25 February, 2018

Sibel'in ilk eksi mayali ekmek denemesi


Selam dostlar! Gecen yildan beri eksi mayali yapmak istedigimi defalarca belirttim sanirim,hatta gecen yil yapmak istediklerimin listesinin basindaydi eksi mayali ekmek.O kadar cok sey okudum ki yapicam diye,kafam sisti,gozum korktu!


Ama bu yapma istegi de bir turlu beni terk etmedi.Bir sey kafamda uzun sure durunca sinirlerimi bozuyor benim ve erteledigim icin kendime cok kiziyorum hos her seyin bir zamani oldugunu da ogrendim yas aldikca.

Velhasil bir kac ay once IG'de sevdigim kadinlardan bir kaci 3 gunde eksi maya ile tanistirdilar beni.Madem boyle bir secenek var,bunu deneyeyim bari demistim o zaman ki,uzerinden aylar gecti tabii😃


Gectigimiz hafta ne olduysa  birden estiler resmen! Kalk dedim daha fazla erteleme,baslat su maya isini en azindan! Tabii oncesinden yine google amcama sordum,okudum,videolar izledim,yine kafam karismisti ki youtube'da duduklutencerem hesabinda bana gore  en kolay yontemle karsilastim.Anlayacagim dilde anlatilmisti,uzman ekmekci dilinde degil.Iste ben de o sevkle gittim hazirladim mayayi.3 gunde hazirlanmasi gerekiyordu ama ben ekmegi 3 gun sonunda isten gec geldigim icin yapamayacagimdan 4 gun verdim,dun resmen isten kosarak geldim bir an once bu maceraya baslamak icin!






Kitaplarimin yanina yerlestirdim diger kizlar gibi,cunku ellenmemesi,kimildamamasi gerekiyormus.Her gun selam verdim,bir baktim bir gun kocaman olmus,sanki kavanozu kucuk gelmis! Ben olcusunu kendim uydurdum cunku videoda olcu verdigini fark etmedim.Kullandigim un ise biraz kavuzlu bugday unu biraz da beyaz undu.


Yeni yavruma bir isim bulmaliyim/z!😄


Kavanozu actigimda mis gibi eksi eksi kokuyordu.


Ekmek yapimini da yine ayni kanalin sahibesinden takip ettim.Olcusunu ben kendim uydurdum,kucuk bir ekmek yapmak istedim,anladigim kadari ile sIkca yapip,mayayi yaslandirmaliyim daha kisa zamanda ekmegim mayalansin diye.



Tam bugday unu kullandim ve bunu indirimde Waitrose'da buldugumda resmen gozlerimden kalpler fiskiriyordu.


Ogleden sonra 15:15 sularinda ekmegim hazirdi mayalanmak icin.Dokum tencerem yok henuz,o yuzden kapakli borcam kullandim simdilik.Ekmegi yapmayi ogrendikce kendime kucuk ve uygun bir tencere alacagim! Hayaller Le Creuset tabii ama muhtemelen gercekler M&S olacak!

Mayam genc oldugu icin 6- 8 saat bekletilmesi tavsiye edilmisti,ben de o arada bir guzel kestirdim,okudum,film izlerken ekmegi 200 derecede firina verdim,alarmi kurdum ve heyecanla film izlemeye devam ettim.(x-men apocalypse'i izledim ve ben x-men serilerine sanirim gercekten hayranim)

50 dk pismesi gereken ekmegi belki pismemistir diye 10 dk daha kapagi acik olarak firinda tuttum ve sanirim hatayi burda yaptim!


Sabah ilk is ekmegi kestim,tadina baktim.Bence tadi muhtesemdi ama kabugu bekledigimden biraz sert oldu,ic dokusu ve dis goruntusu itibariyle tabii ki o muhtesem ekmekler kadar fotojenik degil henuz.


Aksam ustu uzerine krem peynir surup yedim cok severek.Eminim bir dahakine daha ici pofuduk bir ekmek yapacagim.Eger bu isi basarirsam,cok mutlu olacagim cunku gercekten artik ekmegimi de evde yapmak istiyorum.Zamanla gorecegim/z bu macera beni nereye goturecek.

Simdilik ilk tecrubemden memnunum,yarina bir tarhana corbasi yapip ise goturecegim,tarhanami sut icinde bekletip,hellim peyniri ile yemegi dusunuyorum😄

Hepimize kolay bir hafta diliyorum,su gibi ferah ferah aksin!

