24 August, 2017

Sibel ve Mirabelle


Gunaydin,gunaydinnnnn...Cok sukur yine guzel,aydinlik bir sabaha uyandim.Bilin bakalim bu sabah kacta actim gozlerimi?😊4:19 evet,evet 4:19...Ne enteresan degil mi bu saatleri unutmamam? Her zamanki gibi yine bir sure debelendim,gordugum ruyalari dusundum,kendi kendime (icimden tabii ki) konustum,son gunlerin muhasebesini yaptim,blog yazip yazmamak konusunda bir guzel kendimle savastim,hatta yine kapatmayi dusundum.sonra kalktim ve Gozde'nin yorumu ile bu fikrimden vazgectim.Diyeceksiniz ki ayni sey etrafinda donup dolaniyorsun,kapat ceneni de blogu da napalim,buyuk eksiklik degil! Haklisiniz.Yazmak istemedigimden,blogu sevmedigimden degil bu dusuncem,hayatimin akisinin degisiyor olup,anti-sosyal calisma saatlerimden,yazmak istediklerimi yorgunluk dolayisi ile hep erteledigimden.Dolayisiyla size ve bloga hak edilen zamani veremiyormusum gibime geliyor inanin ki.Yoksa kendimi buraya adamis olabilmeyi isterdim.Bakalim nereye kadar boyle devam edicek,sanirim hersey bitmesi gerektiginde bitiyor zaten,fazla kurcalamanin bir manasi yok.


Gelelim Mirabelle'e.Hatta tam adi Mirabelle de Nancy😍 Ne minnos,yumusak bir isim degil mi?


Bu agac yillardir bahcede duruyor tahmin edersiniz,baharda mini mini beyaz cicekler aciyor ki evin kimi sahsi bu kisa donemi oldukca gec fark etti.Zarif beyaz cicekleri ile tipsiz bahceye bir naiflik,guzellik katiyor her bahar,sonra yesil, Agustos-Eylul'de ise bu sari altin topcuklarla ile gozumuzu,kalbimizi mest ediyor.Yillar omce meraktan tadina bakmistim,ne bu diye.Bir nevi erik demis,birakmistim yerlere dokulmeye.


Bu sene yine cimleri bicerken,bir iki tane daha yiyeyim dedim,daha bir olduklarindan daha bir hosuma gitti ve hemen kafamda bir ampul yandi.Sibel dedim,sen bundan bir recel yap,dene ne kaybedersin.Zaten biliyorsunuz,icimdeki recel yapma aski bambaska.

Canim Mirabelle💓

 Tabii bu agacin ne oldugundan emin degildim.Hemen google'cim bu merakimi giderdi.Ingiltere'deki en populer erik agac cinslerini sordugumda,iste oradaydi Mirabelle.Mirabelle de Nancy.Zaten ninnak sari toplarla kalbimi hoplatmis bu agac,bu guzel ad ile (ismimle de nasil kafiyeli degil mi,birbirimize her yonden cok uymaktayiz😍) iyice beni mest etti.

Hakkinda ogrendiklerim de soyle,Mirabelle,Britanya'da yetistirilmesi kolay bir cins,hatta bazen yabanda yetistigi de goruluyormus.Her sene oldukca cok meyce veriyor,Mirabelle'in bir kac cinsi var ama Britanya'da en cok gorulen Mirabelle de Nancy,yani benimki😊

Meyvesi gordugunuz gibi kiraz buyuklugunde.sari erikler. Hava sartlarina bagli olarak Agustos ortasindan,Eylul'un ilk gunlerine kadar meyve veriyor.

Kokeni Fransa'nin Lorraine bolgesindenmis ve genelde agaclarin altina buyukce carsaf serilip silkelenerek toplanirmis.Zaten olmus meyceler,dusuveriyor agactan.

Erikleri sulu degil,zaten bu meyvenin daha cok kullanildigi yerler recel ve tart yapiminda imis😍


Velhasil,uzanabildigim dallardan topladim toplayabildigim kadar.800 g toplamisim,bogurtlen recelimdeki gibi 1e 1 olcu kullanmadim,sekeri daha az tuttum.800g Mirabelle,600 g seker.Yine uzunca sure seker altinda dinlendirdim altin kizlarimi,sonra da yavas yavas 40 dk kadar pisirdim en dusuk ateste,Bence rengi muhtesem.Kabuklari soyulmus oldu tabii piserken ama beni rahatsiz etmedi,zaten meyvesini tuketirken kabugunu soymuyorum ki.



Mirabelle sayesinde soframda bir renk recelim daha oldu,hemen sevdiklerime ayirdim kucuk kavanozlar,kavusmayi bekliyorlar.Mirabelle sayesinde bir kez daha anladim ki,agac cok buyuk bir nimet ve dilerim kiymetlerini bilmeyenlerden intikamlari cok buyuk olsun.


Bir dahaki Agustos'ta belki de tart yaparim,kim bilir? Tesekkurler Mirabelle,kalbime,soframa ayri bir renk kattigin icin.Iyi ki varsin altin kizim benim.Hatta Agustos-Eylul zamanina artik Mirabelle zamani demeye bile baslayabilirim💓💓💓


Umarim Mirabelle ile tanistiginiza siz de benim kadar memnun oldunuz.

Hepinize mutlu bir Persembe gunu dilerim.Yarin FUF'da gorusmek uzere💓

2 comments:

  1. Muhteşem gözüküyor Sibel'im, ellerine sağlık ♥️

    ReplyDelete
  2. recel torbani ayarladim bitanem,gelecegiz en yakin zamanda:)

    ReplyDelete