09 October, 2009

Gravyer peynirli,biberiyeli kek


gravyer peynirli ve biberiyeli kek...veeee CilekSuyu'm 4 yasinda:)

ne zamandir elimde bir dergi var,guardian'in haftasonu eki..(guardian weekend 12.09.09)kapaginda da Judi Dench var,o kadar guzel ki..yaslaninca olmak istedigim gibi,bembeyaz saclari,kisacik,goz kalemli,kirmizilimsi rujlu hafif makyaji,yuzunde bir dolu kirisik var ve bunlari sanki gururla tasiyor hepsi oynadigi nice karakterden bir kanit sanki,hic bir abarti,sahtelik yok...

bu guzel derginin icinde de,gravyer peynirli,biberiyeli bir tuzlu kek var...illa ki denemek istedim sirf biberiyeli(ne zamandir komsu bahcesinden yurutulmus biberiyem dolapta)oldugundan,bir de gravyerin artik tadina bakmak istedigimden..

hayatimda sayilidir cok sevdigim kek,bunlarin icinde de zeytinli kek cok ozel bir yere sahiptir,teyzemin kulaklari cinlasin,eger ki zeytinli kek hayatinizda bir yer yaptiysa benimki gibi,bu keki benim kadar cok seviceksiniz,hani gravyeri oyle cok sevmis olmasaniz bile..

bu arada gruyere diye geciyor gravyer,bende hep merak etmisimdir bu gravyer peyniri nasil diye,gruyere'nin isminin bu sekilde cevrilmis olacagi aklima gelmedi,ne olsa ozel bir yer adi,Isvicre'de..bende bildigim tek gurme olan Tijen Ablama mail attim,hemen cevap verip,beni aydinlatti sagolsun.eger ki peynir hakkinda birseyler bilmek isterseniz tiklayiniz.

emmenthal peynirinin kardesi bu gravyer,biraz daha findikimsi,bana gore daha agar,ve sirin sirin delikleri var...

bu arada,ilk fotograf bu aralar mutfakta ne kadar duzenli ve olculu oldugumu gostermek icin:)kendimi televizyondaki ahcilar gibi hissettim ikidir,hani kase kase hersey hazirdir ya:)

vericegim olculerle olusan hamur,pancake hamuru gibi oldukca sulu idi,herhalde dedim,gecen gunki kekim gibi cok gec pisicek,tam kivaminda,40 dk'da enfes bir sekilde pisti ve uzeri catlamadi..guneste kurutulmus domatesten dolayi,bekledigimden tuzluca oldu,ki benim icin enfesti,cunku ben tuz manyagiyim cidden..genelde is yerinde kullandigim k.domates,yag icindedir,o kadar tuzlu degildir,bu tam anlamiyla kupkuru idi,ee birde o kadar peynir icinde,tuzsuz olmamasinin imkani yoktu sanirim.

eger ki gravyer kullanmak istemezseniz,beyaz peynir kullanabilirsiniz diyor Yotam Ottolenghi,ottolenghi'nin patronu ve sefi.zeytin,kapari taneleri,ne isterse hayal gucunuz,gayet uygun gelirmis..eger beyaz peynir kullanicaksaniz,200 g kullanin diyor.

malzemeler:
  • 90 ml krema(double)
  • 2 ymk kasigi ince kiyilmis biberiye,uzerini suslemek icin bir kac dal:)
  • 2 dis ezilmis sarimsak(ben kullanmadim)
  • 6 adet yumurta
  • 90 ml zeytin yagi
  • 140 g un
  • 2 ymk kasigi ezilmis badem-kullanilmasa da olurmus,hic tadi fark etmedi bile-
  • yrm tatli kasigi tuz
  • 2 tatli kasigi kabartma tozu
  • 80 g guneste kurutulmus domates-ben yarisini kullandim-
  • 100 kup kup dogranmis,hafif una banmis gravyer
  • 100 g rendelenmis permesan peyniri

yapilisi:

  1. firini 180 derecede onceden isitmaya baslayin.
  2. 25 cmlik bir kabi yaglayin ve kagit serin-ben unladim,kagit sermedim,cikartirken kirilcak diye kalbime indi,neyseki kirilmadi bu sefer-
  3. kremayi,biberiyeyi,kullaniyorsaniz sarmisagi kucuk bir kapta isitin,uzerini kapatin15 dk bekletin biberiyenin kokusunu ceksin diye.
  4. bu arada yumurtayi,yagi cirpin.
  5. diger tarafta unu,bademi,tuzu,kabartma tozunu karistirip,ortada bir cukur acin.yavasca yumurtali karisimi ekleyin,iyice cirpin hic topakcik olmasin.
  6. kremayi bir suzgecten gecirin,sarmisaklar ve biberiyeden kurtulmak icin.(ben biberiyeyi cok sevdigim icin,bir kac kasik hamurun icine kattim)
  7. kurutulmus domatesi,peynirleri katip iyice karistirin.35-40 dk pisirin bicaginiz temiz cikana kadar.
bir gunden fazla tutulmamasi tavsiye edilmis..benimki ertesi gun bittigi icin,aksi takdirde nasil olucagini bilemiyorum.. kimisi degisik buldu,kimisi cok guzel deneyenlerden..ben harika buldum..belki siz de dener begenirsiniz benim kadar...

