13 February, 2006

ANNECIMIN TARHANASI VE BIBERIYELI,KURU DOMATESLI EKMEK
Iyi Haftalar olsun diyerek baslayalim yazimiza.Belki bi cogunuz uyandi,hazirlaniyor bile islerine gitmek uzere,ben de dedim siz isyerlerinize gelene kadar tarifimi yazayim da haftaya cici bir tarifle baslayin.Uyuyamazken,yatakta donup durmanin bi manasi yok yani degil mi?Galiba alerji oluyorum,kasiniyorum yine cocuklugumdaki gibi.Sabah 4e ceyrek var su anda,her yer sessiz dogal olarak,zaten bizim burasi sehir icinde bir koy oldugundan,hep sessiz..Iyi de oluyor gerci,iki zevki bir arada yaziyoruz...

Annecim kizlarla kendi tarhanadan gondermisti bana,bende yaptim gecen hafta.Ilk tecrubem degil,ama kendi basima ilk tecrubem,tam kivaminda olarak.Corbayi ekmeksiz icemeyen ben icin,yanina sartti bir ekmek,ve o kadar arsiv arasindan,biberiyeli,kuru domatesli ekmegi sectim bende.Ben bu ekmegi daha once yapmis yayinlamistim,ama her ustanin ayri bir tarzi oldugundan,bu sefer degisiklik olsun diye bunu sectim,ne yalan soyliim,digerinden daha cok begendim,digeri biraz hamurumsu oluyordu,bu ise tam kivaminda,odun ekmegi gibi oldu.Kelosh sevmedigi icin de ona sadece baharatli,domatessiz yaptim,hamuru ikiye bolerekten,minik ekmekler olarak.Iste tarifi:

malzemeler:

  • 675 g un
  • 6 g instant maya
  • 4 yemek kasigi zeytin yagi
  • 2 tatli kasigi biberiye
  • 1 tatli kasigi kekik(ben ekledim)
  • 8 adet guneste kurutulmus domates,minikce dogranmis
  • 12 adet cekirdeksiz zeytin
  • 200 ml ilik su
  • uzeri icin deniz tuzu,minik ekmekler icin de hashas taneleri ve kabak cekirdegi

yapilisi:

  • unu,mayayi,suyu,yagi ekleyip hamurumuzu elde edelim,ve icine kuru domatesleri,zeytinleri ve baharatlari ekleyip,karistiralim,az unlu bir yuzeyde yoguralim.
  • yogurduktan sonra karistirma kabina yerlestirip,uzerini yagli folyo ile kapatalim.
  • ilik bir yerde,hamurumuz yukselsin.Bu arada siz de firini 220 derecede isitin.
  • yukselen hamuru tekrar hafifce yogurun,ikiye ayirip istediginiz sekli verin.Uzerini zeytinyagi ile fircalayin,ve tuz serpistirin.12-15 dk,iyice kizarana kadar pisirin.

Tarhananin tarifini bilmeyenler icinse,4 kasik tarhanayi az suda bekletin pisirmeden once,4-5 bardak su ile pisirin,pistikten sonra uzerine zeytinyagi ve arzunuza gore baharat yakin,icine reyhan yapragin atin,mis gibi icin bu guzel kis gunlerinde.Benim kizlar sevmediginden,butun hepsini icmek bana dustu,cok da yakisti bu ozlem dolu gunlere,anneden gelince,daha bir baska oluyor...Zaten pisirmeden once soyle iyice kokladim,anne kokusu ve emegi ile karistigindan her zamankiden daha da lezzetliydi..

Iyi haftalar....s

15 comments:

  1. Tarhanaya cok az sut koymayi dene..Hemen birazcik..Memnun kalmamazlik etmeyeceksin..Ben de Norvec'teyken kendime yapardim, mutfagimiz oldugu icin. Simdi burda mutfak filan yok,cok sinirleniyorum:(
    Ben de kendime Knor hazir corbalardan almistim Turkiye'den gelirken, bir kucak dolusu..Ara sira ev ozlemim cok arttiginda onlardan yapiyorum..Gercekle kiyaslanamiyor bile ama, burdakilerden her halikarda daha iyi oluyor o kesin.
    Ellerine saglik..Ekmekten bana da bir parca keser misin?ucaga ver, o getirir:) Olur mu?

    ReplyDelete
  2. tarhana yerken peyaz peynir ufalayip koyacaksin biraz,süper oluyor.Hatta yagli bir peynir ise cobanin icinde eriyip ,ayri bir tad veriyor.

