30 June, 2006

Adonis pek minikken :)


Sen,sakrak,mutlu, mesut,bol sevincli cok guzel bir temmuz karsilamasi diliyorum...dilerim hayallerin gercek oldugu bir ay olsun,temmuz...

Sevgiler..

sen bana sen desen de demesen de olur,ben sana sen diyecegim dusun dur...

(O.A yanlis hatirlamiyorsam,oyle aklima geldi,eskiden aklimda bi dolu soz,siir vs olurdu kendisinden,simdi yaslandim,aklimda dun yedigimi tutabilirsem,sansliyim:)

27 June, 2006

YINE BIR BIBERIYEI EKMEK,YINE ITALYA'DAN:SCHIACCIATA

Cumartesi gunu,moral bulmak icin yine kendimi attim mutfaklara,amacim rahatlatici,eldeki malzemelerle yapilicak birsey denemekti..Ne zamandir ekmek yapmadigimi,dusunerekden bu ekmekte karar kildim..Dilerim size benim biberiyeli tariflerden gina gelmemistir..Moral bozukluguna ekmek yapmanin cok pozitif bir etkisi var,mis gibi taze taze yayilan kokular benim kucuk mutluluklarimdan biridir..

Tarifte yas maya kullanilmis,ben hala buralarda nerde yas maya satildigini bilmedigimden,siniftayken de bir arkadas kendi yasadigi bolgeden bize getirdiginden,ben instant maya ile yapiyorum ekmeklerimi,hic de hayal kirikligina ugratmadilar beni simdiye kadar..Sizin de elinizin altinda yoksa yas maya,instant mayayi iki olcu halinde 12 g olarak kullanabilirsiniz..Tarif the complete book of bread and bread machines'den..Afiyet olsun..Bu arada bu tarif italya'nin tuscany'sinden...incecik,disi kitir ici yumusak:)

malzemeler:
  • 350 g un
  • yrm tatli kasigi tuz
  • 15 g yas maya
  • 200 ml ilik su
  • 4 ymk kasigi zeytinyagi

uzeri icin:

  • fircalamak icin 2 yemek kasigi zeytinyagi
  • 2 yemek kasigi taze biberiye yapraklari
  • deniz tuzu

yapilisi:

  1. firin kagidini hafifce yaglayin,unu tuzu karistirma kabina eleyin,ortasinda bosluk acip,icine suyun yarisinda kremalastirdiginiz mayanizi katin,zeytinyagini ekleyin..geri kalan suyu ekleyip,yumusak bir hamur elde edin.elastik olana kadar 10 dk kadar yogurun.
  2. hazirladiginiz hamuru,karistirma kabina alip,uzerini yaglu folyo ile kapatip,1 saat bekletin,kabarana kadar.
  3. hafifce yogurup,isterseniz kalin ekmek seklinde isterseniz 30x20 ebatlarinda bir diktorgen sekli verin.hazirladiginiz tepsinin uzerine yayin ve uzerini zeytinyaglayin,tekrar yagli folyo ile kapatip,bekletin 20 dk kadar.sonrasinda biberiye yapraklari ve tuz ile susleyip,15 dk daha bekletin.
  4. bu arada firini 200 derecede isitmaya baslayin,20 dk uzeri kizrana kadar pisirin..afiyet olsun..

26 June, 2006

hint usulu mercimekli pilav:kitchiri

Bu yemek Hindistanda,branclarda,kahvaltilarda yenilirmis ve kedgeree diye bilinirmis..Neden yapasim geldi bu tarifi durup dururken bilmiyorum,sanirim Hint yemegi askimdan:)Bu aralar ben bir de cok mercimek,nohut vs tarzinda seyler yemegi cok istiyorum nedense ki hic boyle olmazdim Turkiyede iken,belki et yemegi biraktigimdan..

Orjinal tarifte yesil mercimek kullanilmis,ben olmadigi icin yapmiycaktim aslinda,sonra diger malzemelerim var,bir deniyeyim dedim,ki genelde zaten cok uymam tariflere..Iyi ki de kirmizi mercimek kullanmisim,cok begendim,tadi mercimek koftesini andirdi,suzme yogurtla inanilmaz guzel yakisti,ben doyamadim..Bir dahaki sefere yesil mercimekle deniyecegim,bu arada aranizdan deniyen olursa bana bildirebilir mi?Olmadi ben yapinca size bildiririm,eminim tekrarliyacagim bir tarif olucak:)

Tarifi aynen kitaptaki gibi yaziyorum, orjinal hali ile denemek isteyen ya da yoresel hint malzemeleri ile tanismak isteyen olursa diye.Tarif benim favori kitabimdan:vegeterian cooking-Roz Denny

malzemeler:

  • 115 g hint masoor dhal ya da yesil mercimek
  • 1 adet ince dogranmis sogan
  • 1 dis ezilmis sarimsak
  • 50 g sebze ghee ya da tereyag
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 225 g basmati pirinc ben normal pirinc kullandim
  • 2 tatli kasigi toz kisnis
  • 2 tatli kasigi kimyon
  • 2 adet karanfil
  • 3 adet kakule
  • 2 adet reyhan yapragi
  • 1 cubuk tarcin
  • 1 litre su ya da sebze suyu
  • tuz,karabiber
  • 2 ymk kasigi salca
  • uzeri icin taze dogranmis kisnis ya da maydanoz

yapilisi:

