16 December, 2009


pirasali ve mercimekli patates corbasi


blogumu ilk actigim zamanlardaydi ilk pirasali patates corbasini deneyisim...cok sevmistim cok.o zamandan beri her kis pisirir olmustum...hatta blogumdaki ilk corba tarifiymis kendisi...


gecenlerde elimdeki turk yemek dergilerine bakarken karsima cikti mercimekli hali..hemde sari...halbuki ben su eski tarifimden beri evde sari mercimek de bulundurmuyordum ama olsun dedim,kirmizi katarim ne olcak,ne de olsa en sevdigim renk...icine katilan mercimegin aham saham cok da bir fark yarattigini soyleyemiycegim acikcasi...ama degisiklik yapmis oldum corbamda,bir de en sevdigim mercimegimi bu sekilde yemis oldum...

tarif ocak 2006 lezzet'den...sirada denemek istedigim o kadar vegeteryan tarifler var ki..mutfaga girip ve bir daha cikmama istegi yaratiyor:) arada zaten oraya kapanip kalsam diyorum ama mumkun olmuyor iste...

malzemeler:6 kisilik

  • 500 g patates
  • 3 pirasa,tuz
  • yrm su bardagi sari mercimek
  • 8 su bardagi et suyu(benim suyum etsizdi)
  • 30 g tereyagi
  • suslemek icin 1 corba kasigi dogranmis dolmalik bider,2 corba kasigi kiyilmis dereotu.
yapilisi:

  • patatesleri soyup rendeleyin,pirasalari temizleyip kiyin.
  • et suyunu tencerede isitin,patates,pirasa ve mercimegi ekleyip tencerenin agzini kapatin.kaynadiktan sonra kisip 25 dk pisirin.tereyagini ekleyip,eriyene kadar karistirin.
  • ocaktan alip corbayi el blenderi ile ezin.
  • servise koyarken,uzerini dereotu ile susleyin..afiyet olsun
bugun kar yagdi bizim buralara.iyiki annem ormus kocaman kocaman atkilar..kat kat sar,isin..hele hele ponponlu beremi ne iyi etmisimde almisim ben....cok usuyorum ben cok,sanki sirtlarima da karlar yagiyor...

kalbinizden ve sofranizdan sicaklik eksik olmasin...

9 comments:

  1. eline saglik sibel ...guzel gorunuyo. ne hamaratsin kizim sen ya...imreniyorum vala.bide oturup blog yaziyosun :))
    xx

    ReplyDelete
  2. :) canim saol,ama yok valla oyle cok hamarat degilim,icimden gelince boyle arada cosuyorum..blogum benim caaaaanim artik,ben oldukca,sirf sarki bile paylassam yazacagim insanlah...dislerim dokulmeye baslarsa da anlatacagim:) muckkkkkk

    ReplyDelete
  3. Sibelcim benim kadar çok seviyorsun bakliyatları sen de, özellikle mercimeği. Evde hiçbirşey kalmasa bile bakliyatlarım yıllarca yetecek kadar çoktur benim de, raflarım her daim doludur her çeşit bakliyatla.. Hele mercimek asla bitemez:) hani normalde evlerden pirinç filan eksik olmaz ya, bende pirinç bitebilir ama mercimek asla:)) Bu çorbayı da ilk fırsatta deneyeceğim.
    Sevgilerimle...

    ReplyDelete
  4. ooyy oyy oyy... yummyyyy.. nefis gorunuyor.. bu aksam deneyecegim umarim becerebilirim... ayy olsada simdi icsek sicak sicak... icimiz isinsa...
    ellerine saglik..
    mucck
    duy

    ReplyDelete
  5. Sibel'im sorma yaw..mercimegin her rengi benim evde de bitmez,cok seviyorum cok herseyini bende..makarnaylada enfes oluyor...bir de fasulyem cok bu ara,birde onu bu kadar sevebilsem,iyi olucak sanirim...sevgiler..

    Hosgeldin Duy'cum benim..keske burda olsaydin ben sana yapardim taze taze..hem bak londrana kar da yagiyor su an...ne guzel sicak sicak icerdik manzaraya karsi...muckkkk

    ReplyDelete
  6. Sibel eşim pırasayı hayatta yemez, çorba içinde tadı anlaşılmıyor dersen deneyeceğim hemen.

    ReplyDelete
  7. Burcu'cum oyle abarti anlasilmiyor..sen ama istersen yine de 1,5 pirasa kullan,biraz patatesi ve mercimegi arttir hatta icine iki adet de kereviz sapi katabilirsin..mercimek corbasina cok yakisiyor,biz is yerinde bolonez sosuna bile katiyoruz kerevizi...bir de patatesli frenk soganli corbayi deneyebilirsin,o da benim arsivimde vardir..sevgiler

    ReplyDelete
  8. İlk defa duydum şeker pirasali ve mercimekli patates corbasını, 2006 da yazmışsın ona da baktım helal valla.Aman üşüme sıkı giyin canım hasta falan olma emi :( Senin de kalbinden neşe ve huzur eksik olmasın

    ReplyDelete
  9. Pırasayı azaltıp yapmak mantıklı, saol Sibel

    ReplyDelete