekli dede kimi zaman bir cokomikle,kimi zaman da kirmizi bir bebek arabasiyla.Oksamis kucuk kizin basini,basinda yemenisi,halasinin ordugu kahverengili kareli hirkasi var diye.Ama gerekince de catmis kaslarini dede,haberler dinlenirken ses cikmiycak diye.

Halalar hep simartmislar beni, bir dedigini iki etmezcesine,hic cekinmeden bagirmislar karsi apartmandaki arkadasa "sevde,sevdeeeeeeee,gel oyna sibelle "diye...

Tasinmisiz dede-baba arasindaki darginlik nedeniyle Maltepe'ye.Ama hem kalp,hem de bir diger ayak kalivermis Bogaz manzarali 4.katta...

Kiz buyudukce sorular da cogalmis,kimi en cok seviyosun diye,istemisler ki secim yapsin iki hala arasinda.Derlermis ki benzer iki halayada az da olsa ama birine daha fazla...Kimi en cok seviyosun diye sorduklarinda,hep sert olan halayi soylemis,sert hala simartsa da kizmayi bilirmis,uyku vakti diyince bir dakika gecikilmezmis..

Diger hala da citkirildim,leydi,alinmazmis,sen kahkahalar atarmis.Ne ilk gunlugunu almayi unutmus,ne de renkli sekerlerini Pabetland'dan.

Halalar buyumus,aile genislemis,dede kaybedilmis Inegol'de bir bayramda,kucuk kizin ilkokula baslayacagi sene.

Leydi hala evlenmis,enistenin yaptigi mangal kokulari taa Bogaza' a yayilmis,kucuk kiz o zaman gormus gazino nedir,K.Emrah'i yakindan gormek nedir,ki kendisi ilk askiymis,Rumelihisarin'da Nukhet Duru dinlemek nedir Timur Selcuk esliginde..

Buyumus kucuk kiz,regli nedir,sarmisak soymak nedir,nasil saklanir,gayahana(mucver) nasil yapilir hep babaanneden ogrenmis,regli agrina cikulata yemeyi de haladan ogrenmis..."ISTE" diye bir cevap yok demis,kizmis hala...

Ceyizler hazirlanirken heyecanla,kucuk kizda dikivermis iki parca barbilerine,halalari hep yeni parcalar eklermis koleksiyonuna,ilk zenci barbi onda varmis,amca getirmis uzaklardan kucuk kiza benziyor diye.

Kucuk kiz simdi daha da buyumus,halalari ile bagi yasla birlikte olgunlasmis.Araya ne mesefeler girmis,ne yillar,ne yeni gelen cocuklar,yigenler.Kucuk kizla halalarinin iliskisi hep ayni guzellikte kalmis.Cunku kucuk kiza hem cocuk hem de buyuk muamelesi yapilmis her zaman.

Kucuk kiz buyuk hayaller pesinde kosarken,halar hep inanmis,desteklemis."sen baskasin"demisler "gulusun insana pozitif enerji veriyor"demisler..

Kucuk kizin boyu hep kucuk kalmis belki ama kalbi ve ani defteri yasiyla beraber buyumus.Kucuk kiz bugun cileksuyunu yazar olmus.:)

Ben bugun boyle bir insansam,bunda annem babam kadar halalarimin,babannemin de katkisi vardir.Hayatimda sizler oldugunuz icin cok sansliyim,yakinda kavusucagimizi biliyorum ve sizi cok ozluyorum..

Bu arada yukarda gordugunuz resimler,benim halamdan aldigim tarif icin cekildi..Cilekli muhallebi olucaklardi ama olamadilar cunku un yazilmamisti,ben de kafama gore ekledigim icin ununu tutturamadim ilk muhallebimin..Neyse artik bu da anili bir fiyasko oldu:)Ben paylasmaktan keyif duydum,umarim siz de keyif alirsiniz okurken..Anilar guzeldir,hadi buyurun sizde paylasin....