  • Mercimegi 3o dk kaynamis suda beklettin,yumusamasi icin.Suzun ve soguk su ile yikayin,kenarda beklemeye alin.
  • sogani ve sarimsagi tereyaginda kavurun.
  • Ben pirinci onceden beklettim bizim pilavlarda yaptigimiz gibi-Pirinci sivi yagi da ekliyerek iyice yaga yedirin.kavurun.
  • mercimegi,suyu,salcayi,tum baharatlari ekleyin,kaynamaya getirin,uzerini kapatip 2o dk yavasca pisirin suyunu cekinceye,pirinc ve mercimek yumusayincaya kadar..Servis yapmadan once reyhan yapragini ve cubuk tarcini cikarin ve uzerine taze kisnisle servis yapin..Afiyet olsun..

uyarmak isterim:gecen gun paella yapmayi denedik,fakat orjinal tarifteki pirinc yerine her zamanki pirincten kullandik,orjinalindeki risotta cinsi idi..Ve onceden suda bekletmedik,sebzelerle karistirip,ayni zaman olcusunu verip pisirdigimizde pirinc cok ama cok yumusak oldu.Risottonun hafiften islakimsi olucagini biliyordum ama bu asiri idi..Ki suyunu normal olcuden daha az koymustuk.kisaca belirtmek istedigim siz kullandiginiz pirinci daha iyi bilirsiniz,suyunu eklerken,lutfen uyarimi goz onunde bulundurun,cunku guzelim malzemenizin cope gitmesini istemem bizim paellada oldugu gibi..

Bu arada Pzt'ye gec baslamak zorunda kaldim,cunku sevgili bloggerla kavgaliydik dun aksam:)Hepinize cok guzel haftalar diliyorum..Iyi ugurlayin Hazirani,belki size daha iyi davranmistir...

23 June, 2006

29'A DOGRU


29'a dogru.....

Yol aldim sevdalardan,kendimi bulmak icin sarkilar turkuler,soyleyip.... icin...

Bu sarki dilimde bu aksam.Gundogarken'den.Bosluk birakilan yeri hatirlayamadim..Bosluklari siz doldurun artik:)

Pastam cok guzeldi,bana,gozume,mideme,herseyime hitap etti..Keloshun kuzeni sagolsun..Bu yil iki pasta birden yedim..Sefam olsun,hos gelsin yeni yasim,bana ugur getirsin...

Hepinize harika yorumlariniz icin tesekkur ederim,eski yasimin en guzel getirdigi cileksuyum ve tabii ki sizler oldunuz..Dilerim her yasimda birlikte oluruz artik...

Keyifli haftasonlari olsun,haftaya iki yemegim ve yaramaz oglusumun fotograflari var paylasilmayi bekleyen..Canim kalp burunlum benim,iyiki var...Ilk ve erken aldigim dogumgunu hediyesi idi kendisi ve simdiye kadar aldiklarimin en kiymetlisi...

20 June, 2006

" seni kendimden bile daha cok seviyorum"Bunu soyleyebilirsem kendimle baris icinde yasamayi surdurebilirim:cunku bu ask beni rehin aldi...
paulo coelho,Zahir

hep kendime soz veriyorum ki,su blogcum,cikmasin yemek formatindan,cok fazla konusmayayim yemek disinda diye..yetmiyor mu gunluk yazmak,bloga yazmak..yetmiyor,bazen icim oyle dolu oluyor ki paylasmadan edemiyorum...

hem bu hafta benim dogum gunu haftam,simarmak hakkim,almisim mis gibi hediyemi sabahin ilk saatlerinde,taa uzaklardan hatirlanmisim,ustune birde guzelim ingiliz, serin aksaminda,telefon faturasi demeden bi guzel muhabbet etmisim kardesimle,anamla,babamla..keyfime diycek yok anliyacaginiz..

sizi de motive eder mi sevdikleriniz,ya da bazen kendinizi cok terk edilmis hissedermisiniz,sonra sizin bu negatif dusuncelere inat insanlar size kalplerinin en guzel koselerinden,en sicacik seyleri soylerler mi?bana cok olur,ben dengesizim,thames nehri misali gel-gitim hic eksik olmaz,geldigimde cok sevinir,gittigimde huzunle karisik bir mutluluk kaplar icimi..

simdi ben dugunde belki olamiyacagim..belki son anda bir mucize gerceklesicek belki de kavusmami ertelemek zorunda kalicagim..olsun varsin,hayirlisi olsun..kardesim mutlu ya,canim arkadasim beni ozledigini soyluyor ya bi msj atip,babam bana guzelim basarili ornekleri sunuyor,anacim hasretine dayanirim,sen yeter ki hayatini duzene koy,kardesin icin bile hayatini erteleme diyor ya,ben cok mutlu oluyorum ve bunlari paylasmadan edemiyorum.bunlar beni guclu kiliyor,kendime inanmami sagliyor ve ha gayret sibel az kaldi dedirtiyor..

simdi ben dusunuyorum da,on bahceye inip de,bir sigara yaktigimda,kalbimde kus cirpintilari halinde,mutlu olduguma inaniyorsam neden savasmayayim,neden pes edeyim...gorecegiz,degicek mi sonunda,degmiycek mi...bekleyelim,gorelim...

zahir'i tavsiye edermiyim?bilemem,benim gibi siz de paulo coelho hayrani iseniz,her kitabini 4 gozle beklerseniz,ya da herhangi bir kitabin sayfalarinda bazen sikilsaniz da kaybolup,kendinizi yansitan bir cumle buldugunuzda altini cizenlerdenseniz,evet,tavsiye ediyorum.hepinize iyi hafta ortalari olsun...

