08 November, 2005

MILFOY HAMURU(PUFF PASTRY)

Bu hamur tarifi yapimi en sabir gerektireninden.Ben kursa gitmeseydim haberim bile olmiyacakti bu hamurun yapilisindan,cunku milfoy hamuru diyince aklima hep su hazir hamurlar gelir,yogun gunler icin sakladigimiz,basimiz sikisinca icine sosis koydugumuz.

Sabirli,sakin olmaniz gerekiyo bu hamuru yaparken,cunku cidden pek zahmetli ama ben bir o kadar da dinlendirici buluyorum yaparken.Bu acelecik ve sabirsizlikla inanin ki zevk aliyorum yaparken.Bu hamuru hem tatli,hem tuzlu tariflerinizde kullanabilirsiniz.2-3 gun dolapta saklayabilirsiniz,daha uzun sure icin de dondurabilirsiniz.

Gecen gun markette,eskiden hazir aldigimiz sebzeli paylari gorunce,ozledim tadini,o yuzden bir hafta gec de olsa yapiverdim.Iki gun onceden hamurunu hazirladim sakin bir aksamda,sonrada yapiverdim bol besamel soslu, sebzeli payimi ki tarifini yarin yazicagim...simdilik hamur icin,

malzemeler:
275 g un
bir tutam tuz
225 g tereyagi(geceden cikarirsaniz kolaylik olur)
ortalama 100 ml kadar soguk su

yapilisi:
1-unu ve tuzu eleyip,25 g yagi parmak uclarinizla yedirin.
2-yavasca suyunuzu ekleyip sert bir hamur haline getirin.hafifce yogurun.(ellerinizi ve calisma yuzeyinizi elinizden geldigince soguk tutun)
3-1 cm kalinliginda bir diktortgen sekli vererek acin.3 e bolmek uzere kesmeden isaretleyin.geri kalan tereyagini da ikiye bolun(matematik dersi gibi oldu)
4-ortasini minik tereyag parcaciklariyla doldurun,yagin uzerini diger kanatla kapatin,kenarlarini bastirin ki tasmasin yogururken yaginiz.
5-kapali olan kanadin ustune tekrar ayni sekilde yagla kaplayin minik kupler halinde ve ayni sekilde bohcalayin,kapansin.
6-yavasca ortalardan merdane ile bastirarak acin, yaginizi yedirin hamura.Dikdortgen sekline sabit kalin ve yaginizi yedirdikten sonra tekrar ayni sekilde katlayarak 15 dk dinlendirin ve bu islemi ayni sekilde 5 kere tekrarlayin.Isaret olarak ben parmagimla nokta koyuyorum her islem bittiginde.Afiyet olsun,inanin ki bu kadar zahmete degicek:)

No comments:

Post a Comment