31 October, 2005
LAHANA YEMEGI(KATISI)
Artik lahana dolmasi yiyemedigim icin kendimi bu yemekle odullendireyim dedim.Agustos ayinda canim Asu'cum istedigim kitaplarla gonderdigi zarfin icine corbalik da eklemis,yarim kg.kadar.Ben de annanemin el emegi corbaliklarin bosa gitmesini istemedigimden,ilk defa yaptim bu yemegi,fena olmadi ama bence dunyadaki en guzel yemek olsa annemin yemeklerinin tadini tutamaz,ya da ben cok ozledigimden bilemiyorum artik.
malzemeler:
1 kg kara lahana
1 adet sogan
1 adet havuc
3 kasik salca
1 tatli kasigi aci salca
bir tutam tuz
bir tutam kirmizi biber
100 g kadar da corbalik,yoksa pirinc de koyabilirsiniz.
4-5 kasik zeytin yagi
lahananin uzerini kapatmayacak kadar su
(corbalik Karadeniz bolgesinde kurutulmus misirin bir nevi rendelenmis halidir.Yengemi hatirlarim da makineli merdane gibi bir tasin icinde dondururdu misirlari,boylece olusurdu bizim corbaliklar.Dolmanin icinde de kullanirlar.O maikinenin adi ne emin degilim)
yapilisi:
lahanayi yikayip,ince ince dograyalim,havucu rendeleyelim.
sogani ince ince dograyip az yagda kavuralim ve icine salcalarimizi ekleyelim.
az kavurduktan sonra,lahanalari,havucu ve corbaligi koyup karistiralim.kirmizi biberimizi,tuzumuzu koyalim ve suyumuzu ekleyelim lahanalarin uzerini kapatmiycak sekilde.kaynadiktan sonra kisik ateste yarim saat kadar daha pisirelim,benimkiler yarim saat icide pistiler.afiyet olsun.
30 October, 2005
eminim basligi gorunce ne alaka diyiceksiniz simdi patates ve taksi soforu.ikisini de anlatmadan gecmek istemedim,bir tasla iki kus vurayim dedim hani aceleciyim,herseyi,her yere sigdirmam lazim ya su kucuk dunyamda:)
cmt gunu yani dun liz'i acilen hastaneye kaldirdik asiri agrilarindan dolayi.iki dk. cicnde geldi ambulans,iki adet ambulans gorevlisi,bayan.cok sekerler,konuskanlar.neyse bu konu degildi,onlara ayri bir sayfa ve yemek ayirip oyle anlatirim artik.
velhasil bugun geldik hastanede ama cikaricagmizi bilmiyoruz liz'i bugun,cunku soylemediler,biz de yukledik odasindaki tv ye konturunu £5 hem telefonda konussun hem de izlesin,dinlesin diye.bi baktim geldi bizim yakisikli hekim,cikiyosunuz dedi.ok dedik sevindik.indik kagit islemlerinden sonra recepsiyona,taksi duraginin ozel! telefonundan cagirdik taksiyi.(burda iki cins taksi var,biri su asortik,siyah,pahalilar,digeri de cab dedikleri normal arabalar,taksi metresiz-bizim cagirdigimiz da tabiiki ucuz olanlarindan).telefondaki adam 20 dk dedi,bekle bekle yok taksi,tekrar aradik,geldi ama siz yoktunuz dedi adam ve kaba sekilde kapatti telefonu yuzune kel'in.tabii biz o sinirle(ben beklemekten nefret ederim ve beni cok kiskirtir beklemek,kafamdan dumanlar cikar adeta) bizim diger taksi duragini aradik(cab tabii yine),gittik,bekledik disarda,baktik geliverdi araba.bizi,bizimkiler sandik,atladik,megerse ilki imis,nasil kiziyoruz hani konusrken,bize soyle yapti da boyle yapti.megerse bu bizim ilk cagirdigimiz taksiymis ve telefonda aradiginizda,hastanede 3 ayri yerde telefonlari oldugunda bizim yerimiz recepsiyon dememize ragmen,acil'de gozukmus.velhasil adam kel'in ismini de cagirmadan gidivermis.