18 June, 2006

Biberiyeli,Ballı Levrek

YE 11-FIRINDA BIBERIYELI,BALLI LEVREK
Bir etkinlige daha katilmanin mutlulugu icindeyim..Ev sahibemize sonsuz tesekkurler,cok cekici bir konuyu sectigi icin.
Cilekten sonra bu konu gelince,kaciramazdim bir Karadenizli,balik sever olarak..Keske bilsem hamsili pilav yapmak isterdim,dilerim birileri yapmistir da bende ogrenirim..Babaannem yapar bizde hamsili pilavi..Buyuk balik sever olmama ragmen hamsinin yeri ayridir midemde:)
Baliklar bizde hep babam tarafindan alinirdi,onun tarafindan secilen balik rstoranina gidilirdi her zaman,Beylerbeyi'nde..Ben buralara gelip,babamsiz kalinca,is basa dustu,cogu zaman donmus balik alinsa da,taze balik almayi da ogrendim,her ne kadar hep ayni cinse takilsam da..
Bu tarifi ikinci kez yapisim,ilk yaptigimda kuyrugunu da kesmek zorunda kalmistim Liz ve Kel yuzunden,alisik degiller ya taze seylere..Patatesi kankinin baska bir balik yemegi tavsiyesinden calip,buna ekledim,hatta demistim ben bu iki tarifi birlestiririm diye,zaten benimkinin yanindada vardi,haslanmis olarak..
Bal ne ariyor balikta diye sorarsaniz,haklisiniz derim ama tavsiye de ederim,cok yakisti,kavrulmus sogan ve biberiyeye..Orjinal tarifte bu tarif folyoya sarilip,barbeku yapilmisti,ben ilk tarifte folyolu,firinda pisirdim,bu sefer de folyosuz,patates yataginda...Simdiden afiyet olsun...Nasil pisiriceginize siz karar verirsiniz artik bu guzel sicak gunlerde..


malzemeler:
  • 2 adet temizlenmis levrek
  • 2 adet ince kiyilmis sogan
  • 3 dis sarimsak
  • 3 adet taze kekik
  • 6 adet reyhan yapragi
  • 3 adet taze biberiye
  • 3 tatli kasigi bal
  • 1 yemek kasigi beyaz sarap sirkesi
  • 1 yemek kasigi zeytin yagi
  • 1 yemek kasigi balsemik sirke
  • 3 adet limon,isterseniz mantar
  • tepsinizin tabanina yeticek kadar ince dogranmis patates,yatak yapmak ya da yanina servis yapmak icin haslanmis patates,uzerine tereyag ve maydonoz serpilmis
yapilisi:
  • sogani,sarimsagi az yagda kavuralim,sirkeleri,bali ekliyelim..
  • baliklari ortadan ikeye bolup,icini soganla dolduralim,biberiye,kekik,reyhan yapraklarini dizelim.tuz ve biber yedirelim disina.
  • mangalda pisiricekseniz,folyoya sarin 12-15 dk pisirin.mangaldan almadan uzerine limonlari koyun..
  • firinda pisiricekseniz,doldurulmus baliklari patateslerin uzerine yatirip, yarim saat 45 dk,patatesler yumusayana kadar,uzerleri kizarana kadar,180 derecede pisirin..Afiyet olsun,iyi haftalar..

16 June, 2006

zeytinli kek

iste benim en sevdigim kek karsinizda...ilk yedigimden beri favori kekimdir,kuru kekler icinde en cok onu severim,doya doya yerim,hatta butun kalibi ben yerim neredeyse..teyzem yapmisti seneler once,o zamandan beri ille de zeytinli kektir benim icin,hos farklisi da beklenemez zaten,cunku ben tuzu cokkkk severim,tadina bakmadan yemege atanlardanim,tabii sonra da azar isitenlerden..zeytini de yaninda beyaz peynir olduktan sonra,neredeyse 30 adet gotururum,kahvaltida:)

hal boyle olunca,kankiye sorulur,alinir tarif,hemen kanki veriverir tarifi cunku zaten butun tarifler hep kafasinda yazilidir,bende zevkle yapar,yer,ozlemimi gideririm.ben icine favori otum biberiyeden ekledim,daha once yaptigim biberiyeli ekmege benzedi(rosemary foccacia).yapmak isterseniz,buyurun,tarifimiz:



malzemeler:

