17 October, 2005

GELENEKSEL ELMALI PIE

Bu tarif Liz'in benim icin patronundan aldigi,1976 basimli 'cookerybook'dan,Jeni Wright tarafindan yazilmis..Ingiltere'de cok ozel bir yeri vardir Elmali Pie'in,bende cok severek yiyorum,bu tarif ozellikle,hem hafif,hem de yapimi kolay.Benim misafirim cok begendi,sizin icin de iftardan sonra ayri bir lezzet olur diye dusundugum icin paylasmak istedim...

malzemeler:

hamuru icin:

225 g un
azicik tuz
2 tatli kasigi seker
100 g tereyag
3-4 yemek kasigi soguk su

ici icin:
6 adet orta boy elma
175 g kahverengi seker
1 tatli kasigi tarcin
yarim limon suyu ve rendelenmis kabugu
istege gore kuru uzum

bitirmek icin(firina vermeden once):
sut ve seker

once hamurumuzu yapalim.unu eleyelim,tuzu ve sekeri ekleyip,tereyagini kup kup keserek,parmak uclarimizla ekmek parcaciklari gibi olana dek una yedirelim ve soguk suyumuzu katalim,karisimi tutmasi icin.yumusakca bir top haline getirip folyaya sarip,buzdolabinda yarim saat dinlendirelim.

hamuru ikiye bolelim,ilk yarisini, hafif unlu bir yerde acarak, 20 cmlik pie tepsisine koyalim,yag gecirmez kagidimizi unutmayalim.

elmalari isteginize gore dilim dilim koyabilirsiniz diger malzemelerle karistirip fakat biz ezilmis elmalari tercih ettigimiz icin ben ortagimin teyzesinin tavsiyesi uzerine,once elmalarimi hasladim,suzdum,yukaridaki malzemelerle karistirdim,tabiiki yine su verdiler,tekrar suzdum ve tarcin+kahverengi sekerin uyumu ile inanilmaz ir lezzet ortaya cikti.

elmalarimiz iyice suzdukten sonra tepsideki hamurumuzun uzerine koyalim.ve uzerini,geri kalan hamurumuzla kapatalim,kenarlarini suyla fircalarsak iyice yapisir ve sekil vermek isterseniz catalla bastirin.

firina vermeden once,sutle fircalayalim ve seker serpistirelim.

oldukca sicak firinda ilk once 200 derecede 15 dakika,daha sonra 180 derecede 20-25 dk daha pisirelim..uzeri hafisce kizarana kadar...

afiyet olsun.....

No comments:

Post a Comment