kisaca ,nasil sinirle,bikkinlikla bindik taksiye anlatamam,dogal olarak insan hemen eve varmak istiyor hastane sonrasinda.benim kafamda yuzlerce dusunce,hersey nasil bu kadar ters gider diye,sanki dunyanin butun yuku benim uzerimde,icimde ciglik atma istegi.ama inanin ki hastaneden eve gelene kadar 5-10 dk icerisinde sofor bize tum o negatifligi unutturdu,o kadar sakin,o kadar yalin,kibar,seker sohpetiyle,telefondaki adami kinayarak,ki ona domuz dedi(her acidan dedi,cok sisman olamli kabaliginin yaninda)...ben cok iyi bir soforum dedi,severek yapiyorum bu isi ve anlayamiyorum insanlari sevmeyen,araba kullanmayi sevmeyen insanlarin bu isi yapmasini.gitsinler paket dagitsinlar dedi.
benim fark ettigim,ben burda ne zaman taksiye binsem,turkler de dahil,cok seker bir sekilde muhabbet acmaya hazirlar,paylasmaya,dinlemeye hazirlar.hatta oyle ki,insanlar konusmayan soforlerle rahatsiz oluyorlar.sonra dusundum bizim istanbuldaki soforler,suratiniza bakmazlar,ramazanda hele sanki onlari calismaya zorluyormusuz gibi zorla arabaya ya alirlar,ya almazlar.
sadece insanlarin,islerini yaparken insanlara verdikleri enerji ne kadar onemli onu anlatmak istedim,sofor dedi ki burasi benim(arabasi icin) vaktimin cogunun gectigi yer,benim kucuk dunyam,insanlari hos karsilamiycaksam ne anlami var ki bu isi yapmanin,ozellikle hastaneden aldiklarimla sakalasirim,flort ederim,sikintilarini unutturmaya calisirim.
velhasil dostlar,ben arabadan indigimde,sirtimdaki tum yukler kalkmisti sirtimdan,guluyordum kahkahali,tesekkur ettim ogleden sonramizi aydinlattigi icin.sirf bende bu etkiyi birakmadi,kizlar da ayni sekilde sevdiler gun aydinlaticimizi.
boyle insanlari gorunce keske bende bu kadar rahat olabilsem diyorum,kizmasam kolay kolay.hos ben cok cabuk kizar,carcabuk unuturum,laz damarim herhalde.dilerim boyle insanlar hep olsun da,benim gibi insanlara guc versinler.
firinda patatese gelince:buyukce patatesin her tarafini tereyaglayin ve bolca delik acin uzerinde.firina verin,yarim saat bir tarafini,yarim saat diger tarafini(bazi patatesler daha uzun sure pisebilir) pisirin.pistikten sonra tercihinize gore servis yapin,ben tam bir mayaonez delisi olarak bol mayonez ve peynirle yiyorum ve bolca tuz ekliyorum.felaket tuz sorunum var,hele patateste dok dok sanki,tuz yok icinde.yanina da bol salata,afiyet olsun.bu arada biz kabugunu da yiyoruz,bu da burda edindigim aliskanliklardan biri,demir varmis,cok faydaliymis diyor liz.bi de leziz yani.afiyet olsun dostlar,sevgimle:)
gecen gun mozaik pastasi yapmistim,ama tarifini belirtmemistim,cunku daha once yayinlanmisti ve ben kimden aldigimi hatirlamasamda,buyuk blog dunyasinda herkesten birseyler aliyorum cunku,yayinlamak istememistim haksizlik ederim belki diye.simdi NESTEA'nin ricasi uzerine ben yaptigim sekilde yaziyorum.umarim hosuna gider Nes'cim,afiyet olsun:)
malzemeler:
1 paket potibor biskuvi
200 g margarin(ben ilkinde tuzsuz,bu seferkinde tuzlu kullandim,tembellikten gitmedim markete)
3 adet yumurta
6 yemek kasigi kakao
6 yemek kasigi pudra sekeri
100 g kadar rondolanmis findik
yapilisi:
margarini eritelim ve ayri bir yerde yumurtalari iyice cirpip icine eriyen margarinimz ekleyelim.iyice karistiralim mikserle,soguyana kadar.uzerine sekeri ve kakaoyu katip,puding kivamina gelinceye kadar cirpalim ve icine findigimizin yarisini ekleyelim, yarisini suslemek icin ayiralim.