  • 3 yumurta
  • 1 bardak yogurt(ben yarim bardak sut,yarim bardak yogurt kullandim)
  • 1 bardak zeytinyagi
  • 1 bardak ayiklanmis zeytin,ben karisik zeytin kullandim,olcuden fazlaca
  • 2-3 adet taze sogan-ben kirmizi sogan kullandim
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3,5 su bardagi un
  • arzuya gore,ince kiyilmis taze ya da kuru biberiye,nane ve kekik

tum malzemeyi karistirin,150 derece firinda 45 dk pisirin,afiyetle yiyin..kankicim cokkkkk tesekkur ederim:)

hepinize harka hafta sonlari diliyorum..sevgilerrrrrr


bugun kardesim resmen evli bir kadin oldu...benim minicik papatya kiliklim,daha dun ortalarda sapsari,kivircik saclari ile gezerken,ben oyunbozancilik yaptigim icin bana kizarken,hakli olarak,buyudu de gelin oldu...daha cikmadi baba evinden,dugunune 15 gun daha var,kim bilir ne kadar guzel olucak..iyice leydi olucak bembeyaz gelinligi ile..

bense burda,kirk yilda bir kendimi dusunup,kendi istedigimin pesinden kostum geldim,ama dunyanin en ozgur memleketinde,teroristler,tecavuzculer hapislerden cikarilip,ulkeye zarar vericekleri korkusundan,ulke disina atilmazken,ben hapis kaldim,iki senedir...

ben gidemedim,goremedim kardesimi,kalbim,ruhum,canim kirik,dargin...nerde melekler,nerde iyilik bankasina yapilip koyulan iyiliklerin karsiligi,nerde adelet....soruyorum soruyorum,ben hak etmedim mi bugun orda olmayi diye,ama cevap bulamiyorum....

14 June, 2006

sebzeli briyani ve cachumbar

bugunku yemekler egzotik hindistandan...rengarek,civil civil,bol leke birakan,bolca kokan..ama benim yemek tariflerim the fat free cook book'tan.-anne sheasby-yagsiz,dolayisiyla orjinali kadar agir degil..normalde altta gordugunuzu restoranda yedigimizda bol yagli,ekmek banmalik,koyu renk,ama bu degil..dolayisiyla sevilmedi bizim evde pek,fazla geldiginden ben de dondurdum ve ikinci postayi zeytinyagli ve korili yaptim,bol yogurtla yedim,begendim..bu arada kitabimi da 10 kurusa almistim,kutuphane de satis vardi,bahar sonu,10 kurustan 1 pounda saldirdim 1o adet yemek kitabina,cogunlugu da yagsiz yemekler,90larin o zamanki favori seflerinden..

cachumbar icin malzemeler:4 -6 kisilik.aslinda buna sadece domates ve yesil sogan salatasi da diyebiliriz..

  • 3 adet yumusak domates
  • 2 adet kucuk dogranmis yesil sogan
  • ceyrek tatli kasigi seker
  • tuz
  • 3 yemek kasigi taze kisnis

ben tabiiki bolca zeytinyagi ve limonda ekledim,dietlikten cikti,ama baska turlu yiyemem ben salatayi...1 porsiyonu 9,5 kilo kaloriymis..



sebzeli briyani icin:

4-6 kisilik,175 k.kal.sebzeleri zevkinize gore degistirebilirsiniz..

  • 175 g pirinc
  • 2 adet karanfil
  • 2 adet kakule
  • 450 ml sebze suyu
  • 2 dis sarimsak
  • 1 adet kabaca dogranmis sogan
  • 1 tatli kasigi kimyon
  • 1 tatli kasigi toz kisnis
  • yrm tatli kasigi zerdecal-(turmeric)
  • yrm tatli kasigi aci kirmizi biber
  • 1 adet kup dogranmis iri patates
  • 2 adet havuc
  • karnibahar,parcalara ayrilmis
  • 50 g yesil fasulye
  • 2 tatli kasigi taze kisnis
  • 2 adet limon suyu
  • karabiber,tuz
  • suslemek icin kisnis

yapilisi:

  • pirinci sebze suyunda,icinde kakule ve karanfille birlikte kaynatin pisene kadar.
  • bu arada sarimsagi,sogani tum toz baharatlarla 2 yemek kasigi su ile rondodan gecirin.purelesssin.
  • firini 180 derecede onceden isitmaya baslayin.baharat puresini firin tepsisine yayin,dusuk ateste 2 dk kadar pisirin.
  • sebzeleri 12 dk kadar haslayin.kisnisi ekleyin.baharat puresine katin.
  • karanfili pirincten ayirin.pirinci sebzeler uzerine yayin,limon suyunu sIKIN,uzerini kapatip,25 dk pisirin.afiyet olsun.

pirincin baharatla pismesi bile cok lezzetli oldu,cocuklar sade yediler..cok guzel koktu..

