13 November, 2005

Besamel soslu karnibahar


BESAMEL SOSLU KARNIBAHAR
Karnibahari sevmeyen varmidir bilmem,benim en favori sebzelerimdendir.Annem her zaman cok guzel yapmistir karnibahari,hani su uzerinde bol kiyma kavurmasi olandan.Cok severek yerdik ben ve kardesim,agacciklara benzetirdi Selda,bende o yuzden agacciklara ayiralim terimi kullanmayi tercih ediyorum.Bu tarif yapimi kolay ve hafif.Isterseniz besamel sosu hazir alin daha once dedigim gibi ama bence hic birsey evde yapilanlarin yerini tutmuyor.Fotograf icin de ozur dilerim yine,aksamdan cekilince boyle cikiyorlar.Bu arada ben bu tarifi misafirlerimiz varken yapmistim ve cok begendiler yine!Kuzenim bugun benim tariflerden birsey pisirmek istedigi icin,misafir yazimi bekmeleden yayinliyorum agacciklarimi..Buyurun,

malzemeler:
bir buyuk karnibahar,agacciklara ayrilmis,tuzlu suda haslanmis
azicik tereyag mantari ve sogani kavurmak icin
1 orta boy sogan ya da 6 adet salot minik sogan
175 g 4 e bolunmus temizlenmis mantar
karabiber,kirmizi biber
besamel sosu icin:
25 g tereyag
2 yemek kasigi un
350 ml sicak mi sicak sut
150 g cedar peyniri
karabiber
sotelenmis mantarlar da bu sosa eklenicek pisince:)
yapilisi:
Karnibahari haslayalim yumusakca olana kadar ve suzelim,dursun beklesin suzgecte.
bu arada siz de az tereyaginda mantari,sogani soteleyin 2-3 dk.su vericekler panik yapmayin,iyice suzun ince suzgecte,kagit havlu uzerinde bekletin biraz.
gelelim sosa,yagi ve unu kavurun,topak gibi olucaklar.alin atesten.mikrodalgada 4 dk kadar isittiginiz sutu yavasca bu topaga ekleyin surekli cirparak,topak cozulucek sutunuz bitene kadar.koyun yine orta atese hafis kaynama noktasina gelicek ve iste burda siz rendelenmis peynirinizi ve karabiberinizi ekliyceksiniz.yine kaynasin hafiften ve iyice suzmus mantarlarinizi ekleyin uzerine.
karniharlari borcama koyun,uzerine sosu ekleyin iyice,yayilsin.ustune de artan ya da daha cok peynirli seviyosaniz daha fazla peynir koyun,ben hep fazla peynir koyuyorum.kyoyun firina peynirler eriyip.kizarana kadar pisiversin agacciklar...iste bu kadar,hafif,kisa yakisir,sirin bir yemek size:)bu tarif yine benim antika kitabimdan "cookery book,jeni wright"afiyet seker olsun:)

9 comments:

  1. ellerıne saglık canım ya

    ReplyDelete
  2. saol sefacim benim,bek kolay bi tarif hem hazir besamelle de yapabilirsin:)

    ReplyDelete
  3. sibella eline sağlık. seni sobeledim katılmak istersen.

    ReplyDelete
  4. canim selam,bende simdi senin blogu ekledim en sonunda,ve senin bloga bakarken gordum ismimi pek mutlu oldum.ben sabirsiz sahis,gecen haftalarda haticede gorunce,kimseyi sobelemeden davet ettigini,atlamistim buyuk bir zevkle mutfak konusuna zaten.yine de tesekkurler.acaba kitap konusu icin beklesem misobelenmeyi?sevgimle

    ReplyDelete
  5. cilekcigim bloumda seni ilgilendiren birseyler var galiba seni bekliyorlar :) ellerine saglik buarada, mucuk

    ReplyDelete
  6. Eşiminde , benimde çok sevdiğimiz sebzelerden. Eşim kıymalı seviyor ama bir de senin tarife göre yapacağım. O yüzden bu hafta pazardan karnıbahar almayı untumamalıyım. Cidar peyniri nedir ? Dil peyniri kullansam olur herhalde , kaşar sevmiyorum.
    Ellerine sağlık..
    Sevgilerimle:)

    ReplyDelete
  7. selam cimcime,cedar peyniri hani eski kasarimsi birsey ama daha yumusakca.dil peyniri olur bence,ben daha once su bizim taze kasarlardan kullandim,bayagi eridiler,uzadilar falan.bi de cedar peyniri bizim evde hep oldugu icin gidip de baska bir sey almadi.senin damak tadina kalmis canim eminim cok guzel olur:)sevgimle.ahhhh bende orda olsam da gitsem bostancimin pazarina:)

    ReplyDelete
  8. Bende bostancı pazarına gidiyorum ;)

    ReplyDelete
  9. inanmiyorum cimcime,ben bostancida oturuyorum 15 yildir nerdeyse.oturuyodum yani,ailem orda hala,ayni evde,bak cok duygulandim.benim icin de doya doya gezzzzz:)

    ReplyDelete