ayri kapta biskuvileri kiralim ve pudingimizi ekleyelim iyice birbirlerine yedirip, folyoya sarip,(minik yuvarlak tepsimi kullaniyorum),buzlukta 3 saat kadar bekletelim,servis yapmadan buzdolabina alin isterseniz ya da dondurma gibi donuk isterseniz,sizin damak tadiniza kalmis.ben donuk sevmedigim icin,seklini aldiktan sonra buzdolabinda bekletiyorum her zaman.uzerine findik yada hindistan ceviziyle servis yapin.afiyet olsun nes'cim:)
28 October, 2005
findikli mozaik pastam,cok agladim ben bu fotograflari yayinlayana kadar,bilgisayari firlatmamak icin zor tuttum kendimi,sonra pes ettim.iste simdi yayinlayabliyorum.yagmurdan sonra ki gokkusagi gibi.yagmur benim gozyaslarim,gokkusagim da en sonunda fotograflarin gorulebilmesi.cok zorluyorum kendimi bazen sanirim,sabirsizim cok.en azindan gok kusagini gorebiliyorum sonrasinda:)
bugunlerde konsantrasyonum cok bozuk nedense,yazmak istedigim seyleri,yazmak istedigim sekilde yazamiyorum,yazsam da begenmiyorum.halbuki ne kadar guzel hava,berrak ogleden sonra gunesi disarda.halbuki uyarilmistik yagmurlarimiza karsi... kis gunesi iste,sahneye en son cikan nazli assolistler gibi.geldi mi tam geliyor,kalbimizden vuruyor bizi,doyamiyoruz.bolca alkislayalim inse bile sahneden,geliverir yine en guzelligiyle,cok sevdigim sezen aksu misali.yine doydurmadan kendine,bi bakarsiniz tadi damaginiz da,gidivermis,bir sureligine ama tekrar gelisini iple cekersiniz,yuzunuzde kocaman bir gulumseme,kalbinizde tam bir tatminkarlikla...
ben daha fazla konusmadan sandvic barimda yapacagim sandviclerden bir ornek vereyim istedim.ton baligi diyince benim aklima ilk,yaptigim ve nedense asla pek de sevilmeyen salatalarim gelir cunku bizim ev ahalisi ve gelen misafirler pek sevmezler oyle degisik! seyleri.hatta hatirliyorum annemin kuzeni,ramazanda geldigi zaman yapmistim bu salatayi ve o zamandan sonra bana hep dardanel tonlu diye hitap etmisti:)ne de guzel olur bol limonlu.
bizim buralarda pek sevilir sandvic,hersey koyulur icine,benim de en favorim tonludur.bir kutu dardanali suzdukten sonra mayonezle karistirirsiniz,isterseniz icine misir da koyabilirsiniz.sonra keyfinize gore sectiginiz ekmeginizi,isterseniz tereyaglarsiniz ve icine koyarsiniz ton baliginizi.uzerine salata,domates cok guzel gider ve ben yaninda hep tursu ve zeytin yerim nedense.getirmek isterseniz okulunuza(ben tasirdim sandviclerimi bazen universiteye
giderken),ayri bir tad olabilir sizin icin diye anlatmak istedim.
bir de MOZAIK PASTASI cekti canimiz gecen gun.benim hayatimda ilk yaptigim pastadir,babaannemin yigeninden ogrenmistim.hep de hazir pudingle yapmisimdir.gecen gun sanirim ya pastacidan ya da portakal agacindan buldum tarifi,yapiverdim,cok da kolaymis ve daha da lezzetliymis bu sekilde.ben tuzsuz yagim olmadigi icin tuzlu yag ve kakao tadini daha cok sevdigim icin de 1 paket potibor biskuvi kullandim.kakaosonun icine de rondolanmis findik ekledim degisiklik olsun diye.tarifini yayinlamiycam cunku haksizlik etmek istemem,daha onceden yayinlandigi icin.uzerine de findik serptim servis yaparken,cok keyifli oldu yemesi benim icin.kakao ve findik super bir uyumdur bence.siz de belki farklilik yaratmak istersiniz diye dusundum.afiyet olsun.
26 October, 2005
Bezelyeli Spagetti
Ben bir makarna ve bezelye delisi oldugum icin,bu ikisini birlestireyim istedim.Aslinda ben bu tarifi genelde,misir ve soganla yapiyorum.Evde bulunmadigindan,sadece elimdeki malzemelerle yetindim.Olcu yok bu tarifte,hersey goz kararina ve sevdigime gore yapildi.Iki kisilik,cunku Liz kucuk makarnalari ve peyniri tercih ediyor her zaman.Dolayisiyla ona annemden ogrendigim sekilde pisiriyorum makarnayi.Sicakken makarnayi bol cedar peyniri ve baharatla karistiriyorum.Her seferinde boyle yiyor ve bikmiyor kadincagiz.