12 June, 2006

dogum gunu pastasi

pazar gunu keloshun cilgin teyzesinin dogum gunu idi.onurununa bahcede mangal partisi duzenlendi..kolay degil 61.yas gununu kutlamak,hala 16 yasindaki kiz ruhunu tasiyip,16 yasindaki torunla bahcede top sektirmek,doya doya icmek,sarhos olmak,dans edip sarki soylemek:)

pastasini ben yapmak istedim,benim fikrimdi,istedigim aslinda yaratici bir pasta yapmakti,bolca suslu,ama ilk tecrubem olacagindan dogumgunu pastasi acisindan,cesaret edemedim,dolayisiyla her zaman yaptigim keklerden oldu.benim pastaci'nin sayfasini ve pasta kitabimi yutmam gerek o seviyeye cikmam icin.neyse ben bunu eylule kadar cozerim insanlah,bu pasta aceleye de geldi,kisitli zamandan dolayi riske atmak istemedim..bu tarif de daha once yaptigim muffinlere benziyor,daha sadesi sadece,cunku insanlar o kadar secici ki,birsey ekleyemedim,zevkle yensin diye.acikcasi sade kekin bu kadar lezzetli olucagini ben tahmin etmedim,cok sever olmadigim icin,ama guzeldi,zevkle yendi,en azindan dogum gunu ruhunu yansitti fazlasi ile..siz de sevdiginiz birisini ozel hissettirmek icin,emeginizi sunmak isterseniz,iste tarif,kaynak-essential guide to cake decorating,alex barker..bu arada fotograf fazla beyaz cikti, kutunun icinde oldugundan. istedigim gibi klasik bir pasta kutusu bulamadim,bende daha derince yaldizli bir kutu almak zorunda kaldim,hos iyi de oldu cunku daha sonrasinda kullanilmak uzere saklandi


malzemeler:

pandispanya icin:4-6 kisilik

  • 175 g tereyag ya da margarin
  • 175 g toz seker
  • 3 yumurta
  • 1-2 kasik vanilya esansi yada vanilya tozu
  • 175 g un-elenmis

uzeri icin:

  • 110 g tuzsuz tereyag
  • 250 g pudra sekeri
  • 2 tatli kasigi limon suyu ya da vanilya esansi,isterseniz gida boyasi bir kapak,hazir susler

isterseniz 1 yemek kasigi sicak suda eritilmis kakao kullanabilirsiniz,ya da 2 yemek kasigi kahve ayni sekilde,ya da 2 yemek kasigi limon,portakal kabugu rendesi katabilirsniz..ben katamadim cunku sevilmiyor:(

yapilisi:

  • firini 180 derecede isitmaya baslayin,tepsinizi yaglayin ve uzerine yagli kagit serin.
  • yagi, sekeri cirpin,yumurtayi ve vanilyayi katin,yavasca unu ekleyin,malzemeyi iyice yedirin.
  • kitapta 20 dk diyor,ben 45 dk pisirdim.
  • uzeri icin tum malzemeleri karistirip,soguduktan sonra yayin kekin uzerine,catalla ya da bicakla sekiller verin..arzunuza gore susleyin,sevdiginizi mutlu edin...

hepinize harika haftalar olsun..burda bizde yanmaya basladik,sokaklarimiz costu,partilendi sabaha kadar,pek keyiflendi londralilar...sevgilerrrrrrr..


07 June, 2006






ESKIYE OZLEM

Sizin de ananenizin demir yatagi,yatagin uzerinde uzun nakisli yastigi,etegi nakisli carsafi varmiydi?..Babaannenizi halalara ceyiz hazirlarken gordunuz mu haldir haldir,yatak takimlari dikerken,uclari dantelli,kurdeleli..Ben sahit oldum bunlara hep kucuk bir kizken,babaannem makinenin basindayken,bende barbilerime elbise dikerdim,hani o zamanlar uclari,kollari puskullu t-sortler cok modaydi,onlardan..Halamlar dikis kursuna giderlerdi,ben de eslik ederdim,zaten ben diplerinden ayrilmazdim ki:)Teyzem hem dikis diker,hem kumas,tahta,testi boyar bir de ustune saz kursuna giderdi...Halam daha pachtwork nedir bilinmezken,nice seyler yaratmisti artik kumaslardan,simdi boncuklardan tepsiler vsler yapmaya gecti,ananem kalan yunlerden kilim orerdi,bana da battaniye yapmistir sagolsun..Annem bakir koleksiyonuna toz kondurmaz hala-anneeeeee bana da sakla-,biz bakir gugumle gider cesmeden su tasirdik her koye ziyaretmizdeSindi en zengin mutfaklarda tavandan asiliyor bakirlar taa Amerikalarda bile..

Hal boyleyken annem bizim ceyiz hazirliklarina cok erken basladi..Biz liseyi bitirmeden neredeyse butun ev tekstilimiz tamamlanmisti,sagolsun annemin kankasi,bize nice danteller yapivermisti,yastigindan,fiskosuna kadar.Bir de annem benim evlendirme meraklisi bir anne olsa anlardim bu hevesini,bilakis kendisi hep ille de kariyer derdi,kendi icinde kaldigindan..

Ben o zamanlar da merakliydim evle ilgili herseye,zaten evin buyuk kizi olunca,beklentiler hic asalmazdi ne ev isinden ne okul isinden,toz alirken hayallere dalardim,acaba dekorator mu olsam diye..