10 comments:

  1. nefis görünüyor ilk fırsatta bende deneyeceğim...,
    sevgiler...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tesekkur ederim.Umarim sizinki benimkinden daha iyi kabarir:)

      Delete
  2. Birkaç şey yazarsam ukalalık olarak almazsın di mi? Almayacağını biliyorum ama yine de yazayım dedim. :)
    Bence bir dahaki ekmeğini buğday unundan yap. Daha sonraki ekmeklerine daha kolay bir geçiş yapacağını yapa yapa fark edersin. Fransa'da Type 65 diye bir un var. Orada da var mı acaba diye merak ettim çünkü onunla yaptığında tıpkı Fransız ekmekleri gibi nefis bir tadı oluyor.
    Ben dolaptan sabah erkenden çıkardığım mayamın içinden 30 gram alıyorum. (sadece 30 gram) Sonra onu 100 gr su, 100 gram organik buğday unuyla karıştırıp bir köşeye koyuyorum. Mayamın ekmek yapmak için kıvama gelmesi nerdeyse akşam üstünü buluyor. Mayamın ilk haline işaret koyuyorum ve en az iki katına çıkmasını bekliyorum.
    İlk aşamam bu.
    Sonra ikinci aşamam, mayam hazır olunca ekmek yapmak.
    600 gram organik buğday ununa, 400 gram su ve hazırladığım mayadan aldığım 130 gram mayamı koyuyorum. Bu oran bu ekmek için çok normal bir oran bilesin. Daha fazlası ekmeğin içinin kabarmamasına, ıslak kalmasına ve çok ekşi olmasına sebep oluyor. Hani içi pofur pofur ekmekler var ya, işte onlar çok maya koyarsan olmuyor :)
    Şimdi bu orandaki ekmeğini karıştırdın. Elle yoğuruyorsan 10-15 dakikanı alıyor bu iş. Makina ile beş dakika yoğuruyorum ben. Sonra ekmeğimi dinlenmeye bırakıyorum. Yarım saat sonra 10 gram suyun için biraz tuz atıp yine birkaç dakika yoğuruyorum. İşte nerdeyse oldu.
    Bundan sonra saatimi yarım saat sonrasına ayarlayıp (her yarım saatte bir, dört kez yapıyorum bunu) ekmeği katlıyorum. Yai ekmeğin altını üstüne getiriyorum. Mayayı çok yormamak için çok yoğurma ekmeği. Toplamda üç saat daha bekletiyorum ekmeğimi.
    Ve sonra ekmeğimi banneton denen ekmek kabına alıp, üstünü bezle örtüyorum ve buzdolabında 20 saat bekletiyorum.
    Sonra fırını 250 derecede içinde cast iron kapaklı bir tencereyle birlikte ısıtıyorum. Yarın saatin sonunda tencerenin kapağını açıp, ekmeğimi içine atıyorum. Ekmeğin üstünü jiletle kesip (Mayanın içindeki karbondioksitin çıkması için) tencerenin kapağını kapatıyorum. yarım saat bu derecede pişiriyorum ekmeğimi. ve yarım saatin sonunda tencerenin kapağını açıp, 220 derecede en fazla beş dakika daha pişiriyorum.
    İşte ekmeğin oldu.
    Bir de böyle dene bakalım.
    Bu arada benim mayamın ismi Luna :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ask olsun ukalalik olarak alirmiyim?Seninki cok uzman bir sekilde yapiliyormus be Ozlem'cim gozum korktu yine ama deneyecegim.Hatta mayama yogurt suyumdan katayim biraz dedim bu hafta.Mayanin ismi Luna mi?Bununla ilgili cokkkkkkkkkkkkk ozel bir sey anlatmaliyim:) O yuzden ben de yeni kizimin adini Luna koyacagim simdi ve onu daha da cok sevecegim!!!!!

      Delete
  3. Merhaba
    Merak ediyordum ekmeğinizi, elinize sağlık ne güzel olmuş.Hiç bitmeyecek heyecan sizde de başlamış,her yeni yapılan ekmekle gelen o acayip mutluluk hissi hele ekmeğinizi arkadaşlarla paylaşmaya başladığınızda hissedecekleriniz...Mis kokulu günler:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ederim,siz begendiyseniz ne mutlu bana.Tadini enfes ama gayet tipsiz minnosum.Umarim ilerledikce ben de paylasmaya baslayabilirim.Sevgiler:)

      Delete
  4. Sibel ben hiç denemiyim kac kere yaptım olmadı zor iş. Harika ekmekler yapıyorlar heveslendiriyorlar :)
    Ben ekmek yapma makinesiyle idare ediyorum hazır maya neyime yetmiyor diyorum :)
    Çok da güzel yaptıkları güzel bir un alıp tekrar deneyeceğim bakalim nasıl olacak nohut mayalı yapmıştım olmustu
    Ekşi maya çok zor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selam Gamze'cim.Bence pes etme,denemeye devam.Cok karisik yontemler var ama bugun bir video daha izledim,daha iyi anlar oldum sanki.Ben denemeye devam edecegim,bakalim nereye kadar.Cok ozeniyorum o guzel ekmeklere.Fazla zaman alsa da degecegini umuyorum.Sevgiler:)

      Delete
  5. macera filmi gibiiiii :) hiç yapmadım tımams denerim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Evet tatli bir mutfak macerasi Deep'cim,bakalim nereye kadar bu maceraya devam edebilecegim:)

      Delete