Neyse ben bezelyelime geceyim.
malzemeler:spagetti,zeytin yagi(ben zeytinlerimden artan zeytin yagini kullandim,mis gibi baharatli,zeytin kokulu),keyfinize gore baharat,salca,aci salca,haslanmis bezelye,isterseniz taze kasar ben mozarellam oldugunu icin onu kullanayim dedim
yapilisi:anlatmama bile gerk yok aslinda.Damak tadiniza gore hasladiginiz makarnayi,suzeken,yaginizi salcayla,aci salcayla ve baharatla kisik ateste karistirin ve makarnayi ekleyin.uzerine de peynirinizi ve bezelyenizi katip iyice karistirin.servis yaparken zeytin koyun isterseniz,ben cok yakistiriyorum,makarnaya zeytini.
afiyet olsun:)
25 October, 2005
Armut Receli
ARMUT RECELI
Aslinda armut receli yerine,armut suyu,cilek suyu yerine de bloguma mutfak felaketleri ismini versem daha uyugun olur diye dusundum bugun.Bu gordugunuz armutlar,sevgili komsumuzdan hediye.Pz gunu yakisikli oglu(bana kardesimi hatirlatir,zaten Turk ailesi gibiler) getirdi kapimiza sagolsun...Biz de pek meyve-sever olmadigimiz icin,gecen seferki gibi baskalarina verilmelerini istemedim.Taidina baktiktan sonra,dedim ben bunlari recel yapayim,sanki pek severmisim gibi,maksat vakit gecirmek benim icin.Zaten ben boyle seyleri izlemeyi,saklamayi,yemekten daha cok seviyorum.Eriste actim mesela yazin, hala tadina bakmadim,nasil yapicagima karar veremiyorum.
Velhasil,dunden beri baslamistim recel tariflerine bakmaya ve teyzeme sormaya.Asucum bana anlatti mesaj yardimiyla,bende netten buldum ve bu iki tarifi butunlestirmek istedim.Asu'nun tarifi susuz(eger gerekli ise 1 bardak su),netteki tarif ise 600 g lik sulu idi.Bende hadi dedim ikisininkinin ortasi 500 g lik su koyayayim ve oyle de yaptim.
1 kg armut kup seklinde dogranmis
1 kg seker
1 limon
500 g su idi malzemelerim.Bende once armutu sekerle 2 saat kadar beklettim,sonra suyunu katip kaynattim,yaklasik 30 dk,limonunu koydum ve aldim ocaktan.Tabiiki bakmistim kivamina fena durmuyordu ama kavanozda gorunce artik kendini kandirma sibel dedim. Asu'cumu dinleseydim 1 bardak su koysaydim boyle olmiyacakti.Illa bir yanlis yapmam lazim zaten,hele bugunlerde,sanki aklim 10 karis havada.
Sulu da olsa tadi guzel oldu,maksat cesit olsun,renk katsin soframiza,benim rafima ozellikle.Meyvelerini yer,sivisini da yazin armut suyu yapa,serin serin icerim artik,cocuklar gelince onlara saglikli bir icecek sunmus olurum.
Asu'cum tesekkurler yardimin icin,recelimiz nasil olucak bakalim demistin,iste boyle oldu.Umarim sizlerin ki daha kivamli olur...Afiyet olsun bana,baska kim yer ki zaten.Kelly ben bunu recel degil,tatli olarak yerim dedi kizcagiz alisik olmayinca ev yapimi recellere.Bakicaz artik...
24 October, 2005
Biricik BurcuKusu sobelemis beni,bende dun zevkle okuyodum sobelenenleri,keske biri de beni sobelese dedim,bir hayalim daha gerceklesti,saol burcu.cok heyecanliyim ve zevkle basliyorum 20 rastgeleme her ne kadar bu oyunun pek bilmesemde...
1-yazmayi cok seviyorum,ilk gunlugumu halamlar almisti,pembe, kucucuk, uzerinde burcukusunun sayfasinda gordugunuz kedicik vardi,ben 9 yasindayken.icinde maniler,anilar hersey vardir,hala saklarim.