Dun zara'nin ev icin acilan magazasina ugradik,ben cok seviyorum boyle magazalari gezmeyi,rengarenk,civil civil civildi..Her ulkeye hasti yapilmis tum urunler,hint usulu,ispanyol usulu,fas usulu..Ben hepsini cok begendim ve bakarken inanamadim,ne kadar aslinda bildigimiz seyler olduklarina,daha once bu kadar fark etmemistim..Yukaridaki fotograflari sizin icin gizli gizli cektim,korktum valla kapidaki gorevli birsey der mi acaba diye,model caldigimi sanarak..Calarim tabbiii,bloglardan goruyorum,ne guzel isler yapiliyor,belki dedim model olur..Cunku bilirim nice annenin Mangoya gidip orneklere baktigini ve kizlarina daha guzellerini orduklerini..Sonrasinda da habitat'a ugradik,hemen yaninda sayilir zaten(bu iki magaza da regent street'de),bana soguk geldi zaranin o kadar geleneksel ve otantik tarzindan sonra,ama mutfak esyalari cok hostu..Orda en cok ilgimi ceken ise,sasirdim cidden gorunce,Trabzonun hamam takunyalari vardir,turistik satilir,gumusten,ne denir onlara bilemiyorum,ama o gumus kismindan lamba yapmislar,ben cok begendim.Insanlarin yaraticiligini bir kere daha takdir ettim.

Saniyorum hepimizin icinde eskiye bir ozlem var,belki de gitmek istiyoruz koylere kasabalara,sukunet icinde hayvan bakmak,tarla bakmak istiyoruz..Ben sahsen her zaman ikisini bir arada yasamis bir insan olarak,ilerleyen yasimda kucuk bir evde,sehir disinda olmak istiyorum,sallanan koltugumda oturup,orgu orebilmek istiyorum,bahceye merdivensiz inmek istiyorum...

Annecim,sana da burdan sesleniyorum,ne iyi yapmissin da bize ceyizler hazirlamissin,hem artik illa evlenmem gerek de demiyorsun kullanmam icin,ben gelince tum isli ortulerimi aliyorum,hem sen geldiginde zarif sofralar istersin..Boylece guzel sofralarda oturursun,bekar -ogrenci evine geldin gibi hissetmezsin:)Elinden guzel isler gelen hanimlari da tebrik ediyorum,birakmayin sakin,iyice sarilin bu guzel islere..

Bu arada londra costu,hava acti,mis gibi gunes tepemizde,insanlar parklarda,nehir kenarlarinda..Haftasonuna kadar 30 dereceye cikicakmis..Her magazadan muzik sesleri cikiyor,insanlar guluyor,parliyor..Muzik ve modayi bi arada gormek isterseniz buyrun city showcase.nerde ne var burdan ogrenebilirsiniz..magazalarin vitrininde cansiz manken yerine,canli muzik yapan insanlar gormek yaza ayri bir canlilik katmis..Etkinlik ayin 9una kadar surucekmis..Iyi gunler..