bu arada canim cileksuyum,4 yasini bitirdi 9 ekim itibariyle.ilk gune bir tiklarmisiniz:)

ey gidi gunler..fotograf cikartamazdim,link veremezdim..

yeri gelmis birakayim artik demisim...

iyiki birakmamisim..sayesinde harika insanlar tanidigim,nice guzel sofralara,nice harika insanin hayatina misafir oldugum Cileksuyum,cok cok yasasin...hep yazayim gucum yettikce dilerim...Sanal dostlarima,hic usenmeyip arada mail atip,aydinlatan Ece gibi nice okuyucuma sonsuz tesekkur ederim.Iyiki varsiniz,cok guzel bir renksiniz hayatimda.sevgiyle nice paylasimlara:)

13 comments:

  1. happy birthday cileksuyu diyelim o zaman. 4yil uzun zaman cidden.
    kekin cok guzel gorunuyi sibel ama bu kek degil tuzlu bisey degil mi?
    ben gecenlerde yaptigin esmer keki denedim ve cok begendim cok guzel oldu.bunu da deneyecegim bi ara. ama bu biberiyeyi nerden bulabilirim ki?
    bi de kurutulmus domatesi nerden buldun ? sen mi kruttun?
    xx

    ReplyDelete
  2. NİCE NİCE YAŞLARA ÇİLEKSUYU

    ReplyDelete
  3. nurdan'cim tesekkurler:)hep beraber...

    SBN'cum benim cok saol..gercekten uzun zaman olmus...kurutulmus domatesi her super marketten bulabilirsin,sun dried tom,hani genelde ozel bolumler oluyor ya,o raflarda cok rahat bulunur.biberiye yi de bulabilirsin markette,ya da en guzeli ek bahcene..benim bahcemi sevmedi ektigim biberiye,bende ya satin aliyorum,ya da komsu bahcesinden bir nevi gizlice aliyorum:( biberiyenin ekmegi de cokkkk cokkkkkk guzel oluyor...bu arada evet,oyle kek gibi kek degil,bir nevi dokusu farkli ekmek..sevgiler

    ReplyDelete
  4. Nice yaşlara çileksuyu....
    <:))

    ReplyDelete
  5. DAHA ÇOK UZUN YILLAR CİLEKSUYUNLA BERABER OLMAMIZ DİLEĞİYLE.NİCE SENELERE!KEK MUAZZAM GÖRÜNÜYOR,ELİNE SAĞLIK!
    SELDA

    ReplyDelete
  6. tesekkur canim
    evet ya bi bakayim bu ozel koridorlara bakiyorum oyle cok sey var ki bakacak:)biberiyeyide bahceye ekmek daha mantiklidir cunku eminim cok pahalidir ben hem maydonozu cok pahali bulmusumdur da :) nedense onu cagristirdi
    o gizlicekomsudan biberiye alma goz hakki sibelcim:)
    evet kesin denerim ben bunu.
    have a great weekend xxx

    ReplyDelete
  7. Sevgili Hayriye Hanim,cok tesekkurler..

    Selda'cim,kardesim selda misin sen?Tesekkur ederim:)

    SBN'cum,evet banada artik pahali geliyor,bir minik poset sanirim 99 penni idi..dusunsene bizim oralarda,halamin bahcesinde gani gani:) arnavutluktata oyleymis..bence ek bahcene,soyle yakinina oturabilecegin bir yere,arada gider elini surersin,lavanta gibi cok iyi bir etki birakiyor..evet,komsudan alma goz hakki diye bende oyle avutuyorum kendimi,zaten oyle guzel ki,tasmis kaldirima masallah.bir aksam donuste yine alayim ben:0)

    ReplyDelete
  8. 90 da bende londra da idim. Dil eğitimi için gitmiştim. Ancak 7 ay kalabildim.Sonra bankadan izin alamadığım için döndüm. Kısa bir süre hafta sonları Oxford street teki American Burger de çalıştım.Ayrıca aupairlik yaptım. Ev sorununu halletmek için. Bol bol gezdim. Covent gardenı çok sevmiştim..... İşte böyle

    <:))

    ReplyDelete
  9. Nice yaşlara..keyfile..hep beraber..iyi ki var bu blog.

    ReplyDelete
  10. Sibella'cığım,
    Çilek bahçenle, güzel hayallerinle, umutlarınla ve sevdiklerinle olman dileğiyle:)
    iyi ki blog dünyasındasın, nice yaşlara çileksuyu :)

    ReplyDelete
  11. cok tatlisiniz,cokkk cok tesekkur ederiz..ben ve cileksuyum..iyiki varsiniz...xxx

    ReplyDelete