2-kitap okumaya jules verne'in kitaplariyla basladim,hala cok severek okurum bir cok cesitte kitabi ama nedense bir turlu sevgili Orhan Pamuk'u bitiremem,ya da icime sinmez okuma seklim,birakiveririm,su anda istanbul'u okumaya calisiyorum.bir cok kitabimi bir solukta okudugum icin de sonlarini pek hatirlamam.
3-30 yasima gelmeden amerika topraklarina basmak istiyorum,3 senem kaldi acele etsem iyi olucak.
4-alis veris cilginiyimdir bir cok bayan gibi,ama zamani gelince durmasini bilirim,kiyafetleri cok seviyorum,bu yuzden bu konuda pek cok dergi alirim.
5-taki,canta,sapka,atki koleksiyonum var,almaya doyamam.
6-babaannem halalarima ceyiz hazirlarken,bende onun yaninda barbilerime su sallantili tsortlerden yapardim,o zaman cok modaydi,kizildereli usulu ve uyuyan bebegime de battaniye ormustum ama simdi sisi elime alsam duz ornek bile cikartamam,baslayamam hatta.
7-liz kanser hastasi oldugu icin sik sk onkoloji bolumunu ziyaret ediyoruz hastanede,bende biriktirdigim dergileri hep oraya goturuyorum hastalar iyi vakit gecirsin diye.
8-eskiyen seylerimi cok kotu durumda degilse,yardim dukkanlarina veririm her zaman.
9-makyaj yapmayi pek beceremem,zaten cok da sevmem ama yapinca goz makyajini tercih ederim.
10-cok cabuk aglar ve cok cabuk gulerim,bazen ikisi birbirinin arkasindan gelir.eskiden seker kiz candy i izlerken bile aglardim,cocukken degil,universiteye hazirlaniyodum o zaman.
11-dostlarimi cokkkkkkkk seviyorum,hala hepsiyle gorusuyorum mesafeye ragmen,canim nurdanimin ve erdalimin yeri baskadir.
12-blog olayini cok seviyorum ama hala cozemedgim seyler oldugu icin kendime kiziyorum,burcu olmasaydi link bile alamazdim:(
13-babama hayranim,eskiden sorduklarinda kimi en cok seviyosun diye,hep babam derdim.
14-kardeslerim benim cocuklarim gibidir,en kucuk erkek kardesimle aramizda 10 yas var o yuzden cok fazla sorumlulugum vardi,bana kucuk anne derlerdi:)ama ben artk anne olmak istemiyorum
15-denizi,suyu,nehirleri,kisaca suyla ilgili herseyi cok seviyorum.yunuslari kndime cok benzetirim,bir gun onlarla yuzmek istiyorum,simdilik sadece dovmemle yetiniyorum.
16-neredeyse iki senedir et yemiyorum,balik yemeyi de birakmak istiyorum ama simdilik kararsizim.
17-hayellerim surekli degisirdi kucukken,hatta ilk okul ogretmenime,astronot olucam size de gok tasi getiricem ogretmenim derdim:) ne hayl gucum varmis,simdilik sandwich barda kararliyim.
18-is ortagim kelly,canim dostum,ruh arkadasimdir kendisi.destegi inanilmazdir.
19-hayallere cok inanirim,gec de olsalar gercekten istedikten sonra olucaklarini bilirim.
20-15 aydir ailemden,dostlarimdan ayriyim,hasretten icim cok aciyo bazen,sevdigim herkesin bana soyle simsiki sarilmasini cok istiyorum,,turkiyeye gelicegim zamani iple cekiyorum ama dukkanimi acmadan gelmek istemiyorum,cunku bu kadar sikintidan sonra,ailemin benimle gurur duymasini gormek icin her seye katlaniyorum
sanirim benim de sobelemem gerek:umarim sobelenmemislerdir:sevgili binnur(turkishcookbook.comdan),cimcime,pinar(pinars blog) ve domates guzelni sobelemek istiyorum kabul ederlerse.TESEKKURLER BURCU
12-
23 October, 2005
Eskiden nefret ederdim pazar gunlerinden,okuldayken.Cok sikici gelirdi bana,bitmek bilmezdi,sirf ben degildim boyle hisseden,kardeslerimde ayniydi,belki de ertesi gunun pazartesi oldugundan.
Halbuki sevgili babam bizi hep gezdiricek yerler bulurdu,her hafta baska bir yer,baska bir restorant.Tipik aile gunumuzdu pazarlari,babamin bu adeti hala devam eder,artik cocuklari buyuyup yanliz takilmak! istediklerinden,canim annem ve dostlariyla hep bir yerdedir.Cok severim ben bu huyunu babamin,sanki doymaz yasama,hep zevk alicak,yapacak birseyler bulur.Morali bozuk da olsa,param yok desede sanki pazarlari baska bir insandir babam.