**bu postayi bugun icin aksamdan yapmaya calistim ama ne yazik ki fotograflar basilmadi,kusura bakmayin geciktim.

05 June, 2006

Okuyucuya mektup

bugun mektup var,okuyucuma:) Sevgili Okuyucu,
Ben sana bu satirlari yazarken,oglenki kadar uzgun,kizgin ve dargin degilim,amacim sadece icimi dokmek,kendimi biraz daha tanitmak,beni okuyanlara....
Bu blogu actigimdan beri,benim hayatimin en buyuk parcasi oldu,her yaptigimi buyuk bir zevkle iletmeye calistim,bunu en iyi sekilde yansitmaya...Sanirim yeri geldi ben kendimi,anlatamadim...
Ben yemeklerimi yaparken herkese hitap etmeye calisiyorum,yeni birsey ogrendiysem bunu belki bilmeyen insanlar vardir benim gibi diye, tanitmaya calisiyorum,her ne kadar bu cok sik olmasada.Cunku ben bilmedigimi ya da ilk defa duydugumu belirtmekten hic bir zaman kacinmadim yazdigm satirlarda..Sorunuz TD,kac defa bana yardim etmistir,bakiniz kisnis'in ingilizcesi kedili mutfaklardan ogrenilmistir,megerse burda tanidigim bir ot olmasina ragmen,kakule,megerse yemisim ama bilmezmisim,ama portakal agacindan ogrenmisim ne oldugunu...bakiniz perinin yerinden,Romaya baska bakmisim,sibelin kahvesinde borulce gormusum..Ben bunlari annemin evinde gormedim,cunku benim annem mutfakta maceraya acik degildi,dolayisiyla benim bir cok seyle,ulkemizin zenginligine ragmen,tanismam burda olmustur..Ben buna ragmen,her zaman hem burdaki Turklere,hem de Turkiyedeki insanlara hitap etmeye calistim,eger bulunmasi zor birseyse bunun yanina alternatifini yazdim...Bu kadar zorsa benim verdigim tarifler,neden kimse sormuyor bu ne diye ama isimsizce bu urunleri nerde bulucaz ona gore yemekler yapsaniz diyor..-bakiniz dunun postasina gelen yorum-Nerde verdim ben zor bulunan urun bilemiyorum,heinz markayi belirttim,kremanin yanina double yazdim,mini ekmeklere de kroton dedim ki,belki burdaki dostlar bilmek ister ne kullandigimi..Bu mu benim sucum,iyi niyetli olmak mi?...
Belki benim hic ama hic alinmamam gerek,ben alindigimdan degil,icimde hicbirseyi tutamadigimdan dile getiriyorum hislerimi..Mutfakla ilgisi olan bir insan zaten herseyi bir sekilde bulur,bulamayan da lutfen cikip demesin ki bu malzeme nerde satiliyor,hele ki ingilizce yorum birakilabilen bir sayfada,bana bu komik geliyor...Eger tam ilginiz yoksa yemek pisirmeye,pattadanak insanlarin ustune atlamayin lutfen...
Burdaki insanlarin hepsi birbirinden ozel ve okuyucularini mutlu etmek icin saatlerce ugrasiyorlar,fotograftan,kelime secimine,herseyine kadar emek sarf ediyorlar,yeter ki okuyucularina pozitiflik katip,onlara hayatin -oktan yanlarini biraz unutturabilsinler diye..
Sahsen ben bi dolu stresim sikintim varken,bunu blogumdan uzak tutmaya calisiyorum elimden geldigince ki,insanlar negatiflik hissetmesin,ben onlara haksizlik etmis olmiym..haksizlik etmiyim ki egom her geldiginde bu sayfa icini actigini soyleyebilsin..
Ben pisirdigim yemege sevgimi,hasretimi ,hayallerimi katiyorum...bu sekilde bloguyla ugrasan insanlara da her zaman sevgimi ,hayranligimi dile getirmekten kacinmiyorum..ama eger icimden yorum yazmak gelmiyorsa ya da bunu pozitif yansitamiycaksam,cenemi kapatip,bakip geciyorum,cunku herkes burda emek harciyor...ya da bana hitap eden size,size hitap eden bana hitap etmek zorunda degil..bu soyledigim sadece blog dunyasi icin degil,her alanda gecerlidir,lutfen biraz takdir edelim,kimse ruhumuza hakaret etmiyorsa,biraz takdir edip,insanlari onurlandirmayi,mutlu etmeyi bilelim..bunlar hel size,hem karsinizdakine cok sey katar..
Lutfen,kim olursaniz olun,ne bana ne de buraki dostlarima negatif yorum yazmayin,isterseniz bana zayif,gucsuz diyin,ki oyleyim bu gunlerde,eger ki begenmediyseniz okumayin,gelmeyin,bakmayin...Destek olmiycaksaniz,lutfen kostek de olmayin..yapilan islere biraz saygi ve takdirle yaklasin...
ben blogumu o kadar seviyorum ki,haksiz yere gelen negatif ya da negatifimsi yorumlara dayanamiyorum...kusura bakmayin,ben boyleyim,icimi disima yansitmazsam ben olamam.cileksuyu da cileksuyu olamaz..
hepinize sevgiler sunarim..

04 June, 2006

firinda mantarli,tonlu makaroni

kendimi ovmemem gerek ama ben bu tarifimi cok begendim,cok sevdim,zevkle tavsiye ederim..iyiki denemisim diyorum ve hemen yaziyorum tarifini..firinda makarnayi seviyorsaniz eminim bunu da seviceksiniz..cok pratik,cok leziz..gazetelerde karsima cikan tariflerden yine..



malzemeler:

  • 225 g mini makarna
  • 1 kutu kremali mantar corbasi-heinz marka kullandim-
  • 2 kutu ton baligi
  • 50 g minikce dogranmis mantar
  • 1 adet dogranmis sogan
  • 450 gr rendelenmis kasar
  • 350 g krutons-kizarmis mini ekmekler-ben daha az kullandim-

yapilisi:

  • firini 175 derecede isitmaya baslayin.
  • makarnayi her zamanki gibi haslayin,suzun.
  • bir kabta,corbayi,ton baligini,mantarlari,sogani ve kasarin yarisini karistirin,isterseniz baharat ekleyin.
  • makarnayi,uzerine de tonlu karisimla birlikte firin kabina koyarak,uzerini geri kalan kasar ve krotonlarla kaplayin.
  • 15 dk,uzeri kizarana kadar pisirin,afiyetle yiyin...

pazar gunlerini adonisin bakim gunu ilan ettik,yikadik kendisini,o kadar sekerdi,cok sevmedi ama bizi tirmalamaya falan da kalkmadi canim benim..kulaklari temizlendi,disleri fircalandi.sIK SIK yikanmiycak ama ayda bir yikanmasini istiyorum,cildine ve tuylerine iyi gelir..gecen gun bir kedi gordum,korktum resmen,buyukceydi,disler sapsari,kocaman cok sisman,adonisin boyle olmasini istemiyorum,bizimse,bizim gibi bakilicak ve kiymeti bilinicek.o kadar da tatli ki,mis gibi uyuyor simdi o kadar bakimdan sonra..beyfendinin et tadinda dis macunu,cay agacindan ozel sampuani var,bizimkilerden daha pahali resmen..ama onun bize verdigi mutlulugun yaninda lafi bile olmaz ki..hem artik buyuyor daha agir basli oluyor,eskisi gibi tirmalamiyor..annelerinin simarik oglu..bu makarnayi da pek sevdi beyzadem benim..bu arada burda enfes havalar yasadik iki gun,gunes bize guldu,biz kendisine...

hepinize cok iyi haftalar diliyorum..