    ReplyDelete
  3. bende annecimin tarhanasindan yapiyorum her daim,domates ve biber salcasida ekliyorum kipkirmizi olsun diye.Tugce nin dedigi gibi sut ekleyip deneyecegim de acaba ne kadar sut eklemek lazim? bu arada ekmegin harika gorunuyor, ben de bir kac kere denedim ekmek yapmayi ama ekmek gorunumlu pogacadan ileri gidemedim.ama sanirim kendime bir hak daha verecegim ve birde senin tarifini deneyecegim.ellerine saglik.

    ReplyDelete
  4. Sibelciğim ekmeğin ne güzel görünüyor gerçekten, ben çorbayı ekmeksiz içerim ama doğrusu şu ikili hiç fena durmuyor! Kurutulmuş domatesle ben yeni tanıştım ve ben de onunla ekmek (focaccia) yaptım! Çok lezizmiş gerçekten, geç kalmışım tanışmakta:) Ellerine sağlık..

    ReplyDelete
  5. Oy oy Sibellam:) Ellerine sağlık. Şimdi ekmek bir harika, tarhana çorbaı ondan harika... Bizim memleketin (Çorum/Osmancık) tarhanası da süper olur. Anneannem, yengem, komşular toplanır, bir güzel yaparlar tarhanayı. Ben de çok bayılırım. 1 hafta üstüste içsem yine de bıkmam, o derece:)

    ReplyDelete
  6. canimlar teskkurler tavsiyelriniz icin,cidden,cunku ben tarhanada bi eksiklik var diyordum,neden kirmizi degil falan gibihic aklima da gelmedi salca olayi...sut ve peynir olayini deniycem delightcim,tugcecim,eminim guzel olur siz onerdiyseniz..

    adaslarin sultani,bende ilk defa denedim kuru domatesi,disarda salatalarda yemis ve sevmistim,bi de tuzlu tuzlu,zeytinle pek yaisti ekmege inan ki,tam akdeniz oldu...

    seymacim,ins.sizin oralarin kini denemekde nasip olur bir gun..
    nur beyazcim,herkesin ekmek macerasi minik bir fiyasko ile basliyor:) ama sonradan gelisiveriyor super bi sekilde..

    afoyetler olsunnn:)

    ReplyDelete
  7. Sibella selam:)

    Cok guzel gorunuyorlar gercekten, hele ki soguk Londra gunlerine birebir:))) Hos, bugun falan fena degildi ama...

    Bir de diycem ki kuru domatesi pilavda da denemeni tavsiye ederim, super bir lezzet cidden.)

    ReplyDelete
  8. selam burcukcum,valla host dimibugun hava,valla kislari daha gunesli,yazlari karanlik bu memlekette..deneyecegim arkadasim,sen yaptin mi var mi tarifi senin blogda,varsa bi ses ver,hemen kosayim geleyim,sevgimle..

    ReplyDelete
  9. Ya yemek lafi etmeyin diyorum ya:D
    Saka saka..Yani edin ama bana da sefer tasiyla yollayin olur mu?
    Sibella ve Burcuk, siz daha yakinsiniz Turkiye'den bir zahmet ucaga veriverin,olur mu:)
    Havalara gelince..Burasi da kis demezsin..Ben ceketsiz dolastim disarida..Garip oldu burda havalar..Ama burda yazlari nefes alinmiyor nemden..Bi de ben sicak ulke insani olcam..Burasi sanki gaz odasina sokulmus gibi:)

    ReplyDelete
  10. :) Ben yapmadim ama ablam yapmisti, ondan biliyorum:)) Bu haftasonu ben de deneyeyim bir de hemen koyayim tarifini:)))

    Yaa ben yazin da boyle gunesli olur diye umuyordum:( insallah yazin da gunesli olur, soooleee yayiliriz cimenlere, ohh miss:D

    Tugce sen istersin, biz gondermez miyiz:))) Nasilsa 8 saatlik yol:p

    ReplyDelete
  11. cok skersiniz kizlar ya.ben burda kfayi yerken iyi geldiiz valla:)

    ReplyDelete
  12. Well done!
    [url=http://grhupjnu.com/ljnx/udtp.html]My homepage[/url] | [url=http://fpgweiig.com/jodh/hiok.html]Cool site[/url]

    ReplyDelete
  13. Well done!
    http://grhupjnu.com/ljnx/udtp.html | http://smjwaxmo.com/yjer/ozoq.html

    ReplyDelete
  14. Well done!
    http://grhupjnu.com/ljnx/udtp.html | http://smjwaxmo.com/yjer/ozoq.html

    ReplyDelete