15 comments:

  1. sibel ablacm mütis yazmissin

    ReplyDelete
  2. Sibelciğim ne kadar içten ve samimi anlatmışsın kendini daha da çok yakın hissettim sana kendimi:)

    bu arada şiir gibi yazmışım:)

    ReplyDelete
  3. sibelcim muhallebi kivaminda olmasada cok güzel görünüo kirmizi kirmizi..
    buarada halalarina cok selamlar, ne güzel, sicak bi aileden geliyomussun, eh ben ne demistim karadeniz insani icin sana :) bide üstüne bogazin kokusuyla harmanlarsan iste ortaya cikanda cileksuyu olur... öptüm canim

    ReplyDelete
  4. canlarim benim ya sagolun,cok tatlisiniz,iyiki varsiniz,insan sisin gibi insanlara anlatinca daha bir ilhamli oluyor vallahi de:)

    ReplyDelete
  5. burcucum umarim senin de kalabalik bir ailen olur,bazen cok bas agritsalar da guzel yanlari da var tabiiki:) bu arada kizlar muhallebinin tadi ve goruntusu hostu ama kivami pek suluydu..kismet degilmis muhallebei yemek,artik halam gidince yapar bana:)sevgiler canimlar

    ReplyDelete
  6. çileksuyu merhaba:))
    sicacık 1 anlatım, okurken ya sonra ya sonra dedğim yazılardan biri oldu...
    sevgiler...

    ReplyDelete
  7. sibelcigim, ne guzel anlatmissin, ellerine, yuregine saglik, iyi ki dogmussun, keske hatirlasalarmis dogum saatini de yukselen burcunu bileymissin ( baska bir ise yaramiyor zaten hehe )..
    boyle paylasmaya devam et, okudukca isiniyor insanin ici zira. sevgiyle kal, zeynep

    ReplyDelete
  8. sevgili Z'liler,sicak yorumlariniz icin ben tesekkur ederim cidden,yazarim daha SIKca,aklima esince yine,zira bu uyuyamadigim gecelerden birinde yazilmisti,blogu ilk actigimda:)sevgimle

    ReplyDelete
  9. Sevgili Sibel
    ortak noktamız oldukca cok (: merak ediyorsun degilmi...bende senin gibi cilek meyvesini ve onunla yapılan ürünleri cok ama cok seviyorum...
    digerleri ise gozlerimi istinye'deki hastanede acmasamda kucuklugumde cok hasta oldugumdan istinyedeki hastaneye sık sık gitmek zorunda kalırdım...ve bende emirganda oturuyorum...benimde cocuklugum emirgan kıyılarında gecti emirgan korusu ziyeretlerimiz oldu...
    sevgiler

    ReplyDelete
  10. selam ipek:)inanirmisin hayaldir benim icin hep kitap yazmak,ins.emekli olunca,cok isterim neden olmasin ki:)

    cilekcim,tesekkurler ziyaretin icin:)

    ReplyDelete
  11. En üsteki fotografa söylesine bakinca "iskender Kebap"gibi görünüyor, canim mi cekti ne acaba?
    Yakin vakitde gidip yiyeyim bari.

    Sütlü tatlilar benim her zaman icin favori tatlilarim,keskül,Supangle,kazandibi,neyse daha yazmiyim aksam aksam ,bir yerimiz sismesin.

    zeynep de yakinda burda kahva fali bakar, baksana yükselen burclar olaylarina girmis.

    Benim duygulu arkadasim, bakiyorum döktürmüssün yine bu sefer,bazen insan anlattikca anlatasi geliyor, kesmek de istemiyor,ama bir yerde de en azindan bir "," koymasi lazim.Umarim arkasi vardir, bekliyoruz.

    ReplyDelete
  12. sevgili arkadasim TD,gecen gun inanirmisin aklima kazandibi geldi,dondurmali falan..iskenderi de cok severdim,bodrum yolunda illa ugranirdi bursa da,buyuk iskenedere yanlis hatirlamiyosam adini...o bol tereyagli yogurtlu,et yemiyorum ama bak ozendim simdi:)sen benim icin de ye..devami gelicek insanlah bir ara:)yazmak istedigim cok sey var aslinda:)uykusuz kalmam lazim yazmam icin:)

    ReplyDelete
  13. sibel abla ben kadirin kız ark.nasılsın.ne güzel anlatmışın yazında insan o anları yaşıyo adeta.geçen gün zeytinli keke yaptım bayıldım çok güzel tadı oldu.

    ReplyDelete
  14. Enjoyed a lot! »

    ReplyDelete