02 June, 2006

Yazlik tarifler

yazlik tarifler
yaz geldi catti,biz hala buralarda gunes yuzunu goremedik tam anlamiyla.aksam oluyor,gunes gizliden gulumsuyor,calim atiyor ama isitmiyor..bugun disari ciktim, tek saftirik bendim kisa kollu giyinen ve usuyen..
ben de yazi karsilamak adina bir kac serin tarif denedim gecen gunlerde..hazir haftasonu da varmisken kapimiza,izgara-hafif yemek tarzinda size bir fikir olabilicegini dusundum,hepsi cok kolay oldugundan da 4unu de paylasmayi uygun buldum..olcu vermiycem,siz kendi kalabaliginiza uygun olani daha iyi bilirsiniz,hem bazen daraltiyor beni olcu kullanmak,mutfakta ozgur takilmak da guzel:)
sibel usulu salsa soslu izgara patlican ve biberler
salsa sosu yapmayi ne zamandir cok istiyordum ve elimde tum malzemeler bulunmuyordu,kismet bu aksama imis..yine tam tarifteki malzemeleri kullanmadim cunku daha onceden kalma,kell'in hazir domatesle yaptigim icin sevmedigi,benim de israf etmemek icin,sonradan kendim yerim ya da degerlendiririm diye dondurdugum italyan usulu renkli iber yemegi vardi ve bende kendisinden 3 yemek kasigi kadar calip,uzerine bol taze nane,bolca taze sogan,biraz aci salca,kekik,kirmizi biber ekleyip pisirdim ve izgara sebzelerimin uzerine doktum,uzerine de bolca yogurt kattim ve afiyetle yedim serin serin...tabii bir de kizarmis ekmek yanina cok yakisti...eminim yarina daha da lezzetli olucak,cunku hepsini karistirdim,sos iyice tadini yayicak sebzelere:)


karnibahar salatasi
cok sevdigim bir sebzedir..turkce yemek kitabimda karsilastik kendisi ile,ama daha once annemizin yaptigini da bol yogurtla,yemisizdir buyuk zevkle..tahmin ettiginiz gibi,haslanmis karnibahar,zeytin yagi,limon,tuz ve bir de benim katkimla balsamik sirkesi...
cilekli tart
tart kalibim hazirdi,tescodan,minicikdi..hurriyetten kesip,taa buralara getirip,tarif defterime yapistirdigim bir tarif..tam tarifini sizin icin yazacagim...6 kisilik
  • 125 g yumusak margarin
  • 1 adet yumurtanin sarisi
  • 2 yemek kasigi toz seker
  • 1 paket kabartma tozu
  • 2 yemek kasigi yogurt
  • 4 yemek kasigi su
  • 2,5 su bardagi un
uzeri icin:
  • 1 cay bardagi hazir cig sut kremasi
  • 1 yemek kasigi pudra sekeri
  • 1 adet limonun suyu
  • 250 g cilek
  • 1 paket cilekli tart jolesi
yapilisi:
yagi,yumurta sarisini,toz sekeri,kabartma tozu ve yogurdu suyla ezin.unu ekleyerek,yumusak bir hamur elde edin.15 dk beklettiginiz hamuru yaglanmis tart kalibina yayin.onceden isitilmis 175 derecelik firinda uzeri pembelesene kadar pisirin.krema,pudra sekeri ve limon suyunu cirpip,tabaga ters cevirerek aldiginiz tartin cukur bolumune yayin.cileklerle susleyip,hazirladiginiz jole ile kaplayin,buzdolabinda 3 saat beklettikten sonra servis yapin..
iste tarifin orjinali bu,benimki tembel usulu,sadece uzeri icin gerekli malzemeleri kullandim tartim icin,gerektiginden daha fazla krema ile..cok seker bir tarif oldu..


kremali cikulata
bu tarifi gecen sene noel de denemistim,pek sevmistik..orjinal tarif sade cikulata ile fakat ben ilk denememi sutlu cikulata ile yapmistim..daha sonra sade cikulata ile denedigimde,benim icin fazla yogun olmustu..
cilekli tarttin kremasini ozellikle fazla kullandigimdan,sonrasini ziyan etmemek icin,dusunurken aklima bu tarif geldi..kalan kremanin hepsini bir paket sade cikulata ile erittim,enfes oldu,orjinal tariften daha lezzizdi benim icin,cunku acimsilik yoktu,mis gibi cilek tadi ve kokusu vardi.orjinal tarif ise soyle:
  • 142 ml krema(double)
  • 100 g sade cikulata
  • istege gore yarim yemek kasigi rum
kremayi hafifce isitin,kaynatmayin..icine minik dogradiginiz cikulata parcaciklarini katin,eritin,isterseniz rum katin ve buzdolabinda katilasana kadar bekletin..cok pratik,lezzetli,yazlik enfes bir puding oluyor..
hepinize harika haftasonlari diliyorum....