Sanirim bende buyudukce babama benzer oldum,pazarlarin kiymetini daha cok anladim.Hafta icinin yogunlugundan,calismasindan(su an calismasam da) pazarlari iple ceker oldum.Her ne kadar son zamanlarda pazar gunlerim cok aktif olmasa da,hep yapicak birseyler buluyorum ve Pz gununun keyfini cikariyorum.Bu pazar benim icin Turk kahvesine kavusmak demek oldu.Sabahin erken saatlerinde gittim turk marketine,kalabalik,civil civil, fonda turk muzigi,kendimize odul olarak eti puf bile aldik.Bizim kizlar da bayilir Turk yemeklerine,bir de yepyeni bit restoran acilmis Kimiz adinda,modern dosenmis,tertemiz,artik gideriz canimiz ne zaman Turk yemegi isterse.
Bugun menumuzde French Toast vardi,su bizim yumurtali ekmek.Annem yazliktayken yapardi en cok,sinir olur evde kizartma kokularina,nedense yazlikta yapar daha cok sanki orasi ev degilmis gibi,kapi surekli acik oldugundan herhalde,daha dayanilir olur.Eger yumurtali ekmek varsa benim icin yaninda muhakkak beyaz peynir olmalidir,yoksa gecmez bogazimdan.Belki bilmeyenler vardir,yada uzun zamandir yemeyenler onun icin ben yine yazayim.Cunku dunku tarifim bir fiyasko oldu,o yuzden yayinliycak baska bir sey aklima gelmedi bugun icin.Bu da bir paylasim degil mi?
Ben 8 adet tost ekmegi kullandim,bunun icin de,4 yumurta,biraz sutu cirptim ve ekmekleri icine batirdim ve bol yagda kizarttim.Kizlar sade yediler,ben peynirle,kimi insan sekerli seviyor.Artik bu tamamen sizin zevkinize kalmis.
Bu arada dunki tarifim cok beyaz gorunen,uzun zamandir yapmak istedigim bir tarifti-lady parmaklari-ama benim kafam karisinca,yanlis uyguladim tarifi ve kurtarmak icin muffin kaplarina koydum,ilk pistiklerinde hostular ama aksama dogru sertlestiler,hos biz bu zamana kadar pudra sekerleyip,neredeyse tuketmistik.Mutluyum ki ziyan olmadilar,kiyamam cunku emeklerin bosa gitmesine.Velhasil kurabiyemsi kek oldular.Tarifini, ben bu tarifi adam akilli yapana kadar vermiycem ama fotografini gostericem,fena durmuyolar cunku..
Benden bu kadar bu gunluk,kafam daginik,kelimeleri zor tamamliyorum ama suraya gelip de sacmalamak bile bana keyif veriyor,ne guzel seymis bu blog olayi,hayranlikla takip ediyorum neredeyse her blogu.Blog olayi mutluluk olayi,herkese mutlu gunler........
21 October, 2005
malzemeler:
115 g tereyag veya margarin
175 g toz seker
115 g un
2 tatli kasigi badem esansi(ya da vanilya esansi)
115 g rondadan gecmis badem
yapilisi:
firinimizi 150 derecede onceden isitalim,iki tepsisimizi tepsi kagidi koyup yaglayalim.
elektrikli mikser yardimi ile margarin yada tereyagimizi krema haline getirelim.sekerin 80 gramini ekleyelim,yumusak bir hale gelinceye kadar cirpmaya devam edelim.unu,bademleri ve esansi ekleyelim.iyice karistirip,tatli kasigi yardimi ile tepsimize dizelim.25 dk pisirin diyor orjinal tarifte,ben,belki de firinimdan kaynakli,pismediklerini fark ettim 25 dk sonrasinda ve biraz daha zaman verdim,toplam olarak neredeyse elli dk,surekli kontol ettim,hafif kizarinca firindan aldim.kitirimsi,yumusakti.ertesi gun daha lezzetli oldugunu dusunuyorum.aksam yaptim ve bu sabah tukendiler,sanirim bu tadindan bir fikir verir..servis yapmadan once uzerine geri kalan sekeri serpistirelim.afiyetler olsun..
not:eger ki bir tasla iki kus vurayim,gunumde misafirlerime iki degisik cesit sunayim diyorsaniz,badem esansi yerine vanilya esansi,badem yerine findik yada ceviz kullanabilirsiniz ayni olcude.bunlari karistirmadan karisimi ikiye bolun ve seciminize gore eklemenizi yapin.
