26 June, 2006

hint usulu mercimekli pilav:kitchiri

Bu yemek Hindistanda,branclarda,kahvaltilarda yenilirmis ve kedgeree diye bilinirmis..Neden yapasim geldi bu tarifi durup dururken bilmiyorum,sanirim Hint yemegi askimdan:)Bu aralar ben bir de cok mercimek,nohut vs tarzinda seyler yemegi cok istiyorum nedense ki hic boyle olmazdim Turkiyede iken,belki et yemegi biraktigimdan..

Orjinal tarifte yesil mercimek kullanilmis,ben olmadigi icin yapmiycaktim aslinda,sonra diger malzemelerim var,bir deniyeyim dedim,ki genelde zaten cok uymam tariflere..Iyi ki de kirmizi mercimek kullanmisim,cok begendim,tadi mercimek koftesini andirdi,suzme yogurtla inanilmaz guzel yakisti,ben doyamadim..Bir dahaki sefere yesil mercimekle deniyecegim,bu arada aranizdan deniyen olursa bana bildirebilir mi?Olmadi ben yapinca size bildiririm,eminim tekrarliyacagim bir tarif olucak:)

Tarifi aynen kitaptaki gibi yaziyorum, orjinal hali ile denemek isteyen ya da yoresel hint malzemeleri ile tanismak isteyen olursa diye.Tarif benim favori kitabimdan:vegeterian cooking-Roz Denny

malzemeler:

  • 115 g hint masoor dhal ya da yesil mercimek
  • 1 adet ince dogranmis sogan
  • 1 dis ezilmis sarimsak
  • 50 g sebze ghee ya da tereyag
  • 2 yemek kasigi sivi yag
  • 225 g basmati pirinc ben normal pirinc kullandim
  • 2 tatli kasigi toz kisnis
  • 2 tatli kasigi kimyon
  • 2 adet karanfil
  • 3 adet kakule
  • 2 adet reyhan yapragi
  • 1 cubuk tarcin
  • 1 litre su ya da sebze suyu
  • tuz,karabiber
  • 2 ymk kasigi salca
  • uzeri icin taze dogranmis kisnis ya da maydanoz

yapilisi:

  • Mercimegi 3o dk kaynamis suda beklettin,yumusamasi icin.Suzun ve soguk su ile yikayin,kenarda beklemeye alin.
  • sogani ve sarimsagi tereyaginda kavurun.
  • Ben pirinci onceden beklettim bizim pilavlarda yaptigimiz gibi-Pirinci sivi yagi da ekliyerek iyice yaga yedirin.kavurun.
  • mercimegi,suyu,salcayi,tum baharatlari ekleyin,kaynamaya getirin,uzerini kapatip 2o dk yavasca pisirin suyunu cekinceye,pirinc ve mercimek yumusayincaya kadar..Servis yapmadan once reyhan yapragini ve cubuk tarcini cikarin ve uzerine taze kisnisle servis yapin..Afiyet olsun..

uyarmak isterim:gecen gun paella yapmayi denedik,fakat orjinal tarifteki pirinc yerine her zamanki pirincten kullandik,orjinalindeki risotta cinsi idi..Ve onceden suda bekletmedik,sebzelerle karistirip,ayni zaman olcusunu verip pisirdigimizde pirinc cok ama cok yumusak oldu.Risottonun hafiften islakimsi olucagini biliyordum ama bu asiri idi..Ki suyunu normal olcuden daha az koymustuk.kisaca belirtmek istedigim siz kullandiginiz pirinci daha iyi bilirsiniz,suyunu eklerken,lutfen uyarimi goz onunde bulundurun,cunku guzelim malzemenizin cope gitmesini istemem bizim paellada oldugu gibi..

Bu arada Pzt'ye gec baslamak zorunda kaldim,cunku sevgili bloggerla kavgaliydik dun aksam:)Hepinize cok guzel haftalar diliyorum..Iyi ugurlayin Hazirani,belki size daha iyi davranmistir...

10 comments:

  1. hintlilere oldugu kadar yemeklerine de bayiliyorum,eh o kadar baharati bana da dok bende lezzetli olurum gerci:)
    (bu arada hazirani tekmeliyerek kovmak istiyorum,senenin en kotu ayiydi benim icin)

    ReplyDelete
  2. aynen aynen neslosh:(hintlileri bende cok severim...cok gidesim var oraya:)

    ReplyDelete
  3. canim rica ederim,afiyet olsun simdiden:)

    ReplyDelete
  4. senden bişey rica edebilirmiyim sibella beni bencilkirpi diye kaydedersen sevinirim (egoistaraccio-egoistariccio olmalıdı ki önemi yok türkçesi daha sevimli)
    sevimli olma modundayım bu aralar
    çabalıyorum ve her zamanki gibi deeeeeerrrrrrrrrriiiiiiiiinnnnnnnnn biiiiiiiirrrrrr ooooohhhhhhhhh

    ReplyDelete
  5. Sibellam, pek güzel olmuştur eminim pilavın. Bol baharatlı, nefis oluyor bu Hint işi yemekler (kıyafetleri de güzel oluyor di mi!) Bu arada doğumgünün olduğunu bilmiyordum canım, çok geç kaldım sanırım kutlamak için ama yine de sana harika bir yıl diliyorum. Yeni yaşında herşey dilediğin gibi olsun!
    Sevgilerimle..

    ReplyDelete
  6. sibelim sibelim ellerine saalik, cok saaane görünüyo, buarada biz apocuumla diyetteyiz:) bu nedenden ötürüdür ki söööyyyleee miss gibi lezzetli diet yemekleri yapip tarifler versen cok sevaba girersin :) mmuccuk

    ReplyDelete
  7. sevgili sevimli bencil kirpi:)ismini degistirmek buyuk bir zevk olacaktir,cunku diger isim pek zordu soylemesi,yazmasi,hem kirpi ile bana daha yakin duyuluyorsun:)he he he:)

    hosgeldin adascim,cok tesekkur ederim..cidden super hintlilerin kumaslari,alsam da b dolu yastik falan diksem cok sevinirim:)

    rahsanim selam,sorma o diet yemeklerini,yapiyorum ama boyle yagli ve daha leziz yemekler olunca onceligi onlara veriyorum..cok yaramazim di mi?bu cok hafifti arada bir yemek lazim boyle seyler..muck

    ReplyDelete
  8. OOOOOO YEMEDE YANINDA YAT PILAVI BU BE :)))))))

    ReplyDelete
  9. sibella sık sık gel bana comentlerini görünce seni görmüş gibi oluyorum

    ReplyDelete
  10. psikuutum,sana feda olsun nice pilavar,yastik olsun,sen yeter ki gel de bana boyle keyifli yorumlar birak:)

    kirpicim ayipsin gelmem mi,ben bazen gec anliyorum yazilanlari ama caktirmamaya calisirim:)operim

    ReplyDelete