Selam dostlar.Gectigimiz haftalarda,uzun zaman sonra yeniden biberiyeli foccacia yapasim gelmisti,havalar guzeldi ve yaza bundan daha yakisan bir ekmek bilemiyordum.
Bu sefer ilk kez tam bugday unu ile deneyesim geldi, acikcasi bu haline pek bayilmadim,bu ekmek beyaz unla guzel bence.
Biberiyeye benim kadar asiksaniz,hani yuruyup onunden gecerken,elinizi dallarina surup avucunuzu koklamadan edemiyorsaniz,bu tarif tam sizler icin.
Yine bahsedecegim,yillar once ben baking kursuna gittigimde ilk kez tanismistim bu ekmekle,o zamandan beri hayranim bu nimete ve bu tarifle gelene mutesekkir.Daha once,cok severek yaptigim eski bir tarifi denemek isterseniz de linkini suraya birakiyorum,Yine bloga ve mutfaga cok ozendigim gunlermis,fotograflari makinem ile cekiyormusum.
Beyaz ekmekli oldugu kadar cekici olmasa da tam bugday unlu da denenebilir😍 Her hali ile bu ekmegi yiyebilirim zaten😊 |
Gelelim beyaz unlu haline.Is yerinden arkadasim Kerry'e un alirken yakalaninca, foccacia yapicam dedim,en sevdigim ekmek dedi.Tamam dedim,yapinca sana da getirecegim.Boyle bir soz verince,hemen yapip da paylasmazsam,yuk oluyor bana.Kerry'nin ise gelecegi gunun aksami,isten yorgun gelmis olsam da girdim mutfaga.Sabah 5'te ise baslamis Kerry,acliktan bayilmak uzereydi,molasinda ekmegin hepsini yengec patesi ile goturmus tontis.Asagi indiginde,seninle evlenebilirim dedi😊😀 Kocaman da sarildi.Tabii ki,oglen saatine kadar kucuk magazada herkes ekmegimin sahane oldugunu,yakinda yardim kurulusu icin kantinde kek yapip,bagista bulunacagimiz o sabah icin benim bu ekmegi yapmamin cok iyi bir fikir olduguna karar verildi😃
Bu seferki tarifim,yine bbc.co.uk'den Lorraine Pascale'a ait.
Biberiyeli ve deniz tuzlu foccacia yapmak icin malzemeler:
- 500 g beyaz ekmek unu,ekstradan yogururken yuzeye serpmek icin
- 2 tatli kasigi tuz
- 7.g hizli etkili maya
- 150-250 ml ilik su (yavas yavas ekleyin,250 ml tam geliyor olsa da,yapisik olmasin hamurunuz)
- 80 ml zeytinyagi
- 1 demet biberiye
- uzerine serpmek icin deniz tuzu
yapilisi:
- Firin tepsinizi unlayin,ben yagli kagit serdim
- unu buyuk bir kaseye koyun,tuzu ve mayayi ekleyin,sonra da yagi ve biraz da suyu katin.Hamurunuz elinize yapismasin ama hem yumusak hem de katimsi bir hamur olsun.Zaten yogurdukca yapiskanligi gidecek ve kolayca yogurabileceginiz bir topcuk olucak.Daha once de dedigim gibi bu tarife 250 ml su tam geliyor Lorraine'in de tavsiyesi uzere.Daha fazla un eklememeye gayret edin.
- 10 dk kadar yogurun.Hamur uzayan,esneyen bir kivamda olacak.
- oval bir sekil verip,tepsiye yayin.30 cm kalinliginda,20 cm genisliginde olmali ekmek sekliniz.Ve hamurunuzu yagladiginiz strec film altinda 1 saat kadar kabarana kadar dinlendirin.
- Firini 200 derecede onceden isitmaya baslayin.
- Firina vermeden once uzerine biberiyeleri yerlestirin,tuz serpin.Benim kadar sevenler,ince kiyip hamurun icine de katabilirler.
- 25-30 dk uzeri altin rengi alana kadar pisirin.
- Firindan cikinca uzerine zeytinyagi gezdirip,sicakken ask ile tuketin.
Firindan cikar cikmaz,isterseniz zeytin ile de susleyebilirsiniz. |
Benim icin,ekmek,peynir,zeytin en cok severek tukettigim nimetler.Gayet rahat aksam yemegini bu sekilde,sicak yemek aramadan gecirebilirim.
Hepimize en sevdigimiz ekmek kokusunun mutlulugunda bir hafta ortasi diliyorum,sevgiyle kalin.
not:linkte bahsettigim,biberiyem agac olmadi ve ben 2 denemeden sonra artik biberiye ekmemeye karar verdim,taa ki bahceme direkt inebilecegim sadece bana ait bir bahce olana kadar😃
It looks delicious
ReplyDeleteWould you like follow each other? :)
http://panidomubloguje.blogspot.com/