20 October, 2005
Biberiyeli ekmek
bu ekmek o kadar ozel ve guzel bir ekmek ki inanin yayinlanmasi bile olay oldu.dun yazmistim aslinda tarifini,bayagi yogun duygularla ama ne yazik ki internet baglantimizin azizligine ugradim,haff capli bir sinir krizi gecirdikten sonra pes ettim.tam yayinladim ve kesildi baglantim.demek ki her durumda artik kaydetmeliym ki boyle bir risk yasamayayim artik.
dun ayrica ne kadar mutlu oldugumu da yazmistim o kadar sinir bozucu olaydan sonra benim cicegi burnunda cileksuyumun adini PORTAKAL AGACI linkleri altinda gordugumde,kendimi bebeginin ilk adimlarini goren bir anne gibi hissettim inaninki.nerden biliyosam bu duygulari,anne degilim ki ben henuz,hos kardeslerimden olsa gerek.velhasil dostlar cok duyglandim,gururlandim.burdan portakal agacina,bu sayfanin acilmasinda ki sebeplerden birisi dir ve tabiiki burcukusu'na sabrindan dolayi tesekkur ediyorum.
fazla mutluluk ve gururdan ucmadan da tarifme geciyorum.eger ki 5 cayinizda degisik bir tat denemek isterseniz,benim gibi koyunuzde,teyzelerinizin yaptigi tap taze, simsicacik ekmegi tereyagi uzerinde zevkle kayarken yediyseniz bir zamanlar,bu tarif tam size gore.ben bu ekmegi bol zeytinli,baharatli,zeytinyaginda,bandira bandira yemeyi tercih ediyorum nedense.
firindan dagilan kokular size biraz da olsa fikir verecektir,lezzetine dair...italya'dandir bu tarif,akdeniz kokar buram buram...afiyet olsun...
malzemeler:
hamuru icin:
12 g maya(orjinal tarifte yas maya yaziyor-15 g-ben bu sefer kuru maya kullandim,hic bir fark yapmadi)
450 g un
yarim tatli kasigi seker
1 tatli kasigi tuz
50 ml zeytin yagi(biberiye tadinin daha yogun olmasini isterseniz yaginizin icine biberiye koyup bekletin,salatalariniz icin de ayri bir tat olabilir ve annem gibi soyle zarif zeytin yagi siseleriniz varsa pek hos gozukur icinde,hem goze hem mideye hitap eder boylelikle)
icine koymak icin iyice kiyilmis biberiye,damak tadiniza bagli olarak,ben bir avuc ici kadar kullandim,4 adet orta boy biberiye dalindan kopardigim yapraklarla)
uzeri icin:
2 tatli kasigi zeytin yagi(ben bolca surdum hocam gibi)
2 tatli kasigi kalin tuz
bir kac adet biberiye ve arzuya gore zeytin,suslemek icin
yapilisi:
mayayi 125 ml ilik suyla,4 tatli kasigi unla ve sekerle karistiralim.uzerini kapatip,hafif kabarana kadar bekleyelim.
geri kalan unu eleyip,tuzu katip kabarmis mayamizi da icine koyup ayri bir 125 ml daha su ve zeytinyagi ekleyip yumusak bir hamur haline getirelim.
hafif unlu masamizda,minik biberiye parcaciklarimizi ekleyip bir guzel yoguralim,yumusacik ve elastik olana kadar. uzerini kapatip,40 dk ilik bir yerde kabarana kadar bekletelim.
firinimizi 220 derecede onceden isitalim.hamuru biraz acip,firin kagitli, az yagli tepsimize yerlestirelim 20 dk daha uzerini kapatip kabarmasini bekleyelim.daha sonra uzerine parmak uclarimizla minik delikler acalim ve iyice yagla fircalayalim,kalin tuzumuzu serpistirelim,biberiye ve arzuya gore zeytinle susleyelim.25 dk,kabarana,kizarana kadar pisirelim.afiyet seker olsun...
NOT:ekmegi firina vermeden once alt rafina iyice kaynamis su koyun bu ekmeginizin yumusacik olmasini saglar.